Halli - KalPa

Kuopion jäähalli (Trust Kapital Areena)
Hannes Kolehmaisen katu 4, 70110 Kuopio.

Perustiedot

Kapasiteetti

Katsojakapasiteetti 5064, joista
- 3146 istumaan
- 1638 seisomaan
- 280 aitioihin

Rakentamisvuosi

1979

Linkki katsomokarttaan

Lippujen hintajakauma

Istumapaikat 18-32 euroa (vs. HIFK ja JYP + 2 €)
Seisomapaikat 7-13 euroa (vs. HIFK ja JYP + 2 €)

Historia

Jäähallin nykyiselle paikalle avattiin tekojäärata vuonna 1974. Jäähallin rakentaminen oli esillä heti tekojään valmistumisen jälkeen. Rakentamaan päästiin syksyllä 1978. Kuopion kaupungin omistaman Niiralan jäähallin, eli tuttavallisemmin ”Niiralan montun” jäällä päästiin luistelemaan ensimmäistä kertaa 14.10.1979.

Jäähallin ensimmäinen ottelutapahtuma pidettiin 17.10.1979. Vastakkain olivat KalPa ja Varkauden Valtit. Kotijoukkue voitti ottelun 6-5 ja hallin ensimmäisen maalin teki Matti Jokinen, jonka poika Olli pelaa NHL-seura Winnipeg Jetsissä.

Hallin viereen, montun pohjalle, valmistui vuonna 1986 tekojäärata. 2000-luvun vaihteessa tekojäärata purettiin ja paikalle tehtiin pysäköintialue.

KalPan noustua takaisin liigaan keväällä 2005, halliin ryhdyttiin rakentamaan uusia VIP-tiloja aitioineen, jotta hallista tuli liigakelpoinen. Yksi isoimmista remonteista tehtiin vuonna 2008, jolloin hallin kattoon asennettiin mediakuutio. Samalla myös hallin eri tiloja remontoitiin.

Uuden liigataipaleen aikana pieniä remontteja on tehty vuosittain. Kaudeksi 2012-13 hallin C- ja D-puolen käytäviä levennettiin, jotka olivat aikaisemmin tukkiutuneet pahasti otteluiden aikana. Niiralan monttu oli tunnettu siitä, että toisessa päädyssä ei ollut lainkaan katsomoa. Asia korjaantui v. 2010, jolloin päätyyn rakennettiin pieni istumakatsomo.

Kuopion jäähallia on aina sanottu Niiralan montuksi, mutta kaudeksi 2012-13 halli sai ensimmäisen kerran sponsorinimen.

Niiralan montun ympäristöön on suunnitteilla kylpylähotelli, uusi uimahalli, sekä liike- ja asuinkiinteistöjä. Uusien kiinteistöjen yhteyteen on suunnitteilla myös pysäköintihalli, joka palvelisi myös KalPan ottelutapahtumia. Vasta kovasti suunnitteluasteella oleva hanke on yksityinen ja alustavien arvioiden mukaan rakennustyöt alkaisivat keväällä 2014. Valmistumisen tavoiteaikataulu on kevät 2016.

Muut lajit

Kuopion huonon jäähallitilanteen takia Niiralan jäähallin kaukalo on aktiivisessa harrastekiekkokäytössä. Myös Kuopion Luistinseuran taito- ja muodostelmaluistelijat käyttävät kaukaloa harjoitteluunsa.

Kesällä hallissa on alusta rullakiekkoa varten. Rullakiekon SM-sarjassa pelaavat Kuopio Devils ja Vuorelan Veikot käyttävät hallia kotiareenanaan. Hallissa on järjestetty rullakiekon MM-kisat vuonna 2005.

Maakunnan lentopallojoukkueet ottivat hallin käyttöönsä loppuotteluissa, sekä myös Suomen lentopallomaajoukkue on pelannut mm. Maailmanliigan otteluita Kuopion jäähallissa. Kun uusi mediakuutio asennettiin, hallin kattokorkeus ei ole enää ollut riittävä lentopallo-otteluita varten.

Näin hallille

Kuopion jäähalli sijaitsee Niiralan kaupunginosassa, alle kilometrin päässä Kuopion torilta. Keskustan alueelta hallille pääsee kätevimmin kävellen.

