Juho Olkinuora Metallurgin lukkona - Bob Hartleyn Avangardilla tulivoimainen hyökkäys

KHL / Ennakko
Aleksei Bereglazov on Avangardin yksi tärkeimmistä puolustajista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Avangard Omsk aloittaa pudotuspelien toisen ottelukierroksen sarjansa Metallurg Magnitogorskia vastaan. Avangard selvisi ensimmäiseltä kierrokselta viidessä pelissä, kun Metallurg käytti kuusi peliä. Huomioitavaa seuraajille on, että Avangard pelaa kotiottelunsa edelleen Moskovassa.

Ottelusarjassa kohtaa kaksi pitkäaikaista KHL:n menestysjoukkuetta. Bob Hartley on palauttanut Avangard Omskiin eräänlaisen kunnianhimon ja Ilja Vorobjov on toisella pätkällään Metallurg Magnitogorskin peräsimessä.

Kummastakin joukkueesta löytyy rutkasti taitoa hyökkäyspäästä, mutta puolustuspelaaminen ei ole vahvinta osaamista.

Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäisille sijoille. Avangard voitti divisioonansa ollen itäisen konferenssin toinen ja Metallurg oli heti perään kolmas. 

Joukkueet kohtasivat toisensa runkosarjan aikana neljä kertaa. Näistä voitot menivät Hartleyn valmentamalle ryhmälle lukemin 3–1. Mielenkiintoinen seikka runkosarjan kohtaamisista on se, että kolme ensimmäistä peliä päättyi nollapeleihin. Lisäksi Avangard voitti molemmat kotipelinsä.

Joukkueiden pelaajista Andrei Chibisov ja Sergei Toltšinski iskivät kaksi maalia mieheen.

Metallurgin hyökkäys hieman Avangardia terävämpi

Ottelusarjassa kohtaa kaksi todella hyökkäysorientoitunutta joukkuetta, jossa riittää tulivoimaa. Avangard vahvistui kesken kauden muun muassa Ilja Kovaltšukilla, joka on löytänyt pudotuspeleissä oivan kevät vireen sillä hyökkääjä iski viiteen otteluun Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan kolme maalia ja yhteensä viisi tehopistettä. 

Kovaltšuk ei toki ole ainoa tähtihyökkääjä Avangardissa. Edellämainittu Toltšinski iski ensimmäisellä kierroksella tehot 3+8 johtaen samalla joukkueen sisäistä pistepörssiä. Kanadalainen Corban Knight ja tšekkilaituri Jiri Sekac ovat myös todella merkittäviä palasia Avangardin hyökkäyksessä.

Ilja löysi totutun maalijyvän ensimmäisellä kierroksella.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Knight toimii joukkueessa ykköskentän sentterinä Reid Bouchardille ja Sekacille. Toltšinski ja Kovaltšuk viilettää Denis Zernovin laidoilla kakkoskentässä.

Metallurgin hyökkäys on kulkenut jo pitkään Nikolai Prohorkinin ja Dennis Rasmussenin kautta. Taylor Beck, Sergei Plotnikov ja edellämainittu Chibisov johtivat joukkoja edestä runkosarjassa.

Vorobjovin miehistö on pudotuspeleissä saanut leveyttä lisää, kun kolmoskentästä itseluottamuksensa kanssa tuskaillut Nikolai Goldobin osallistui mukaan talkoisiin Barys Nur-Sultania vastaan.

Jääkiekon Liigassa HIFK:ta ja NHL:ssä Vancouver Canucksia sekä San Jose Sharksia edustanut Goldobin siirtyi kesken kauden TsSKA Moskovasta Metallurgiin. Runkosarja oli laitahyökkääjälle tahmea, mutta kuuteen ensimmäiseen pudotuspeliotteluun entinen NHL:n ykköskierroksen varaus paukutti yhteensä viisi maalia ja kahdeksan tehopistettä.

Runkosarjassa Goldobin teki 19 ottelussa Metallurgille samat kahdeksan tehopistettä.

Suomalaiset merkittävässä roolissa Avangardin alakerrassa

Avangard Omskin puolustus kulminoituu lähes täysin kahteen suomalaiseen huippupuolustajaan. Ville Pokka ja Oliwer Kaski urakoivat illasta toiseen isoja minuutteja. Kaski on lisäksi iso osa Avangardin todella vaarallista ylivoimapeliä. 

Pohjois-Amerikkalaisen valmennuskulttuurin mukaisesti Hartley ei liikaa pelaajia kierrätä, joten Avangard pelaa yleensä kuudella tai seitsemällä puolustajalla. Pokan ja Kasken lisäksi peliaikaa rohmuaa Aleksei Jemelin, Aleksei Bereglazov ja Damir Sharipzjanov. Kaikki todella laadukkaita pelaajia.

Metallurg koki ison menetyksen Barys-sarjan ensimmäisen ottelun jälkeen, kun joukkueen puolustuksen selkäranka Jegor Jakovlev joutui jättämään pelit sikseen loukkaantumisen vuoksi. Ennen tämän ottelusarjan alkua on epäselvää pystyykö Jakovlev pelaamaan.

Venäläispuolustajan puuttumisen vuoksi Metallurgilta Grigori Dronovin ja ruotsalaisen Phillip Holmin arvo nousi vieläkin suuremmaksi. Dronov ja Holm nauttivat ensimmäisellä kierroksella yli 20 minuutin peliajoista.

31-vuotias Mihail Pashnin toimi Barysia vastaan melkoisena tykinkuulana, sillä kokenut venäläinen taklasi 26 kertaa ja otti yhdeksän blokkia.

Maalivahtien välinen taistelu on myös kova. Igor Bobkov on ansaitusti Avangardin ykkösmaalivahti ja pelaa kaikki pelit ilman todellista sulamista. Juho Olkinuora ja Vasili Košetskin jakavat varmasti vähän vastuuta Metallurgin maalilla, mutta suomalainen on lähtökohtaisesti joukkueensa ykkösmaalivahti.

Ottelusarjan ennustus

Kaksi todella vahvaa erikoistilannejoukkuetta pelaa vastakkain. Kumpikin omaa suuren määrän potentiaalia maalintekoon. Avangardin puolustus on Metallurgia laadukkaampi ja tämä kääntänee lopuksi sarjan Hartleyn valmentamalle miehistölle. Avangard jatkoon voitoin 4–2.

Seuraa Heitä

Igor Bobkov #30 | Avangard

Maalivahti

Isokokoinen huippumaalivahti on tärkeä palanen joukkueensa kokonaisuutta.

Oliwer Kaski #67 |

Puolustaja

Suomalaispuolustaja on iso osa Avangardin puolustusta ja tärkeä palanen etenkin ylivoimaa.

Jussi Olkinuora #45 | Genève-Servette

Maalivahti

Suomalaismaalivahti on paljon vartiana, mikäli Metallurg haluaa sarjasta jatkoon.

Nikolai Goldobin #87 | Metallurg

Laitahyökkääjä

Goldobin oli huimassa vireessä ensimmäisellä kierroksella. Jatkuuko vire myös Avangardia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle