Zdenek Blatny - lääke Pelicansin tehottomuuteen?

LIIGA / Haastattelu
Loukkaantumisten runtelema Pelicans on viimein saanut kauan kaivatun vahvistuksen hyökkäykseensä. Tshekkiläinen Zdenek Blatny on omien sanojensa mukaan juuri sellainen mitä lahtelaisseura tarvitsee: suoraviivainen maalintekijätyyppi.

23-vuotias Blatny on toistaiseksi uppo-outo mies lähes kaikille suomalaisille kiekkojännäreille. Ensimmäistä kertaa hän ei kuitenkaan Suomessa ole. Tshekkipelaaja kävi neljä vuotta sitten kesäleirillä Turussa konkarivalmentaja Vladimir Jursinovin opissa.

Valtameren takanakin on ollut pieni yhteys suomalaisiin, sillä Blatny kuuluu Atlanta Thrashersin organisaatioon, samoin kuin huippumaalivahdit Pasi Nurminen ja Kari Lehtonen. Vaikka Pelicans on yrittänyt hyödyntää Nurmisen kontakteja pelaajahankinnassa pitkin syksyä, Blatnyn mukaan suomalaispelaajilla ei ollut suoraa vaikutusta sopimuksen syntymiseen.

- Tunnen kyllä kaverit ja muutaman muunkin suomalaisen. Olen kuullut heiltä, millaista peli täällä on. Halusin Suomeen pelaamaan.

Pelityyli vaikuttaa sopivalta

Tshekkilaitahyökkääjä saapui Suomeen torstaina iltapäivällä ja oli katsomassa uusien pelikavereidensa otteita tositoimissa. Viimeiseen asti tappiota välttäneet, alamäessä tarpovat Pelicans ja Tappara saivat molemmat pisteen mielikseen. Vierailijat nousivat päätöserässä tasoihin ja jatkoajalla voittoon, kun olivat ensin puskeneet raivolla ilman tulosta päin Pelicans-veräjänvartija Markus Helasta.

Miltä pussileukojen peli näytti lännestä tulleen miehen silmään?

- Maalivahti pelasi erittäin hyvin. Tämä oli ensimmäinen näkemäni ottelu tässä sarjassa, joten on vaikea sanoa, oliko tämä hyvä, huono vai keskitasoinen ottelu. Se oli vähän erilaista kuin peli Pohjois-Amerikassa, kiekkoa päätyyn ja perään. Olen tottunut enemmän tällaiseen pelitapaan, joten tämän pitäisi sopia minulle paremmin.

Blatny tietää liittyneensä siipirikkoiseen lintuparveen. Huonoa menestystä maalinteossa ei kuitenkaan voi selittää pelaajien vammoilla. Joukkueessa on muutama hyvä pelintekijä, mutta nykynäytöillä ainoastaan Daniel Widingia uskaltaa luonnehtia edes keskinkertaiseksi maalisepoksi.

Pelicans hankki tshekin nimenomaan tätä kriisiä helpottamaan. Nuoria lupauksia vilisevässä Atlantan organisaatiossa läpimurto on vielä tekemättä, mutta miehen potentiaalista kertokoon nuorten MM-kisojen pistepörssin seitsemäs sija vuonna 2001 tehopistein 5+2. Kokemattomassa joukkueessa Blatnylle lankeaa valtava rooli.

- Loukkaantumissuma on osunut ikävään vaiheeseen. Haaste on suuri, mutta olen valmis ottamaan haasteen vastaan ja erittäin innoissani siitä. Toivottavasti olen joukkueelle avuksi.

Tehottomuutta helpottamaan

Ryvetetty lahtelaisseura ei pysty houkuttelemaan tunnettuja huippupelaajia miehistöönsä. Nyt haaviin tarttunut vahvistus ei ole nuorten kisoja suuremmissa ympyröissä mainetekoihin yltänyt. Ummikoita kiinnostaa, minkä tyyppisenä pelaajana Blatny itseään pitää.

- En ole tyyliltäni pelintekijä, vaikka osaan toki rakennellakin peliä. Tykkään ampua paljon ja pistää kiekkoa verkkoon. Täällä ilmeisesti tehdään paljon maaleja paluukiekoista, joten kai nämä ominaisuudet ovat aika tärkeitä. Juttelin aiemmin valmentajanne kanssa (puhelimessa, toim. huom.) ja sain kuulla, että tarvitsette maalintekijää. Luullakseni olen täällä sen vuoksi.

Monien muiden NHL-pelaajien tavoin Zdenek Blatny ei ole pitkään aikaan saanut kunnon pelikokemusta. Tuntuma voi siis aluksi olla hieman hukassa, mutta fyysisesti hän vakuuttaa olevansa kunnossa: ohjelmaan on kuulunut polkupyörällä ajoa, kuntosalitreeniä ja viisi kertaa viikossa omatoimista jääharjoittelua.

Tshekkivahvistuksen SM-liigadebyytti on enää paperiasioiden hoitamisesta kiinni, ja todennäköisesti hän pelaa jo lauantaina Ilvestä vastaan. Tupsukorvien hiljattain värväämä tähtipelaaja Patrik Stefan on Blatnylle tuttu mies.

- Pelaamme molemmat Atlantassa, ja meidät varattiinkin NHL:ään samana vuonna. Hän oli silloin koko liigan ykkösvaraus, minut taas varattiin kolmannen kierroksen alkupäässä. Olemme kuitenkin tunteneet toisemme jo kuutisen vuotta. Se tuo lisää jännitystä peliin.

Jännitettävää riittää lahtelaisillakin. Viime vuosina hankituista ulkomaalaisista lähes kaikki ovat nauttineet vahvistuksen statusta vain uutuudenviehätyksen tuoman huuman ajan. Blatnyyn kohdistuvia ennakko-odotuksia nostaa se, että tänä vuonna Pelicansin taustajoukot ovat yrittäneet pitää sormensa kaukana paniikkinappulasta. Pelaajakoordinaattori Tommi Kerttula lienee tutkinut ennen kuin hutkinut.

Paitsi lahtelaisten myös koko liigan imagon kannalta on syytä toivoa, että tällä kertaa Pelicans osui kultasuoneen. Tai edes sellaisen liepeille.

» Lähetä palautetta toimitukselle