Mikäli tulet hallille pohjoisen suunnasta, käänny moottoritieltä Kuopio P- rampista ja aja Puijonlaaksontien jälkeen joko Karjalankadun tai Asemakadun kautta hallille.
Jos tulet hallille etelän suunnasta moottoritietä pitkin, pääset kätevimmin Kuopio P-rampista, jolloin käännyt kaupungin suuntaan Karjalankadulle.

Invapaikkoja on kahdeksan kappaletta, joista viisi sijaitsee B-tasanteen vieressä olevalla pienemmällä pysäköintialueella. Loput kolme paikkaa ovat jäähallin eteläpäädyssä. Yhteensä eteläpäädyssä on 310 pysäköintipaikkaa.

Muita ilmaisia pysäköintialueita ovat Haapaniemenkadun pysäköintitalo (KalPan kotiotteluiden aikana), sekä Kuopio-hallin pysäköintialue. Näiltä matkaa kertyy hallille kävellen ainoastaan puolisen kilometriä. Myös Klassikan ja Hatsalan koulujen parkkialueet ovat käytössä otteluiden ajan.

Otteluun pääsee kätevästi myös bussilla. Jäähallin lähettyviltä menee useita eri paikallisliikenteen vuoroja. Niiralankadulla ja Puistokadulla olevat pysäkit ovat vain muutaman sadan metrin päässä hallista.

Polkupyöräparkit ovat A-, B- ja C-ovilla. Voit jättää pyöräsi hallin ovien välittömään läheisyyteen.

Reittiopas

Hallin antimia

Niiralan montussa on myyntipisteitä tasaisesti kummallakin pitkällä sivulla. Tarjolla on kahvin ja limonadin lisäksi mm. makkaraa, pitsapaloja, hodareita ja lihapiirakoita. Oluenmyyntipisteet ovat Monttu Pubissa, A1- ja B1-katsomonosien alapuolella, sekä Pub Yläpesässä C- ja D-katsomoiden ylätasanteella.

Hallissa on muutamia eri VIP-tiloja, jotka palvelevat kutsuvieraita vaihtelevin menuin. Fanituotemyymälä sijaitsee B-tasanteella.

Ottelun aikainen ohjelma

KalPan peleissä ei ole ollut vuosikausiin tanssityttöjä. Toisen erätauon perinteeksi on muodostunut maakunnallisen pääyhteistyökumppani-panimon sponsoroima erätaukokilpailu. Kilpailun luonne vaihtelee yleensä vuosittain.

Kaudella 2012-13 sumopukuiset kilpailijat yrittävät hakea jumppapallon mahdollisimman nopeasti merkittyä rataa pitkin ja toimittaa tämän maaliin. Kilpailu on osoittautunut kontaktilajiksi.

Erätauoilla myös palkitaan eri joukkueissa ansioituneita junioreita ja toimihenkilöitä. Myös Kuopion Luistinseuran taitoluistelijat ilahduttavat katsojia muutaman kerran kaudessa. Ohjelmaa tarjoavat satunnaisesti myös eri yhteistyökumppanit toimiessaan otteluisäntinä.

Erityisryhmät

Liikuntarajoitteisille sopiva sisäänkäynti löytyy hallin B-ovelta. Pyörätuolipaikat ovat B-tasanteen kulmauksessa, B5-katsomon yläpuolella. Kentälle on paikoilta hyvä näkyvyys.

Niiralan jäähallin lehdistötilat sijaitsevat A1-katsomon yläpuolella.

Muuta huomioitavaa

Seuran virallinen kannattajaryhmä Musta Verkosto pitää asemiaan katsomossa C5. Vierasjoukkueen kannattajayhteisöt ohjataan seisomakatsomoon A6.

Kuopion pääpoliisiasema sijaitsee aivan hallin eteläpuolella, Suokadun toisella puolella. Mikäli vain partio on vapaana, pääset nopeasti virkavallan säilöön jos aiheutat ottelutapahtumassa tarpeeksi merkittäviä järjestyshäiriöitä.

Ottelun jälkeen

Seuran viralliset jälkipelit pidetään ravintola Amarillossa (Kirjastokatu 10). Paikalla on yleensä pari pelaajaa tai joukkueen toimihenkilöä. Tilaisuus alkaa noin 45 minuuttia ottelun päättymisen jälkeen.

Halli on aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Ottelun jälkeen onkin lyhyt kävelymatka useaan eri ravintolaan. Keskustan ravintolat ja baarit ovat reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä, joten tarjontaa riittää mieleisen jatkopaikan löytämiseksi.