Pietarilaiset saapuvat Helsinkiin KHL:n kärkipään kamppailuun

KHL / Ennakko
Brian O'Neill on Jokereiden paras pistemies tehoilla 11+30.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokereilla on mahdollisuus voittaa Pietarin SKA ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana, kun joukkueet asettuvat vastakkain sunnuntaina Helsingissä. Vauhtia ja tasoa ottelussa riittää, sillä läntisen konferenssin kakkonen SKA ja kolmonen Jokerit ovat oivassa iskussa.

Loppiaisena Hartwall Arena muuttuu kahden huippujoukkueen väliseksi taistelutantereeksi, kun vastakkain asettuvat Jokerit ja Pietarin SKA. Läntisen konferenssin kolmantena lymyävällä Jokereilla on kuuden pisteen ero yhden sijan ylempänä olevaan pietarilaisjoukkueeseen. Pudotuspelien lähestyessä nälkä kuroa välimatka umpeen on hirmuinen. Jokereilla pelattuja otteluita on kasassa 44 ja SKA:lla 43. Runkosarjassa on 62 ottelua.

Runkosarjan aikana joukkueet ovat otelleet kahdesti vastakkain. Näistä ensimmäinen päättyi SKA:n 4–3 -jatkoaikavoittoon Pietarissa. Myös toisen kohtaamisen SKA vei omiin nimiinsä, kun se murskasi isäntäjoukkueen lukemin 6–3. Lisäksi ennen kauden alkua pietarilaiset voittivat Jokerit kahdesti harjoitusottelussa.

Joukkueista kummallakin on illan mittelöön hyvät lähtökohdat. Jokerit on voittanut kolme viimeisintä otteluaan peräjälkeen, ja sillä on meneillään kuuden ottelun pituinen pisteputki. 15 viimeisimmästä ottelusta jokeriryhmä on voittanut yhdeksän. Tuorein voitto on viime torstailta, jolloin joukkue onnistui kaatamaan Sibirin maalein 4–1.

SKA:lla puolestaan on hallussaan neljän pelin voittoputki. Ennen neljää voitokasta ottelua joukkue hävisi Moskovan TsSKA:lle. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltaessa vieraileva tähtinippu on ollut hieman Jokereita parempi. 15 tuoreimmasta ottelusta 12 on päättynyt SKA:n voittoon.

Pietarilaiset lähtevät sunnuntain taistoon hienoisena ennakkosuosikkina. Yksilötaitoa pursuavasta joukkueesta ei potentiaalisia ratkaisijoita puutu. Vieraiden ykkösnimi on sarjan pistepörssissä toisena majaileva Nikita Gusev. Tehot 12+40 kuitannut laitahyökkääjä on tosin viime peleissä jäänyt hieman muiden varjoon. SKA:n kokoonpanosta puuttuu huippupakki Patrick Hersley, joka on loukkaantuneena.

Sekä SKA:n että Jokereiden ylivoima on KHL:n kärkikastia, mutta selkeä ero tulee esiin joukkueiden alivoimapelaamisessa. SKA:ta vastaan on koko kauden aikana tehty yhteensä 10 alivoimaosumaa, ja takaiskuitta joukkue on selvinnyt yli 90 prosenttia alivoimista. Jokereilla vastaava osuus on vain 81,2.

Rangaistusten kanssa kotijoukkueen tulee olla tarkkana, sillä sen edellisessä ottelussa jäähyboksin penkkiä kulutettiin ahkerasti. SKA:lla sen sijaan on kaikkein vähiten rangaistusminuutteja koko sarjassa, joten kurinalaisuus luultavasti säilyy myös Jokereita vastaan.

SKA:n maalitolppien välissä vartioi mitä arvattavimmin Igor Šestjorkin, jonka torjuntaprosentti on KHL:n neljänneksi paras, 94,1. Jokereiden ykkösvahdiksi on viime aikoina noussut Janis Kalnins, joka torjuu 93 prosentin varmuudella.

Todennäköisesti osumia syntyy myös narrileirissä, sillä Jokerit on KHL:n tehokkain joukkue pelatessaan kotonaan. Lisäksi Jokereiden pelaajamateriaali on kyllin laadukas pärjätäkseen myös suurseuroja vastaan. Tämä nähtiin esimerkiksi joulun alla, kun joukkue onnistui selättämään sarjakärki TsSKA:n.

Vieraiden rivistöstä löytyy myös yksi suomalainen, Jarno Koskiranta, joka on pelannut tämän kauden aikana 31 ottelua tehoin 5+3. Miehen rooli joukkueessa on jäänyt pieneksi, eikä hän ollut kokoonpanossa esimerkiksi SKA:n viimeisimmässä ottelussa Dinamo Minskiä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle