Halli - SaPKo

Talvisalon jäähalli (Mediatili-areena)
Savontie, 57100 Savonlinna

Perustiedot

Kapasiteetti

2833 katsojaa, joista istumapaikkoja noin 900.

Rakentamisvuosi

1978

Lippujen hintajakauma

14 euroa aikuiselta. Eläkeläiset 9 euroa ja opiskelijat 7 euroa.

Historia

Talvisalon legendaarinen jäähalli on niitä suomalaisia jääkiekkopyhättöjä, jotka tuovat vielä elävän tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä. Talvisalossa on pelattu jääkiekkoa vuosikymmeniä ja lopulta Savonlinnassakin siirryttiin 70-luvulla jäähalliaikaan. Tekojääradan Savonlinna oli saanut parahiksi vuonna 1966, jolloin SaPKon pässipaidat nousivat jääkiekon SM-sarjaan. Jäähallihankkeen voimahahmona toimi pitkän linjan savonlinnalainen kiekkomies Jorma Kajanto.

Savonlinnan pitkistä kiekkoperinteistä muistuttavat jäähallin katossa roikkuvat viisi pelipaitaa. Suurimmista savonlinnalaisista kiekkolegendoista numerolla 2 pelannut Paavo Tirkkonen siirtyi ajasta iäisyyteen 5.8.2012. SaPKossa pelannut ja myöhemmin valmentanut Pekka teki isälleen seuraa hallin katonrajaan, kun numero 22 jäähdytettiin 2.10.2013. Muut paidan kattoon saaneet pässipaidat Jyrki Turunen, Raimo Turkulainen ja Ahti Ruohonaho ovat tuttuja kasvoja Talvisalon jäähallin katsomossakin.

Omanlaisensa osa Talvisalon jäähallin historiaa ovat 1990-luvun alun paikallisväännöt SaPKon ja Laitaatsillan Pallon kanssa, jotka vetivät hallin katsomot täpötäyteen.

On Talvisaloakin toki modernisoitu ajan myötä ja nykyinen SaPKon kotihalli onkin varsin hyvä peliareena Mestikseen. Istumapaikkoja on hallin itäisellä reunalla riittävästi ja seisomakatsomot tarjoavat hyvän näkyvyyden kaukaloon. Jäähallin tekniikkaa on kunnostettu 2000-luvulla, kun SaPKo palasi Mestikseen. Viimeisimpänä halliin valmistuivat VIP-tilat.

Muut lajit

Talvisalon jäähallissa pelavat myös Suomi-Sarjan Talvisalo Traitors ja SaPKon juniorijoukkueet. Myös Savonlinnan Taitoluistelijat pitää majaansa jäähallissa ja taitoluistelijajunioreita näkeekin silloin tällöin esiintymässä SaPKon otteluiden erätauoilla.

Näin hallille

Talvisalon jäähalli on lyhyen, noin kilometrin kävelymatkan päässä Savonlinnan linja-autoasemalta. Halli sijaitsee Valtatie 14:n varrella Talvisalon kaupunginosassa. Hallin lähelle pääsee myös Savonlinnan paikallisliikenteen linjoilla 2 ja 4. Jäähallin oma parkkialue on ahtaahko, joten henkilöautolla kannattaa saapua ajoissa.

Hallin antimia

Talvisalossa katsojia palvellaan tarpeen tullen VIP-tiloissa, missä tarjoilu pelaa nykyajan vaatimusten mukaisesti. First Line-klubin katsomopaikat ovat monista edustustiloista poiketen päätykatsomossa.

Talvisalo voi ylpeillä yhdellä Suomen parhaista jäähallipubeista. Halliin ylätasanteelle muutama vuosi sitten rakennetusta Pässi Pubista voi seurata ottelua mallasjuomia nauttien. Ylätasanteelta löytyy lisäksi tavallinen kahvikioski. Savonlinnalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia levymäisiä lihapiirakoita, eli lörtsyjä saa jäähallin grillistä, joka löytyy alatasolta hallin läntisestä kulmauksesta. Lörtsy ja grillimakkara käyvät jo tuhdimmasta eväästä.

Savonlinna on tunnettu vireästä grillikioskikulttuuristaan. Vähän isompaakin purtavaa tarjoaa jäähallin pihassa sijaitseva grilli Veskari.

Ottelun aikainen ohjelma

Savonlinnassa perinteinen jääkiekkotapahtuma on edelleen kova sana. Lähivuosina ohjelmistoon on kuitenkin tullut toisella erätauolla järjestettävä kilpailu, jossa muutamat onnekkaat katsojat saavat kokeilla tarkkuuttaan laukomalla kiekkoa siniviivalta pienten reikien läpi maaliin. Muuta oheistoimintaa ei otteluissa satunnaisten arpajaisten lisäksi ole.

Erityispiirteenä Talvisaloon saapuva kiekkoniilo voi ottaa katsomoon vaahtomuovisen pehmustetyynyn. Niitä on saatavilla alatason käytävällä olevista laatikoista.

Erityisryhmät

Talvisalon jäähalli on rakenteeltaan yksinkertainen, sillä kaikki katsojaliikenne tapahtuu samaa käytävää pitkin. Pyörätuolipaikat löytyvät heti sisäänkäynnin läheisyydestä.

Pelin jälkeen

Talvinen Savonlinna ei ole erityisen viihtyisän kaupungin maineessa. SaPKo ei järjestä virallisia jälkipelejä, mutta oopperakaupungin keskustasta löytyy paikkoja ottelun läpikäymiseen. Olutravintola Sillansuu on maineikas. Myös jäähallin läheisyydessä sijaitseva Ravintola Weijarin Wingsit on pistäytymisen arvoinen paikka.

Tiesitkö tätä?

Muuan yliopistopojat Yhdysvalloista kohtasivat 50-vuotisjuhlakauttaan viettäneen SaPKon Talvisalossa syksyllä 1979. Seuraavana vuonna samainen USA:n joukkue teki yhden urheiluhistorian suurimmista yllätyksistä. Lake Placidin olympiakulta tunnetaan historiankirjoissa nimellä Miracle on Ice.