Helsinkiin saapuu vieraita Siperiasta – Jatkuuko Jokerien pisteputki?

KHL / Ennakko
Kanadalaispuolustaja Alex Grantilta odotetaan tasonnostoa oman pään kiekolliseen pelaamiseen.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Helsingin Jokerit on esiintynyt KHL-kauden alussa todella räväkästi. Pelaamisessa on paljon positiivista, mutta parannettavaakin riittää. Helsinkiläisjoukkue ei ole jäänyt yhdessäkään ottelussa täysin pisteittä.

Jokerien hyökkäyskalustoa kritisoitiin jonkin verran ennen kauden alkua, mutta ainakin toistaiseksi nimenomaan joukkueen hyökkäysosasto on onnistunut laajalla rintamalla ja helsinkiläiset ovat olleet maalipaikoillaan tehokkaita. Erikoistilanteet ovat joukkueella toimineet: ylivoimalla erityisesti Pekka Jormakan ja Nicklas Jensenin ketju on loistanut ja alivoimalla Jokerien puolustusnelikot ovat saaneet pidettyä vastustajat pääosin poissa parhailta maalintekopaikoilta.

Helsinkiläisillä on allaan kuusi ottelua tällä kaudella. 11 pistettä on erinomainen saavutus ja suunnannäyttö suomalaisseuralta. Sillä on hyvistä otteista huolimatta kosolti parannettavaa muun muassa puolustuspelaamisessa sekä avauspeliaamisessa, jotka tosin vaikuttivat olevan jo viime viikon viimeisessä vierasottelussa Vitjaz Podolskia vastaan hieman paremmalla tolalla kuin aiemmissa otteluissa. Aika ajoin joukkue kuitenkin kärsi edelleen pahoista kiekonmenetyksistä omalla alueella. 

– Joukkueessa on todella hyvä fiilis. Olemme pelanneet hyvin ja tästä on hyvä jatkaa. Meillä oli viime vuonna todella mahtava porukka ja mietin saadaanko täksi vuodeksi yhtä hyvähenkinen porukka jalkeille, mutta täytyy sanoa, että ainakin todella lähelle sillä saralla päästään, kommentoi hyökkääkä Jesse Joensuu seuran tiedotteessa joukkueen alkukautta ja ryhmädynamiikkaa.

Jokerit ja Traktor ovat kohdanneet keskinäisen KHL-historiansa aikana seitsemän kertaa. Traktor on onnistunut voittamaan ainoastaan kertaalleen kotijäällään Tšeljabinskissä, tasan on pelattu kahdesti Helsingissä ja Jokerit on lopulta voittanut molemmat kamppailut. Varsinaisella peliajalla helsinkiläiset ovat voittaneet kolmesti vieraissa ja kertaalleen kotona. Edelliskaudella joukkueet kohtasivat kahdesti ja Jokerit kumosi Traktorin kotona ja vieraissa lukemin 3-0.

Tämän illan ottelu käynnistyy Helsingin arenassa kello 18:30. 

Jokereilla riittää onnistujia, mutta osalla on vielä varaa nostaa reilusti tasoa

Helsinkiläisjoukkueen riveissä on pitkä lista onnistujia. Osalla pelaajista riittää kuitenkin vielä parannettavaa. Jormakan, Geoff Plattin ja Jensenin muodostaman hyökkäyskentällisen alkukauden otteet ovat ihastuttaneet. Miehet tekevät tehoja ja kokonaisvaltainen ketju on toiminut hienosti paiskien kovasti töitä myös puolustussuuntaan. Sami Lepistö on ollut puolustuksessa todella tehokas pelaaja ja hänen otteensa erityisesti kiekollisessa hyökkäyspelaamisessa ovat jälleen ilahduttaneet.

Sakari Manninen on nostanut tasoaan kausi kaudelta. Nyt viime kauden Ruotsin pääsarjassa pelannut hyökkääjä näyttää nousevan todelliseksi ykköskorin täsmäaseeksi jokerinutuille. Viime kaudella 11 maalia Örebrossa iskenyt hyökkääjä on jo nyt tehnyt kuudessa ottelussa helsinkiläisille neljä täysosumaa ja alustanut kaksi maalia. Aika näyttää, mihin Manninen vielä nousee, merkit ovat todella hyvät.

Jokerien kakkosketjussa sentterin ja laiturin tonteilla viilettänyt John Norman ei puolestaan ole vielä pystynyt parhaimpaansa. 27-vuotiaan sentterin pelipaikka on ollut kakkosketjussa Brian O'Neilin ja Jesse Joensuun kanssa. Ketjun yhteispeli on ollut aika ajoin hienoista hakemista ja Norman ei ole vielä saanut vahvuuksiaan koneesta irti. Kovalla luistelu- ja pelinopeudella sekä hyvällä pelikäsityksellä varustetulta hyökkääjältä odotetaan varmasti enemmän Jokerien leirissä.

– Pelikaverit ovat maailmanluokan pelaajia. Jos tehoja olisi saatu vielä enemmän irti, niin voisi antaa paremman arvosanan. Ihan hyvin meillä on kulkenut, mutta jostain täytyy vielä kaivaa lisää tehoja irti, niputtaa Joensuu ketjunsa alkukautta.

Puolustajapari, jossa pelaavat Alex Grant sekä Tommi Kivistö on ollut helsinkiläisten alakerran heikoin lenkki. Yhteispeli hakee tämän parivaljakon osalta uomiaan edelleen. Grant on näyttänyt joissakin tilanteissa, erityisesti omalla alueella, kiekon kanssa pelokkaan oloiselta. Sveitsiin lähteneen kiekollisen puolustajan, Matt Gilroyn, korvaajaksi hankitun oikealta ampuvan kanadalaispuolustajan tulee nostaa tasoaan. Hyökkäyspäässä hän on saanut onnistumisia, mutta Jokerien alkukauden perisynnissä eli oman pään kiekollisessa pelaamisessa riittää petrattavaa.

Peruspuolustaja Kivistö on toisinaan sortunut yllättävään huolimattomuuteen omalla alueella ja hukkaillut kiekkoja. Miehen vahvuutena on aiemmin totuttu näkemään huolellisuus kiekon kanssa ja varmat peliä edistävät sekä avaavat syötöt, mutta jostakin syystä ne ovat toistaiseksi loistaneet poissaolollaan.

Jokerien nelosketju on ollut roolissaan erinomainen. Siinä ovat esiintyneet vakiokasvoina keskushyökkääjä Mika Niemi sekä laituri Marko Anttila ja toisen laiturin paikalla on viilettänyt ottelusta riippuen Henri Ikonen tai Tomi Mäki. Jokerien pihviosasto repii, raastaa ja tekee kovasti töitä illasta toiseen. Ketju on päässyt hyvin myös tehojen makuun heti alkukaudesta.

Tšeljabinskin runko on vahvistunut viime kaudesta

Traktorin kokoonpano on muuttunut viime kaudesta jonkin verran. Suurin menetys löytynee joukkueen maalinsuulta, kun menneiden kausien ykkösvahti ja Tšekin maajoukkuekassari Pavel Francouz siirtyi Colorado Avalanchen riveihin tavoittelemaan pelipaikkaa NHL:ssa. Tosin jo viime kaudella paljon otteluita siperialaisten maalilla pelannut uusi ykkösvahti, Vitali Demchenko, on pelannut alkukaudesta kelpo-otteluita.

Muutoin joukkueen pelaajamateriaali ja erityisesti hyökkäyskalusto ovat kuitenkin vahvistuneet viime kaudesta. Anton Glinkin saapui joukkueeseen hallitsevan mestarin, AK Bars Kazanin riveistä. Kovan profiilin ulkomaalaisvahvistus tuli Spartak Moskovasta, kun joukkue hankki yhdeksi kärkihyökkääjistään Ryan Stoan, joka naputti moskovalaisseurassa viime kaudella 15 maalia ja 15 syöttöä pelaamissaan 50 ottelussa.

Toinen kovan kastin ulkomaalaishankinta oli Traktoriin Sibir Novsibirskin joukkueesta siirtynyt pisteahne hyökkääjä, Alexander Bergström. 32-vuotias hyökkääjä on pelannut alkukauden piste per peli tahtia. Hän on pelaamissaan viidessä otteluissa paukutellut maalin ja neljä syöttöä, mikä oikeuttaa sisäisen pistepörssin jaettuun toiseen sijaan. Toinen viiden tehopisteen mies on Bergströmin maanmies ja neljännen perättäisen KHL-kautensa aloittanut tehohyökkääjä Richard Gynge.

Traktorin ryhmän sisäisen pistepörssin kärkipaikan miehittää kaudella 2013-2014 Tapparassa pelannut tšeljabinskiläisten puolustuksen kärkinimi Nick Bailen. Tämä pienikokoinen puolustaja on hyökkäysalueella kiekon kanssa alati vaarallinen ja häntä kannattaa ehdottomasti tarkkailla niin katsojien kuin myös Jokerien puolustuksen toimesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle