Huippuottelu tuo supertähdet Helsinkiin – Jokerien onnistuja kohtaa nuoruutensa esikuvan

KHL / Ennakko
Jokerit on hävinnyt ainoastaan yhden kotiottelun tällä kaudella.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Jokerit kohtaa KHL:n kärkimittelössä Pietarin SKA:n kotiareenallaan lauantaina. Joukkueiden avauskohtaamisen Pietarissa lauantain vierailija voitti niukasti. Pekka Jormakka kertoi perjantaina Jatkoajalle tunnelmiaan ja odotuksiaan huippukamppailun alla.

SKA:ssa vilisee KHL:n huipputähtiä – nyt mitataan Jokerien kuntoa

Pietarin SKA:n kalusto on paperilla koko sarjan nimekkäin. Joukkueessa viilettää tähtiä, kuten Pavel Datsjuk, Nikita Gusev sekä Nail Jakupov. Datsjuk pelasi NHL:ssa jo useiden Jokerien pelaajien ollessa vielä juniori-iässä. Helsinkiläisseuran hyökkäyksessä alkukaudella loistanut Pekka Jormakka kertoo, millaista on kohdata pietarilaisten huippusikermä.

– SKA:sta on tullut meille vähän kuin päävastustaja itse asiassa. Lauantai on paras pelipäivä ja asetelmat ovat sellaiset, että odotan kyllä hyvää matsia.

– Pakko myöntää, että Datsjuk on nuorena ollut yksi suosikkipelaajia ja seurattavia, kun pelasi NHL:ssa. On siinä edelleenkin maailman huippupelaaja. Hänen kanssaan pitää olla hereillä, kun hän saattaa riistää kiekon milloin tahansa, jatkaa Jormakka innostuneena.

Jokerien kauden alku meni tulosten valossa erittäin hyvin ja joukkue on parantanut useilla osa-alueilla otteitaan kauden edetessä. Esimerkiksi oman pään pelaamisessa sekä avauspelissä on nähtävissä huomattavaa kehitystä. Laitahyökkääjän mukaan parannettavaa riittää kuitenkin edelleen, eikä peli ole vielä valmista.

– Meidän joukkue on kyllä tällä hetkellä hyvässä iskussa ja SKA:n tasoista joukuetta vastaan kun pelataan, päästään hyvin mittaamaan, missä mennään. Meilläkin on paljon hyviä pelaajia ja pystytään kyllä vastaamaan kaverin pelaamiseen omalla tekemisellä, 28-vuotias hyökkääjä tähdentää.

Helsinkiläisten toiset erät ovat sykähdyttäneet

Jokerit on kääntänyt otteluita itselleen erityisesti toisissa erissä. Aktiivinen pelaaminen on ollut vahvaa valuuttaa ja joukkue on tehnyt ainoastaan kamppailuiden kakkosperiodeilla huimat 23 täysosumaa. Otteluita joukkueella on pelattuna 12 kappaletta.

– Ollaan pystytty kääntämään peliä nopeasti ja pelaamaan nopeasti. Meille tärkeä asia on hyvä vaihtorytmi ja se on omalta osaltaan toiminut toisissa erissä, sanailee Jormakka.

Toisinaan helsinkiläisjoukkue on näyttänyt toisessa erässä täysin eri joukkueelta otteluihin lähtemiseen verrattuna. Mitään tietoista rytminmuutosta ei kuitenkaan Jokerien tehohyökkääjän mukaan ole haettu.

– Toisessa erässä korostuu kiekossa pysymisen merkitys, sillä vaihtoväli kasvaa. Tässä olemme onnistuneet ja se on ehkä suurin syy toisten erien laatuun.

Jokerien hyökkäyskalustolle on satanut onnistumisia laajalla rintamalla

Suomalaisen KHL-ylpeyden pelaajat ovat onnistuneet tehopisteiden valossa laajalla rintamalla. Viime otteluissa ykkösnyrkkinä pelannut Jesse Joensuun, John Normanin ja Brian O'Neilin ketju on pelannut mainiosti. Viime ottelussa ketjun porilaislaituri, Joensuu, läväytti taululle kolme osumaa ja hattutempun.

Jokerien kakkoskentässä pelanneet Geoff Platt, Nicklas Jensen sekä Jormakka ovat niin ikään onnistuneet loistavasti. Jormakka kertoo ketjun pelissä olevan edelleen parannettavaa. Hänen mukaansa alkukaudesta kehitystä on tosin tullut ketjunakin. Yksittäisiä kehityskohteita on miehen mukaan tällä hetkellä enemmän ja pikkuhiljaa alkaa hahmottaa, missä kaverit kentällä liikkuvat. Ketju on onnistunut tasaisimmin kaikista Jokerit-vitjoista tehojen valossa.

Isäntien hyökkäyksestä mielenkiintoinen seurattava on myös Steve Moses. 29-vuotias hyökkääjä on vaellellut aika ajoin hieman varjojen mailla ja tehnyt maalin viimeksi kauden kotiavauksessa. Parhaimmillaan maaliahneelta hyökkääjältä odotetaan tehoja SKA:ta vastaan. Yhdysvaltalainen on edustanut urallaan myös pietarilaisia – viimeksi toissakaudella. Tämä tuo mukavan lisämausteen Mosesin pelin.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan KHL-kauden alussa kertaalleen Pietarissa. Tuolloin SKA oli tiukassa kahinassa parempi numeroin 4-3. Ottelu ratkesi vasta jatkoajalla, kun pietarilaiset pääsivät ylivoimalle ja Patrick Hersley latasi limpun pussiin.

Tämän illan ottelu käynnistyy Helsingin areenassa jo kello 16.

» Lähetä palautetta toimitukselle