Voitosta voittoon edenneen sarjakärjen vuoro saapua yrittämään Jokereiden kotivireen taltuttamista

KHL / Ennakko
John Norman on ollut kuluneen viikon näkyvin Jokeri - jatkaako ruotsalainen tehoiluaan?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kotonaan toistaiseksi voittamaton Jokerit pyrkii jatkamaan kotivoittojen sarjaa, mutta haaste on kova. Vastaan asettuu koko alkukauden tappioitta pelannut sarjakärki Avtomobilist Jekaterinburg. Vastakkain ovat samalla sarjan eräkohtaisesti parhaat joukkueet.

Helsingin perjantai-illassa nähdään todellinen KHL:n huippuottelu, kun vastakkain asettuvat tappiottomasti kotonaan pelannut läntisen konfrenssin kärkijoukkue sekä tappiottomasti ilman pistemenetyksiä koko alkukauden pelannut itäisen konfressin kärkijoukkue.

Moni saattaa kuitenkin hieraista silmiään, kun huomaa, että vastakkain ovat Jokerit ja Avtomobilist Jekateringburg.

Varsinkin vierasjoukkueen menestys on varmasti tullut monelle yllätyksenä. Vuonna 2006 perustettu seura on ollut pitkään KHL:n heittopusseja eikä se ole historiansa aikana koskaan esimerkiksi edennyt pudotuspeleissä toista kierrosta pidemmälle.

Venäjän neljänneksi suurimpaan kaupunkiin, joka tunnetaan myös maan viimeisen tsaarin Nikolai II :sen ja tämän perheen murhista vuonna 1918, on kuitenkin pikkuhiljaa rakennettu joukkue, jota voidaan hyvällä syyllä pitää jopa itäisen konferenssin yhtenä parhaista.

– Olemme pelanneet todella hyvin. Meillä on hyvä joukkue kasassa, joten vahva alku ei ole ainakaan minulle ollut yllätys. Olemme löytäneet vaikeissakin otteluissa tavan voittaa, ja se on meidän kannalta tärkeä asia, Avtomobilistin Stephane Da Costa pohtii.

Joukkueen maalia on alkukaudesta vartioinut pääasiassa Avtomobilistin jo viime kaudella pudotuspeleihin torjunut tsekki Jakub Kovar. Mies on aloittanut kauden hurjasti ja päästänyt vain kahdeksan maalia selkänsä taakse kuudessa pelaamassaan ottelussa.

Avtomobilistin kannalta ikävintä on, että perjantain ottelussa vastustajalta löytyy maalin suulta vielä Kovariakin paremmin pelannut maalivahti.

Torjuntaprosentti 95,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,32 riittävät KHL:n tilastossa kumpikin neljännelle sijalle.

Avtomobilistin kannalta ikävintä on, että perjantain ottelussa vastustajalta löytyy maalin suulta vielä Kovariakin paremmin pelannut maalivahti.

Jokerit on nimittäin alkukaudesta peluuttanut maalivahtejaan Ryan Zapolskia sekä Janis Kalninsia lähes vuorotahtiin.

Kun Kalnins pelasi keskiviikkona Magnitogorskia vastaan, on oletettavaa, että Zapolski astelee tolppien väliin tänään.

Zapolskin alkukauden torjuntaprosentti on 95,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,27. Tilastojen valossa Jokereilla on siis lievä etu maalivahtitaistossa, mutta on syytä muistaa kausi on vasta nuori, jolloin tilastot elävät yksittäisten otteluiden myötä reippaasti.

Lisäksi molempien illan maalivahtien voi katsoa kuuluvan KHL:n kirkkaimpaan kärkeen, joten helppoja maaleja ei ole odotettavissa kumpaankaan päätyyn.

Leveät hyökkäyskalustot, Jokereilla pakisto paremmin mukana

Molempien joukkueiden hyökkäyskalustosta on kauden ensimmäisissä peleissä löytynyt kiitettävästi laajuutta ja tehoja monelta eri rintamalta.

Avtomobilistin puolelta keihäänkärkenä on toiminut kokenut 34-vuotias Ilja Krikunov. KHL:ssä jo lähes 500 ottelua tahkonnut venäläinen on iskenyt kahdeksaan otteluun jo tehot 2+7.

Vertailun vuoksi mies iski kahdella edelliskaudella ensin Sotshin paidassa 35 tehopistettä ja viime kaudella Avtomobilistissa 32 pistettä. Konkari on siis vertynyt vanhoilla päivillään vielä aivan uuteen lentoon.

Krikunovin takana edukseen ovat esiintyneet myös TPS:stä tuttu kaksikko Francis PareDan Sexton. Edellä mainitun kolmikon takanakin Avtomobilistilla on heittää hyökkäykseen muun muassa neljällä viime kaudella jokaisella 30 maalin rajan rikkonut Nigel Dawes sekä urallaan KHL:ssä piste per peli tahtia esiintynyt keskushyökkääjä, ranskalainen Da Costa.

Maalitykki Nigel Dawes vaihtoi Kazakstanin ja Astanan täksi kaudeksi Jekaterinburgiin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokereilla kuluneen viikon kuumin nimi on ollut ehdottomasti ruotsalainen John Norman. Jokerien maanantain murskavoitossa tehot 3+2 iskenyt Norman onnistui maalinteossa myös keskiviikkona ja on siten iskenyt jo kuusi tehopistettä viikon kahteen otteluun.

Normanin tehot riittävät kuitenkaan vasta kolmanteen sijaan Jokereiden sisäisessä pistepörssissä, kun edellä ovat joukkueen nimellisessä kolmosketjussa urakoivat Nicklas Jensen sekä Pekka Jormakka.

Kun myös joukkueen neloskentällinen Marko Anttilan johdolla on saanut maalihanat viime aikoina auki, voidaan Jokereiden odottaa onnistumia jokaiselta neljästä hyökkäysvitjasta.

– Kova peli on tulossa. Jokerit on hyvä joukkue. Olen pelannut Helsingissä monta peliä, eikä täältä ole koskaan helppoa hakea voittoa, vieraiden Da Costa tuumii.

Suurin ero joukkueiden välillä tulee puolustuspelaamisessa. Molemmilla pakisto on vahva ja isokokoinen, mutta Jokereilla puolustajat lähtevät selvästi hanakammin tukemaan hyökkäyksiä aina maalin kulmalle saakka.

Avtomobilistin puolustuspelaaminen on konservatiivisempaa mikä näkyy myös puolustajien tekemissä pisteissä.Avtomobilistista eniten tehopisteitä on joukkueen kapteeni Nikita Triamkinilla, jolla on kasassa kaksi tehopistettä.

Jokereista tätä enemmän tehopisteitä on viidellä puolustajalla, kärkenään Sami Lepistö, jolla pisteitä on peräti kahdeksan.

Kummassa peli ratkeaa, Jokereiden toisessa vai Avtomobilistin kolmannessa erässä?

Myös tilastojen valossa vastakkain on liigan kaksi ehdottomasti kärkijoukkuetta. Erikoistilanteita vertailtaessa vaakakuppi kääntyy kuitenkin Jokereiden puolelle.

Ylivoimalla molemmat joukkueet ovat olleet tehokkaita. Avtomobilist on iskenyt ylivoimalla kymmenen kertaa, Jokereiden kahdeksaa vastaan. On kuitenkin syytä panna merkille, että Jokerit on pelannut sarjassa selkeästi vähiten ylivoimaa, vain 19 kertaa, joten sen ylivoimaprosentti 42.1% onkin sarjan paras.

Onnistuuko Jokerit jälleen ratkaisemaan ottelun edukseen kakkoserässä vai nouseeko Avtomobilist jälleen pisteisiin kiinni päätöserän vireellään?

Alivoimallakin Jokerit on ollut hiukan tehokkaampi prosenttien näyttäessä lukemia 92.3% Jokereille ja 84.8% Avtomobilistille.

Jokerien lukema on liigan toiseksi paras, joten erikoistilanteissa kotijoukkue on ollut äärimmäisen vahva.

Paljon on puhuttu myös Jokereiden hurjasta vireestä toisessa erässä. Joukkueen maaliero ottelun keskimmäisellä 20 minuuttisella onkin sarjan paras, 19-3. Vierasjoukkueen vastaava lukema on 7-5.

Avtomobilistilla on kuitenkin vastata kotijoukkueen kakkoserään. Joukkue on nimittäin ollut puolestaan sarjan paras ottelun päätöserissä.

Maaleja se on näissä iskenyt maalierolla 15-2 ja ratkaissut monta voittoa nimenomaan päätöserässä.

Ratkaisevaa ottelussa onkin, jaksaako Avtomobilist raskaan vieraskiertueensa viimeisessä ottelussa päästä alkukauden tasolleen. Jos pääsee, tulee ottelusta kahden huippujoukkueen ja -maalivahdin välinen kamppailu.

Nähtäväksi jääkin, onnistuuko Jokerit jälleen ratkaisemaan ottelun edukseen kakkoserässä vai nouseeko Avtomobilist jälleen pisteisiin kiinni päätöserän vireellään?

Seuraa Heitä

John Norman #37 | Jokerit

Keskushyökkääjä

Viikon kahteen aikaisempaan otteluun tehot 4+2. Muodostanut Jokereiden tehoketjun yhdessä Brian O´Neillin ja Jesse Joensuun kanssa.

Nicklas Jensen #71 | Jokerit

Laitahyökkääjä

Jokereiden paras pistemies kymmenellä tehopisteellään. Tuo yhdessä Pekka Jormakan kanssa loistavasti leveyttä Jokereiden hyökkäykseen ja tekee niin Jormakasta kuin keskushyökkääjä Geoff Plattista vaarallisempia.

Dan Sexton # | Avtomobilist

Laitahyökkääjä

TPS:ssä piipahtanut amerikkalainen vaihtoi tälle kaudelle Niznekamskin Jekaterinburgiin ja on saanut lentävän lähdön. Kuuluu Avtomobilistin hyökkäyksen avainpelaajiin yhdessä Francis Paren ja Ilja Krikunovin kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle