Seuraesittely - Toronto

NHL:n legendaarisimpiin seuroihin kuuluva Toronto Maple Leafs sai alkunsa 1917, jolloin toiminta alkoi Toronto Arenasin nimellä. Seura perustettiin korvaamaan Toronto Blueshirts, jonka omistaja Eddie Livingstone haluttiin savustaa ulos tuolloisesta NHA:sta, joka korvattiin perustetulla NHL:llä. Arenasin taival alkoi hyvin, sillä joukkue voitti uuden sarjan heti ensimmäisellä kaudella. Vuonna 1919 nimi muuttui Toronto St. Patricksiin, kunnes vuonna 1926 seura sai nimen Toronto Maple Leafs Hockey Club, kun omistajaksi tuli legendaarinen Conn Smythe.

Tuon jälkeen Kanadan suurimman kaupungin joukkue on kasvanut paljon. Talouslehti Forbesin listalla seura on arvioitu useasti NHL:n arvokkaimmaksi joukkueeksi. Nykyisin seuran omistaa myös AHL-joukkue Marliesia, jalkapallojoukkue Toronto FC:tä, NBA-seura Raptorsia sekä kotiareenakompleksia Scotiabank Arenaa hallinnoiva Maple Leafs Sports and Entertaiment. MLSE:n pääomistajana oli pitkään ontariolaisten opettajien säätiö, joka kuitenkin myi suuren osan omistuksestaan. Nykyisin suurinta äänivaltaa käyttävät Bell ja Rogers -telekommunikaatioyhtiöt (molemmat 37,5 %) sekä Larry Tanenbaumin omistama Kilmer Sports (25 %).

Stanley Cupeja Maple Leafs on voittanut 13 kappaletta, mikä oikeuttaa koko liigan voittotilaston toiseen sijaan Montreal Canadiensin jälkeen. Viimeisin mestaruus on kuitenkin niinkin kaukaa kuin vuodelta 1967. Muut voittovuodet ovat jo mainittu 1918, 1922, 1932, 1942, 1945, 1947, 1948, 1949, 1951, 1962, 1963 ja 1964.

Maple Leafsia on historian aikana edustanut moni legendaarinen pelaaja. Seurassa oli kuitenkin pitkään pelinumeroiden jäädyttämisen suhteen tiukka politiikka. Numero otettiin pois käytöstä vain silloin, jos pelaaja on ollut merkittävässä roolissa seurassa ja kokenut uran päättäneen onnettomuuden Maple Leafsia edustaessaan. Tällaisia numeroita on kaksi: vuonna 1951 lento-onnettomuudessa menehtynyt numeroa viisi (#5) kantanut Bill Barilko sekä Eddie Shoren taklauksen johdosta uransa päättämään joutunut numero kuusi (#6) Ace Bailey.

Maple Leafs kuitenkin jäädytti kauden 2016-17 alkaessa aiemmin kunnianosoituksena paitansa hallin kattoon saaneiden pelaajien numerot. Barilkon ja Baileyn lisäksi Maple Leafs on jäädyttänyt seuraavat numerot: #1 Turk Broda ja Johnny Bower, #4 Hap Day ja Red Kelly, #7 King Clancy ja Tim Horton, #9 Charlie Conacher ja Ted Kennedy, #10 Syl Apps ja George Armstrong, #13 Mats Sundin, #14 Dave Keon, #17 Wendel Clark, #21 Börje Salming, #27 Frank Mahovlich, #27 Darryl Sittler ja #93 Doug Gilmour.

Eniten otteluita Maple Leafsissa on tahkonnut 21 kautta pelannut George Armstrong (1187). Pisteissä ykkösmies on ruotsalainen Mats Sundin (987), joka johtaa myös maalipörssiä (420). Syötöissä ykkönen on toinen ruotsalainen - puolustaja Börje Salming (620).

Suomalaisista Maple Leafsia ovat edustaneet Aki-Petteri Berg, Niklas Hagman, Olli Jokinen, Kasperi Kapanen, Leo Komarov, Jyrki Lumme sekä maalivahdit Vesa Toskala ja Jussi Rynnäs.

Viime vuosina Maple Leafsin menestys on ollut heikkoa, mutta Mike Babcockin tultua päävalmentajaksi seura on ollut vahvassa nousussa ylöspäin. Seuran talous ja fanipohja ovat kovalla tasolla ja odotukset ovat, pettymyksistä huolimatta, korkealla vuosi toisensa perään. Leafs on viime vuosina nuorentunut paljon. Joukkueen nykyiset runkopelaajat ovat Auston Matthewsin ja William Nylanderin johdolla vasta juuri 20 vuotta täyttäneitä. Etuna ontariolaisjoukkueella on myös helppo yhteistyö AHL:n suuntaan, sillä samassa omistuksessa oleva farmiseura Marlies pelaa kotiottelunsa niin ikään Torontossa.