Yllättävä suomalaisnimi NHL:n varauslistojen kärkisijoilla - "tavoitteena on hyvä varausnumero"

Muut Sarjat / Haastattelu
Julius Honka on tuttu näky Suomen juniorimaajoukkueissa.
Kuva © Getty Images
Viime keväänä Suomen paidassa alle 18-vuotiaiden MM-pronssia voittanut Julius Honka on monelle enemmänkin kiekkoa seuraavalle outo nimi. Miehen näytöt tältä syksyltä Länsi-Kanadan juniorisarja WHL:stä ovat kuitenkin sitä luokkaa, että nimi on syytä painaa mieleen isolla leimasimella.

Viisi maalia ja kaksitoista syöttöä. 17 pistettä 15 ottelussa. Ei ihan tavallisia lukemia puolustajalle. 17-vuotias jyväskyläläinen Julius Honka on kuitenkin takonut tällaiset numerot taululle kanadalaisessa juniorisarja WHL:ssä kauden alkajaisiksi.

JYPin junioreissa koko tähänastisen kiekkouransa pelannut Honka päätti lähteä tavoittelemaan NHL-unelmaa lajin emämaahan juuri kriittisen NHL-varausvuoden alla.

— En muista tarkalleen, koska se päätös tuli, mutta olin miettinyt sitä jo kauan. Sieltä suunnalta oltiin kiinnostuneita, ja halusin sitten ottaa sen askeleen, Honka kertoo.

— CHL:ssä pelaamista olin miettinyt paljon. Kulttuuri ja peli on täällä hienoa ja kiehtoi myös päästä pelaamaan maailman parhaassa juniorisarjassa. Tietysti draftivuosi vaikutti päätökseeni myös omalta osaltaan.

Yksi isoimpia tavoitteita tällä kaudella on saada nimenomaan hyvä varausnumero.

Hyvän A-nuorten SM-liigakauden ja alle 18-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen portit olivat jo raollaan myös JYPin liigajoukkueeseen.

— Olisi sinnekin mahdollisuus ollut, mutta halusin ottaa askeleen tänne tässä vaiheessa.

Toinen jyväskyläläislähtöinen puolustaja Olli Määttä, 19, nousi täksi kaudeksi NHL-seura Pittsburgh Penguinsin puolustukseen nimenomaan Kanadan juniorisarjoista.

— Kyllä me vähän Määtän kanssa juteltiin, että millaista elämä täällä on. Mutta itse se lopulta pitää kokea ja elää. Hyviä asioita Olli kuitenkin tästä meiningistä kertoi.

Isoimpia eroja eurooppalaisen ja kanadalaisen juniorikiekon välillä on kaukalon koko. Junioritkin pelaavat Pohjois-Amerikassa luonnollisesti NHL-kokoisessa pienemmässä kaukalossa.

— Totta kai peli on vähän erilaista täällä, mutta ei siihen kauan kestänyt sopeutua. Omilla vahvuuksilla pelataan, oli kaukalo minkälainen tahansa.

179-senttinen ja 80-kiloinen Honka on puolustajaksi suhteellisen pienikokoinen. Se ei ole kuitenkaan toistaiseksi haitannut menoa kaukalossa.

— Ei sitä ole tullut mitenkään erityisesti mietittyä ikinä. Totta kai joissakin tilanteissa pitää tehdä kokoon nähden järkeviä ratkaisuja, mutta sekin tulee sitten selkärangasta, eikä sitä tarvitse sen enempää miettiä. Pidän itseäni hyökkäävänä puolustajana, joten puolustuspää on se alue, missä pitää olla joka tapauksessa hereillä.

— Peli WHL:ssä on A-SM:ään verrattuna ihan erilaista. Täällä pelataan nopeampaa, vahvempaa ja organisoidumpaa kiekkoa. Ero pelissä on todella iso.

NHL:n pelaajatarkkailuorganisaatio Central Scouting nosti Hongan hyvien syysotteiden myötä niin sanotulle A-listalle, mikä käytännössä tarkoittaa, että häntä arvostetaan ykköskierroksen pelaajaksi tällä hetkellä.

— Hieno hommahan se totta kai on. Varausvuosi menossa, ja yksi isoimpia tavoitteita tällä kaudella on saada nimenomaan hyvä varausnumero.

Menestys ei nuorella puolustajalla ole kuitenkaan noussut päähän.

— Ei näitä rankingeja mitenkään erityisesti tule seurattua. Totta kai jos jotain henkilökohtaisia tavoitteita on, niin pelaan sen mukaan. Tärkeintä kuitenkin on, että tietää itse, missä menee.

» Lähetä palautetta toimitukselle