Dinamo Moskova iskee Pietarin jättiläisen laulukuoroon

KHL / Ennakko
KHL:n pistepörssin kärkikaksikko lähtee SKA:ta vastaan kuviot juonittuna.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Ottelusarjassa kokemus on valttia ainakin valmennuksen osalta. SKA Pietarin päävalmentaja Valeri Bragin on 64-vuotias ja Dinamo Moskovan pääkäskijä Vladimir Krikunov täyttää pian 71 vuotta.

Kokemuksesta huolimatta valmentajia yhdistävä tekijä on se, että kumpikaan ei ole juuri menestynyt seuravalmentajana. Krikunovilla on keväältä 2005 Venäjän Superliigan mestaruus tilillään Dinamon päävalmentajana ja Braginilla mitaleja juniorimaajoukkueista, mutta seuratasolla menestys on kiertänyt häntä.

Tänä keväänä menestyksen tavoittelu lähti ainakin hyvin käyntiin, sillä SKA ja Dinamo selvittivät ensimmäisen kierroksen vastustajansa viidessä pelissä. SKA pyöritteli Dinamo Minskin nippuun ja Dinamo sai odotetun kovan haasteen Severstal Tšerepovetsilta.

Dinamo oli runkosarjassa joukkueista vahvempi osapuoli. Kaikki neljä keskinäistä ottelua kääntyivät Moskovan jätille.

Dinamolla sarjan paras kenttä, SKA:n hyökkäys leveämpi

Lännen toinen ottelusarja pitää sisällään kaksi äärimmäisen tasaista joukkuetta. SKA:lla ja Dinamolla on kuitenkin jo selkeitä eroja lähtien heti hyökkäyspelistä liikkeelle.

Dinamolla on koko KHL:n paras hyökkäyskenttä. Vadim Šipatšov, Dmitri Jaskin ja Dmitri Kagarlitski ovat jokaisen vastustajan paha painajainen. Jaskin voitti KHL:n runkosarjan maalipörssin ja Šipatšov pistepörssin. Kagarlitski siirtyi vaikean viime kauden jälkeen SKA:sta Dinamon riveihin ja tuttu tulos on alkanut jälleen löytyä.

Dinamon ykkössentteri on taitava heittämään lättyä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Dinamon ykköskentän yksi isoin huolenaihe on se, jaksaako kenttä pelata. Severstalia vastaan kaikkien hyökkääjien keskimääräinen peliaika meni reilusti yli 20 minuutin ja vaikea kuvitella, että SKA:ta vastaan peliaika ainakaan vähenisi.

Mikäli Jaskinit alkavat piiputtamaan, syvyyttä Dinamolla ei liikaa ole tarjota. Ykköskentän maalit kattoivat runkosarjassa 37 prosenttia joukkueen kokonaismäärästä.

Syvyyskentistä Magnus Pääjärvi ja Oscar Lindberg ovat  hyviä kakkoskorin miehiä, mutta ruotsalaisista ei ole kantamaan joukkuetta. Lisäksi joukkueella on useita kasvatteja riveissään, jotka tekevät pyyteetöntä työtä joukkueelleen, mutta tehokkuus on kiven alla.

SKA:lla on sen sijaan leveä kokoonpano kuten tavallista, mutta silti vastuu on jäänyt hieman liikaa parin kentän varaan, eikä esimerkiksi ykkössentteriksi hankittu kanadalainen Linden Vey ole päässyt sinuiksi joukkueen pelisysteemin kanssa.

Runkosarjassa vain neljä SKA:n pelaajaa rikkoi 30 pisteen rajapyykin ja hyökkääjistä ainoastaan Anton Burdasov teki yli 20 maalia. Pudotuspeleissä on toistaiseksi Emil Galimov ja huippuhyökkääjä Andrei Kuzmenko nostaneet päätään. Galimov iski viiteen peliin tehot 3+3 ja Kuzmenko 3+1.

Andrei Kuzmenko (96) on SKA:n yksi tärkeimmistä hyökkääjistä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

HK Sotšista kesken kauden SKA:han siirtynyt ja runkosarjan lopulla paljon pisteitä tehnyt Malte Strömwall oli ensimmäisellä kierroksella totaalipimennossa.

Joonas Kemppainen on ottanut joukkueen ykkössentterin roolin itselleen. Kemppainen pelasi keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden pelaten niin yli- kuin alivoimatkin.

SKA:n nuorisokentän muodostavilta Kirill Martšenkolta, Ivan Morozovilta ja Vasili Podkolzinilta on odotettavissa lisää tulosta. 

Dinamolla kivikova puolustus, SKA:lla toivomisen varaa

Mikäli SKA:lla oli Dinamoa leveämpi hyökkäys, Dinamolla on puolestaan huomattavasti leveämpi puolustus. 

Dinamon puolustus on rakennettu todella mielenkiintoisella tavalla. Joukkueella on käytännössä yksi huippupari ja loput neljä pelaavaa puolustajaa ovat isoja mörköjä, jotka pyrkivät yksinkertaisesti vain puolustamaan.

Michal Caikovski ja Juuso Hietanen ovat joukkueen kärkipari.

Neftehimikistä täksi kaudeksi Moskovaan siirtynyt Andrei Sergejev on noussut kuin yllättäen joukkueen tehokkaimmaksi puolustajaksi. Sergejev iski runkosarjassa huimat tehot 6+29 ja on jatkanut tehokasta virettään pudotuspeleihin.

Sergejev iski yhdessä ottelussa Severstalia vastaan hattutempun ja viiden pudotuspelin jälkeen tehot näyttävät lukuja 3+4.

Mikään kiekollinen virtuoosi Sergejev ei ole, mutta venäläinen omaa kammottavan laukauksen, jolla hän tekee tuhojaan.

SKA:n puolelta puolustuksessa on kahden kerroksen väkeä. Igor Ožiganov ja Oscar Fantenberg keräävät kovimmat minuutit. Muut neljä pelaavaa puolustajaa saavat tasaista 17 minuuttia ottelua kohden. Runkosarjassa SKA:n tehokkain puolustaja oli kokenut Ožiganov, joka teki 29 pistettä. Ruotsalainen Lukas Bengtsson iski 39 peliin 20 pistettä. 

Dinamolla on SKA:ta parempaa kärkiosaamista myös puolustuksessa.

Onko Samonovista kantamaan SKA:ta jatkoon?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Maalivahteja verratessa asetelma kääntyy myös moskovaan. Aleksandr Jerjomenko oli runkosarjassa todella hyvä, mutta Ivan Botšarov otti Severstal-sarjassa ykkösmaalivahdin paikan itselleen.

SKA:ssa ensimmäisellä kierroksella torjuntavastuun kantoi pääsääntöisesti Aleksandr Samonov, joka kuitenkin haparoi Dinamo Minskiä vastaan jonkin verran. Lahjakkaan venäläisen torjuntaprosentti oli vain 91,1 viidessä pelissä.

Ottelusarjan suomalaiset

SKA:n riveissä pelaa kaksi suomalaista. Keskushyökkääjät Kemppainen ja Miro Aaltonen. Kemppainen on joukkueessa suuressa roolissa, mutta Aaltosen vastuu on ollut todella vähäistä. Runkosarjassa Aaltonen pelasi vain 35 peliä ja pudotuspeleissä hyökkääjää ei ole nähty vielä kertaakaan kokoonpanossa.

Dinamolla joukkueensa kärkiminuutteja puolustuksessa pelaa Hietanen. Hietanen on menettänyt Sergejevin takia vastuun ylivoimasta, mutta on silti äärimmäisen tärkeä palanen Dinamon kokonaisuutta.

Ottelusarjan ennustus

SKA on aina kova joukkue ja mikäli SKA häviää otteluita se on iso yllätys. Fakta on kuitenkin se, että SKA ei ole tälläkään kaudella esittänyt mitään erikoista tai sellaista, miksi joukkue lopulta pärjäisi. Dinamolla leveyttä ei ole lähellekään niin paljoa kuin SKA:lla, mutta kärkiosaaminen jokaisella osa-alueella on parempaa. Dinamo jatkoon voitoin 4–2.

Seuraa Heitä

Aleksandr Samonov #31 | SKA

Maalivahti

Samonov ei ollut ihan parhaimmillaan Dinamo Minskiä vastaan. Otteiden on parannuttava tai muuten maalille vaihdetaan ruotsalainen Magnus Hellberg.

Oscar Fantenberg #5 | SKA

Puolustaja

Ruotsalainen tuli täksi kaudeksi NHL:stä KHL:n ja on pelannut isoja minuutteja. Tehoja ei olla vielä nähty ihan liikaa, mutta kaikki avaimet siihen pitäisi kyllä Fantenbergiltä löytyä.

Ivan Botšarov #60 | Dinamo Msk

Maalivahti

Parhaaseen ikään saapuva venäläismaalivahti otti ykkösen paikan ensimmäisellä kierroksella. Isokokoinen venäläinen on parhaimmillaan todella eleetön maalivahti, joka venyy myös isoihin torjuntoihin.

Vadim Šipatšov #87 | Dinamo Msk

Keskushyökkääjä

Dinamon ykkössentterillä on iso vastuu kantaa joukkuettaan. Onko hänestä siihen?

» Lähetä palautetta toimitukselle