Syöksykierteestä nousukiitoon – yllättääkö alkukauden kriisiseura Jokerit?

KHL / Ennakko
Maalivahdin kopit tulevat torstaina tarpeeseen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Sibir paini alkukaudella suurten vaikeuksien kanssa, mutta nyt kelkka on kääntynyt. Jokereiden vieraaksi saapuva siperialaisjoukkue onkin ehkä odotettua kovempi vastus, eikä suuren piste-eron saa antaa hämätä.

Helsingissä nähdään torstaina Siperian eksotiikkaa, kun Sibir Novosibirsk luistelee Hartwall Areenan jäällä Jokereiden vieraana. Vaikka illan vierasjoukkue onkin 26 pistettä Jokereita jäljessä, lukema on osittain pelkkää silmänlumetta.

Kiekkokauden alussa Sibir tunnettiin KHL:n kriisiseurana – syystäkin. Tappiosta tappioon lipunut joukkue oli ajautumassa täydelliseen fiaskoon. Sibirin kausi oli ehtinyt vanheta jo 12 ottelun verran, mutta voittoja joukkueella oli pyöreät nolla. Oli aika painaa paniikkinappula pohjaan.

Epäonnistumiseen seura vastasi potkuilla, joita jaettiin varsin anteliaasti. Jo viiden pelin jälkeen lähtöpassit sai kiikaritehoille jäänyt suomalaishyökkääjä Julius Junttila. Muutamaa viikkoa myöhemmin oli päävalmentaja Vladimir Jursinov juniorin vuoro lähteä. Myös aikoinaan Liigassa vakuuttavasti esiintynyt Charles Bertrand sai vaihtaa maisemaa Sibir-johdon toimesta. Junttilan tie Siperiasta vei Ruotsiin, kun taas Bertrand löysi paikkansa Sveitsin pääsarjasta.

Alkukausi pelästytti, mutta lopulta pitkän ja pimeän tappioputken päässä näkyi ohutta valonkajoa. Otteluiden lopputulos jäi silloin tällöin voitolliseksi, ja pikkuhiljaa joukkue pääsi kömpimään ylemmäs sarjataulukon pohjamudista. Nyt se on jo itäisen konferenssin kymmenes ja enää viiden pisteen päässä pudotuspeliviivasta. Kahdella edellisellä kaudella pudotuspelit ovat jääneet haaveeksi, joten nälkä päästä jatkoon on kova.

Jukka Peltola on Sibirin ainoa suomalainen

Vaikka Junttila lähtöpassit saikin, on Sibirin riveissä yhä yksi pelaaja tuomassa suomalaisväriä joukkueeseen: entinen Tappara-kippari Jukka Peltola. Tamperelainen pelaa Sibirissä tällä hetkellä ensimmäistä KHL-kauttaan, ja on tehnyt 32 ottelussa neljä maalia ja saalistanut kymmenen syöttöpistettä. Syys-lokakuun vaihteessa Peltola kärsi loukkaantumisesta. Käsi murtui, kun hyökkääjä blokkasi kiekon kädellään.

Viime aikoina venäläisjoukkue on päässyt erityisen hyvään vireeseen. Tästä kertoo muun muassa se, että 15 viimeisimmästä ottelustaan Sibir on ottanut 11 voittoa. Viimeksi joukkue pelasi joulukuun 28. päivänä, jolloin se nollasi itäisessä konferenssissa sarjataulukon kakkospaikkaa pitävän Avangard Omskin. 

Jokereilla 15 viimeisintä ottelua ei ole sujunut yhtä makeasti, sillä voittoja on kasaantunut ainoastaan kahdeksan. Toisaalta narreilla on tällä hetkellä hallussaan viiden ottelun pisteputki, kun taas Sibir on viiden viimeisimmän pelinsä aikana jäänyt kahdesti tyystin pisteittä. Jokerit majailee läntisen konferenssin puolella kolmantena, ja se on kerännyt 43 ottelusta yhteensä 62 pistettä. Sibirillä pisteitä on 36 yhtä monesta pelatusta ottelusta. 

Tällä kaudella torstai-illan vastustajat eivät ole kohdanneet vielä kertaakaan runkosarjassa. Ennen kauden alkua Jokerit matkusti Sibirin vieraaksi harjoitusotteluun, joka päättyi kotijoukkueen 4–2 -voittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle