Halli - KooKoo

Kouvolan jäähalli
Topinkuja 1, 45100 Kouvola

Perustiedot

Kapasiteetti

Maksimi yleisömäärä 6000 katsojaa, josta istumapaikkoja 3700. Ravintolaparvi sekä yksi 8-paikkainen aitio.

Rakentamisvuosi

1981-1982.

Linkki katsomokarttaan

Lippujen hintajakauma

Aikuisten liput 14-18 euroa, eläkeläiset ja opiskelijat 10 euroa. Lapset (7-15v.) 6 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Historia

Pesäpallopitäjänä tunnetussa Kouvolassa jouduttiin harrastamaan jääkiekkoa luonnonjäiden armoilla aina 1970-luvun alkuun saakka. Syksyllä 1972 Kouvolassa otettiin ensimmäinen askel kohti modernimpaa aikaa, kun KooKoo rakennutti itselleen tekojääradan kaupungin takaaman lainan turvin. Seurassa oli harkittu jo tuolloin hallin rakentamista, mutta lopulta kattoa pään päälle jouduttiin odottamaan vielä kymmenen vuoden ajan.

Lukuisten palaverien ja viivästysten jälkeen Kouvolan kaupunki aloitti jäähallinsa rakentamisen syksyllä 1981. 36 miljoonaa markkaa (nykyrahassa noin 15 miljoonaa euroa) maksanut halli rakennettiin entisen ulkokaukalon paikalle Urheilupuistoon, joten niin tekojääkoneisto kuin KooKoon joukkuekin siirtyivät rakennustöiden tieltä radan alapuolelle Sarkolaan.

KooKoo joutui aloittamaan myös seuraavan kautensa evakossa, ennen kuin pääsi viimein sisätiloihin. Kouvolan jäähallin avajaisottelu pelattiin 14.11.1982. Runsaslukuinen yleisö sai ihmetellä Suomen nykyaikaisimmaksi kehuttua hallia ja nauttia samalla voitosta, sillä KooKoo kukisti SaPKon I-divisioonan ottelussa maalein 7-4.

Siirtyminen halliaikakauteen kohensi seuran asemaa niin kaukalossa kuin kabineteissa ja KooKoo nousikin muutamassa vuodessa kolkuttelemaan SM-liigan portteja. Kevään 1985 liigakarsintaottelu SaiPaa vastaan keräsi halliin peräti 5350 silmäparia. Kyseinen lukema mainitaan edelleen seuran virallisena yleisöennätyksenä – vaikka todellisuudessa hallissa on ollut enemmänkin katsojia niin KooKoon kuin maajoukkueenkin otteluissa.

1980-luku huipentui KooKoon nousuun SM-liigaan. Korkeimman sarjatason kiekkoilusta saatiin lopulta nauttia Kouvolassa kolmen kauden ajan. Iso ja edustava halli kelpasi myös jääkiekkoliitolle. Ensimmäinen A-maaottelu hallissa pelattiin 13.12.1982, jolloin Suomi voitti – harvinaista kyllä – Tshekkoslovakian maalein 4-3.

Suomi kohtasi Tshekkoslovakian Kouvolassa kaikkiaan kolme kertaa. Muita 80-luvun vieraita olivat Ruotsi, Kanada, Sveitsi ,Norja sekä kahdesti kohdattu Neuvostoliitto. Neuvostoliitto ja Ruotsi pelasivat Kouvolassa vuosikymmenen aikana myös B-maaottelut.

1990-luvulla kouvolalainen jääkiekkoilu joutui maksamaan muun lama-Suomen tavoin aiempien nousuvuosiensa laskujaan. Vuosituhannen lopussa hallissa olikin poikkeuksellisen väljää, kun KooKoo kynti kahden kauden ajan II-divisioonassa. Muisteltavaa riittää kuitenkin vuosikymmenen alkupuolelta, kun esimerkiksi liigakarsintaottelut keväällä 1993 ja NHL-tähtiä vilissyt maaottelu Ruotsia vastaan joulukuussa 1994 vetivät hallin viimeistä paikkaa myöten täyteen.

Kouvolan jäähalli sai olla omalta osaltaan mukana myös maailman mullistuksissa. Vuoden 1991 maaottelu oli yksi viimeisimpiä kertoja, kun Neuvostoliitto esiintyi kiekkokartalla. Seuraavana vuonna Kouvolassa nähtiinkin jo Venäjän nimellä ja väreissä kiekkoillut ”uusi tulokas”. Maininnan arvoinen on myös B-maaottelu Kanadan olympiajoukkuetta vastaan; pelasihan vaahterapaidassa muun muassa yliopistokiekkoilija Paul Kariya…

KooKoo pääsi vähitellen tukevammin jaloilleen vuosituhannen vaihduttua ja vakiinnutti asemiaan yhtenä vasta perustetun Mestiksen suurista. Myös ajan pahasti patinoima halli koki kasvojenkohotuksen, kun iso remontti aloitettiin vuonna 2004. Noin neljä ja puoli miljoonaa maksanut peruskorjaus oli valmis vuonna 2006.

Yleisön kannalta näkyvin uudistus remontin myötä oli itäpäätyyn rakennettu iso ravintolaparvi. Oleellisin osa urakasta oli kuitenkin hallin perustekniikan ja pukukoppitilojen uusiminen. Kattavan remontin jälkeen liigakelpoiseksi kehuttu halli kelpasi jälleen myös maaotteluiden järjestämiseen: Suomi kohtasi Slovakian huhtikuussa 2011.

Aikuisten maaotteluiden lisäksi Kouvolan jäähallissa on pelattu kymmenkuntanuorten ja poikien maaottelua Kanadaa, Norjaa, Puolaa, Ruotsia, Sveitsiä ja Tshekkoslovakiaa vastaan.

Muut lajit

Tarkalleen ottaen Kouvolan jäähalli ei ole jäähalli, vaan monitoimihalli. Jääurheilun lisäksi hallissa harrastetaan muun muassa voimailulajeja: suurimpana yksittäisenä tapahtumana painin EM-kisat 1997. Hallin tiloja hyödyntää myös Superpesis-joukkue KPL.

Kouvolan erikoisuutena on katsomon kiertävä juoksurata, jolla ovat hikoilleet niin talviharjoitteitaan tehnyt pikajuoksija Visa Hongisto kuin yksi jos toinen laskuvarjojääkärikoulutuksen fyysisiin kokeisiin osallistunut nuorukainen. Hallin alakäytäviltä, jotka yhdistävät sen viereisiin pesäpallo- ja yleisurheilustadioneihin, löytyy myös 67-metrinen juoksusuora sekä pituushyppypaikka.

Näin hallille

Kouvolan jäähalli sijaitsee Urheilupuistossa, aivan keskustan välittömässä läheisyydessä. Hallin oma maksuton parkkipaikka, ns. Sumulaakson kenttä, täyttyy peli-iltoina nopeasti autoista.

Yleisö voi kuitenkin käytännössä hyödyntää mitä tahansa keskusta-alueelta löytyviä parkkipaikkoja, sillä etäisyydet ovat lyhyitä. Esimerkiksi asemalta on kävelymatkaa hallille vain kilometrin verran.

Hallin antimia

Perinteistä pikkupurtavaa on saatavilla lukuisista kioskeista ja myyntipisteistä, joita löytyy juoksuradan ympäriltä sekä pääoven aulasta. A-oikeuksilla varustetun parviravintolan lisäksi janoisia katsojia palvellaan myös pubissa pääkatsomon alla.

Ottelujen aikainen ohjelma

Erätaukokisailujen ohella väliaikaviihdettä tarjoavat tanssivat Go-Go Girlsit. Otteluiden aikana avoinna on myös pääaulasta löytyvä KooKoon fanikauppa.

Kuudennen Kenttäpelaajan kannatuslaulut tahdittavat joukkueen otteita C-päädystä käsin.

Erityisryhmät

Liikuntarajoitteisille sopivin sisäänkäynti on hallin alaovella, jonne voi ajaa suoraan autolla. Alatasolta on mahdollista nousta hissillä joko ravintolaparvelle tai juoksuradan tasolle, jonne on varattu paikat myös pyörätuolikatsojille.

Ottelun jälkeen

Pelin jälkeen hallilta on helppo ja lyhyt matka kävellä mieleiseen ravintolaan tai ravitsemusliikkeeseen. KooKoo järjestää virallisia jälkipelejä baareissa.

Muuta huomioitavaa/tiesitkö tätä?

Jäähalli on Kouvolan isoin tapahtumapaikka sisätilaisuuksille. Messut ja Vappugospel kuuluvat jokavuotisiin tapahtumiin, lisäksi hallilla on järjestetty lukuisia konsertteja sekä muita isompia ja pienempiä tapahtumia.