JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Yksi pieni soturi saattaa tehdä kevään

LIIGA / Haastattelu
Keväällä 1995 puolustaja Joni Lehdon polvi paukahti välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa TPS:ää vastaan. Nyt toisen tärkeän, muttei niin nimekkään pelaajan polvinivel niksahti jo syksyllä. Nimittäin lokakuussa 2010 Lukon yritteliään laiturin Janne Keräsen maailma musteni.

KalPan Adam Masuhrin taklaus kävi ikävästi miestä polveen. Edessä oli kuukausien kuntoutus. Aluksi raumalaistuneen nurmijärveläisen puuttuminen kokoonpanosta ei näkynyt, mutta pikku hiljaa Lukko vajosi länsisuomalaiseen apatiaansa. Mitä kuuluu loukkaantumisestaan toipuneelle Janne Keräselle tätä nykyä?

Pahannäköinen niitti on toki Keräsen tuoreessa muistissa, mutta katkeruutta äänestä on mahdotonta löytää.

– Lähdin kulmassa haastamaan ja siihen polven tuntumille se vastustajan jalka napsahti. Tunsin heti, että nyt meni jotain poikki. Viitisen vuotta sitten HIFK:n A-junioreissa meni sama polvi ja sama side, joten tiesin jo valmiiksi, mitä tuleman pitää, Keränen kertaa.

Jääkiekko ammattina poikkeaa kahdeksasta neljään -rytmistä. Omaa suoritettaan ja siitä maksettavaa palkkaa neuvotellaan tulopoliittisesti sopimus kerrallaan, pahimmillaan vuosi, tai jopa peli kerrallaan. Sairausloma voi koitua henkisesti raskaaksi nuorellekin pelaajalle.

– Olihan se rankkaa aikaa. Jotenkin kuntoutus muistuttaa kesällä treenaamista. Halu pelata olisi koko ajan kova, mutta jotenkin se on stressittömämpi tila kuin pelaaminen.Pelaamisen takia tätä hommaa kuitenkin tehdään.

Keränen ei kuitenkaan ollut vammojensa kanssa yksin. Sairastuvalla löytyi saman kohtalon kokeneita joukkuetovereita.

Rantasen Anssin ja Vidgrenin Tonyn kanssa olimme samassa vempparyhmässä. Olihan se mielekkäämpää kuin yksin puurtaminen. Anssi pelaakin jo, mutta Tony on edelleen telakalla. Tylsäähän se edelleenkin kaikin puolin oli, kun ei päässyt edes kunnolla liikkeelle.


Lukko tarvitsee työteliästä Kerästä.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Harjoituksien jälkeen tavoitettu Lukon energiapakkaus on pirteämmänkuuloinen kuin perusduunari maanantaisin. Mutta juuri perusduunari Keränen on, vaikka taitoakin löytyy. "Kertsin" uupuminen pelaavasta kokoonpanosta näkyi Lukon pelissä liiankin paljon. Lukon pelaajiston leveys mahdollisti kuitenkin Keräselle kunnon toipumisajan, ja nyt mies on takaisin entisessä kunnossaan.

– Jalka on hyvässä kunnossa, vielä kun pää ja kädet pysyisivät mukana. Varsinkin kiekkovarmuus on hakusessa. Samaa peliä aion pelata kuin ennenkin, siis perustaa koko homma luisteluun ja taisteluun.

Lukon käskyttäjä kokosi viime kauden alussa tuhojaan tehneen ketjun, jossa sentterinä toimii Kurtis McLean ja toisena laitana Justin Morrison. Keränen on tuonut säpinää ketjun peliin, vaikka tehopisteitä saisi kertyä enemmänkin. Kummempia paluuvinkkejä luottopelaajalle ei valmennuksen puolelta tullut. Pelipaikkakin on se ja sama.

– Mieluummin pelaan juuri laiturin tonttia, vaikka keskushyökkääjänäkin olossa on puolensa. Ei sillä niin väliä ole, Keränen vakuuttaa.

Urama vastuuvalmentajana haluaa pitää lankoja käsissään Lukossa – myös mediaan päin. Oikeus kommentoida pelillisiä asioita on vain hänellä. Toipilasaikanaan Keränen eksyi kuitenkin kommentointitehtäviin.

– Alun perin minun piti mennä televisioon kommentoimaan peliä, mutta olin ehtinyt jo lupautumaan paikallisradion kommentaattoriksi. Joukkueenjohtaja antoi vihreää valoa, mutta siihen yhteen kertaan se homma taisi jäädäkin . Ehkä minusta haluttiin tehdä varoittava esimerkki, Keränen naureskelee.

Koko kauden ailahtelevasti pelannut Lukko tarvitsisi kipeästi tasaisuutta otteisiinsa. Paketti ei pysy kasassa yhtä, kahta ottelua pidempään. Monasti kaksi hyvää erääkin peräkkäin tuntuu olevan liikaa vaadittu. Maaottelutauolla Lukon olisi syytä tiivistää rivejään.

– Luultavasti keskitymme peruspuolustamiseen ja -hyökkäämiseen. On myös hyvä saada lepuuttaa päätä kevään koitoksia varten. Siirtojen takarajalla tulee pelaajamuutoksia, joista pahempi vaihtoehto on tutun pelaajan lähteminen rinnalta pois. Uusi pelaaja on aina kuitenkin aluksi vieras, mutta se kuuluu pelin henkeen, Keränen vähättelee pelin raadollista bisnespuolta.

Raumalla ei olla totuttu viime aikoina keväisin menestymään. Viime kauden TPS-pannukakku on vielä Keräsenkin mielessä. Peliä leimaa ratkaisun hetkillä yltiövarovaisuus.

– Nämä asiat tulevat meidän pelaajien sisältä, mikäli ovat tullakseen. Monta kertaa olemme kaatuneet viimeisen erän pelkoihin, että tuleeko kaveri vielä ohi. Perjantain tasauspelissä Ässiä vastaan pistettiin kuitenkin vikassa vielä haisemaan.

– Mutta kuten todettua, Rauma on Suomen Toronto. Viime kevät oli ehdottomasti pettymys. Ehkä joukkue ja fanit ajattelivat, että TPS olisi juuri paras vastustaja. Johdimme ensimmäistä peliä, ja meillä oli paikka iskeä sinetti, mutta nämä ovat aina niin pienestä kiinni.

Ensi kauden kuviot ovat sentään miehelle selvät. Hienot otteet eivät ole jääneet huomiotta.

– Jatkan keväänkin jälkeen. Marras-joulukuussa tuli ilmoitus, että taival jatkuu täällä. Sen kummemmin sitä ei taidettu missään julkaista, mutta alun perinkin oli selvää, että 2+1 on suora kolmivuotinen sopimus, raumalaisittain tärkeä palanen päättää. Ehkä, ja toivottavasti koko ensi kauden raumalaisyleisö voi nauttia Keräsen molempien polvien nopeasta tikkaamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle