BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Wärn ja Pöysti elävät unelmaansa

LIIGA / Haastattelu
Helsingin IFK tunnetaan hyvästä juniorituotannostaan, joka on vuosien varrella sytyttänyt monia kirkkaita tähtiä. Hyvä juniorityö on näkynyt kuluvalla kaudella vahvasti joukkueen kokoonpanossa. Petopaitojen kolmosketjusta tutuksi tulleet Max Wärn ja Eetu Pöysti kokevatkin HIFK:n mainioksi paikaksi kehittyä.

Max Wärn ja Eetu Pöysti astelevat Helsingin Jäähallin kahvioon rennon oloisina. Molemmilta on jäänyt aamujäät väliin: Pöysti kärsii jo pitkään vaivanneesta polvivammasta, Wärniä puolestaan komistaa keskiviikkoisesta Blues-ottelusta tulleet tikit.

- Sain vähän kaverin mailasta. Hiilikuitu maistuu suussa vieläkin, Wärn virnistelee tuttuun tapaansa.

”Ollaan vältytty jäyniltä”

Kesäkuussa 20 vuotta täyttävä Wärn aloitti jääkiekkoilun legendaarisessa Calle Branderin kiekkokoulussa viisivuotiaana, mutta siirtyi nopeasti ikäluokkaansa ylempään, 1987 syntyneiden ryhmään. Kovasta ja taistelevasta pelityylistään tunnettu Wärn kokeekin HIFK:n hyväksi paikaksi kehittyä sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

- HIFK on varmasti yksi vaikeimmista paikoista päästä pelaamaan, mutta muuten pelaajana kehittyy paljon, sen verran hyviä jätkiä on ympärillä. Valmentajat ymmärtävät myös armeijan ja koulunkäynnin, joten ei ole tullut mitään ristiriitoja sen suhteen, Wärn kertoo.

C-juniorina kaksi vuotta Norjassa viettänyt Pöysti kehuu A-junioreiden ja liigaryhmän välistä yhteistyötä sujuvaksi.

- Paul (Baxter) on päävalmentajana ollessaan seurannut paljon myös A-junioreiden pelejä ja tykkää tehdä uusia löytöjä.

Nousu juniorisarjoista liigarinkiin on nuorelle pelaajalle usein kova paikka. HIFK:ssa nuoret otetaan kuitenkin hyvin mukaan ja sopeutuminen tehdään helpoksi.

- Hyvin on otettu ryhmään mukaan. Ollaan myös vältytty aika hyvin jäyniltä, Wärn sanoo.

Haaveista totta

Toisin kuin monet nuorena liigaan nousseet lupaukset, Wärn ja Pöysti ovat molemmat käyneet koulunsa uskollisesti. Wärn kirjoitti ylioppilaaksi viime keväänä, ja myös Pöysti aikoo ansaita valkolakkinsa.

- Kesällä on tarkoitus mennä Lahden urheilujoukkoihin armeijaan ja sen jälkeen suorittaa lukio loppuun aikuislukiossa, Pöysti kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Lukion jälkeen opiskelut saavat kuitenkin odottaa, jotta ammatin harjoittamiseen kaukalossa jäisi enemmän aikaa. Kaverusten peliaika on kauden aikana noussut tasaiseen tahtiin ja sitä kautta myös itseluottamusta on kertynyt.

- Kyllä vastuu tuo todella paljon itseluottamusta. Kaikki riippuu siitä, miten onnistuu. Ensimmäinen peli, kun pelattiin ”Mallun” kanssa yhdessä meni erittäin hyvin, kaksi liigamaalia tehnyt Pöysti kehuu.

Varmasti jokaisen nuorena jääkiekon aloittaneen haaveena on joskus tienata elantonsa kaukalossa. Myös Wärn ja Pöysti kokevat liigapaikan olevan asia, josta haaveileminen alkoi jo pikkupoikana.

- Jos ajattelee, että joka päivä joutuisi vääntämään töitä kahdeksasta viiteen, ja nyt pääsee aamuisin jäälle, niin onhan tämä nättiä, Pöysti innostuu.

Pelaaminen ammatikseen SM-liigassa vaatii kaksikon mukaan kuitenkin paljon.

- No kyllähän tämä työstä käy. Aina on joku paikka, joka vaivaa ja kovia pelejä on koko ajan. Ei tänne voi tulla vain heilumaan. Kyllä me ainakin halutaan kehittyä koko ajan mahdollisimman hyviksi pelaajiksi, Wärn sanoo.

Fyysistä vääntöä

Kuten A-junioreissa, kaverukset tykkäävät pelata yhdessä myös liigakaukaloissa.

- Helppo pelata, kun tuntee toisen niin hyvin. Muutama peli ollaan pelattu samassa ketjussa myös A-junioreissa.

Kaksikko muodostaa Janne Keräsen kanssa nuorisoketjun, joka on varsinkin viime aikoina esiintynyt pirteästi ja saanut kehuja myös valmennusjohdolta. Pelaaminen pudotuspeleissä on nuorille pelaajille mainio paikka kehittyä. Wärn ja Pöysti nauttivatkin tärkeistä peleistä ja kokevat Bluesin kovaksi vastustajaksi.

- Paljon taklauksia ja fyysistä vääntöä on luvassa. Keskiviikkona oli yleisöystävällistä peliä päädystä päätyyn. Pudotuspelikiekkoon kuuluu, ettei lähdetä peruuttelemaan, joten tekevälle sattuu myös virheitä, Wärn summaa perjantaina jatkuvaa sarjaa.

Vaikka kauden tärkeimmät pelit ovat edessä, tulevaisuuden tähdet ovat ehtineet ajatella myös seuraavaa kautta. Wärn varattiin kesän 2007 draftissa viidennellä kierroksella Dallas Starsiin, mutta uskoo jatkavansa myös tulevalla kaudella punanutuissa.

- Ensi kaudeksi on lappu tänne, joten tuskin ollaan lähdössä. Täällä on hyvä olla, mitään ulkomaan reissuja ei olla vielä varattu.

Pöystillä sen sijaan jännitettävää tulevana kesänä riittää, sillä näytöt ovat olleet sitä luokkaa, että matka kesän varaustilaisuuteen voi olla edessä. Pöystille vaatimattomaan tapaan, hän ei kuitenkaan itse usko varausnumeron osuvan kohdalle.

Tulevaisuudessa pelipaikka siis todennäköisesti löytyy Pohjois-Amerikasta. Tällä hetkellä nuorukaiset kuitenkin elävät päivä kerrallaan nauttien unelmastaan.

- Kun aamujäät loppuvat yhden maissa, ehtii hyvin vaikka katsomaan päiväleffaa. Siellä on muuten tänään viiden euron päivät, Pöysti heittää Wärnille ja suuntaa kohti punaista Mercedestään.

» Lähetä palautetta toimitukselle