Vuosi kaupan jälkeen: Kaikki hyötyivät

LIIGA / Haastattelu
Kuva © Riku Laukkanen / Petteri Äikäs
Reilu vuosi sitten, joulukuun 19. päivänä Blues ja SaiPa tekivät vaihtokaupan. Valtteri Virkkunen matkasi Lappeenrantaan ja Blues sai vastineeksi Ilmari Pitkäsen, joka oli edustanut espoolaisseuraa myös aiemmin. Kauppa vaikutti sellaiselta, että molemmat voisivat hyötyä siitä. Kulunut vuosi on vahvistanut tämän ajatuksen.

Valtteri Virkkunen on tehnyt vuoden aikana SaiPalle seitsemän maalia runkosarjassa ja kaksi pudotuspeleissä. Se on enemmän, kuin mitä hän teki koko sinä aikana, kun hän pelasi Bluesin edustusjoukkueessa. Ilmari Pitkäsen loppukausi ei mennyt parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tällä kaudella hän on nostanut tasoaan ja on matkalla omaan piste-ennätykseensä pääsarjatasolla.

Espoon toimituksen Eero Hurmerinta ja Lappeenrannan toimituksen Kalle Mantere antavat seuraavassa oman näkemyksen siirrosta:

Hurmerinta: Jyrki Ahokin totesi, että Virkkunen oli sellaisessa tilanteessa, että hänen oli saatava uutta virtaa uralleen muualta. SaiPassa samaan oli pystynyt moni muukin, joten se oli sikäli hyvä vaihtoehto. Pitkänen oli tuttu pelaaja Espoossa, ja on ehkä viime kauden heikomman jakson jälkeen palannut tällä kaudella siihen, mitä häneltä odotettiin jo tuolloin. Täytyy kuitenkin todeta, että Pitkänen tarvitsee juuri hänelle sopivat ketjukaverit - en pidä häntä kuitenkaan ketjunsa johtavana pelaajana.

Mantere: Puhuttaessa Pitkäsen alkukaudesta SaiPassa, voisi käyttää jopa sanaa katastrofaalinen. Suora kahden vuoden sopimus joukkueeseen, jossa moni pelaaja on ottanut kerroksenkin mittaisia harppauksia urallaan. Tätä vertauskuvaa käyttäen Pitkänen kompastui SaiPassa jo kolmanteen rappuseen. Virkkuselle vaihtokauppa on ollut todella piristävä. Viimekaudella Virkkunen vielä totutteli uuteen pelitapaan ja ehkä hieman arkailikin tilanteisiin menemistä, mutta tällä kaudella Virkkusen luistin on kulkenut ja vaikka pelipaikka ja -aika on mitä on, niin Virkkunen on selvästi löytänyt uuden vaihteen uralleen.

Toimittajien näkemyksen lisäksi myös itse pelaajat pääsevät kertaamaan tapahtumia.

Miten luonnehdit alkukautta?

Virkkunen:  Se oli aika haasteita täynnä. Kamppailin pelipaikasta ja en onnistunut sitä lunastamaan Espoossa. Muutaman Mestis-pelinkin kävin pelaamassa, mutta menneet on menneitä ja nyt on uusi sivu käännetty.

Pitkänen: Hyvät muistot ovat jääneet päällimmäisenä mieleen, paljon ystäviä, hyvä joukkuehenki ja hauskoja reissuja. Harvemmin huonommat asiat, kuten se, että peli ei oikein lähtenyt kulkemaan, ovat sellaisia, joita jää muistelemaan.

Mitkä olivat ajatukset, kun siirtoa tarjottiin (ja tiesitkö, että kyseessä olisi vaihtokauppa?)

Virkkunen: Aluksi en tiennyt, että vaihtokaupasta olisi kysymys, mutta sekin selvisi sitten nopeasti. Erittäin innokkain mielin tartuin haasteeseen.

Pitkänen: Oli siinä varmaankin puhetta, että se olisi vaihto. Ajatus oli, että se olisi molemmille hyvä siirto. Kun kummallakaan ei alkukaudesta peli ollut lähtenyt, sai siitä uuden alun.

Koetko, että uuden valmentajan pelisysteemi sopii paremmin sinulle kuin vanhan?

Virkkunen: En oikein osaa sanoa, kumpi sopii paremmin. Ihan hyvin tämä Tirkkosen pelisysteemi näyttää sopivan ja se mitä SaiPassa tehdään. Hyvin olen päässyt siihen sisään. Pelisysteemihän on hyvin työteliäs, joten hyvin oman näköinen se on siinä suhteessa.

Pitkänen: En oikein tiedä, kumpi on parempi. Molemmissa on hyviä puolia. "Jykä" haluaa ehkä enemmän panostaa pieniin yksityiskohtiin. Ei minulla mitään kumpaakaan vastaan. Kyse on paljon myös siitä, miten henkilökemiat toimivat.

Miten luonnehdit kulunutta vuotta siirron jälkeen?

Virkkunen: Eihän pisteet kerro kaikkea totuutta, mutta varmasti pientä kehitystä on tapahtunut joka osa-alueella. Sitä työtä pitää jatkaa joka päivä. Paljon on vielä kehitettävää, mutta ihan positiivinen olo on siitä, että peliä on saanut vietyä eteenpäin.

Pitkänen: Jokipojat-visiitistä tuli lisää itseluottamusta ja rentoutta. Sain vastuuta, se oli haaste itsellekin. Kun asennoitui siihen oikein, oli myös liigavauhtiin sen jälkeen parempi tulla.

Mitä ajattelet siirrosta nyt uran kannalta?

Virkkunen: Varmasti olen saanut uutta intoa uralleni. Kuten sanoin, niin Espoossa oli vähän vaikeaa, mutta täältä [SaiPasta] olen saanut juonen päästä kiinni ja sellaista pientä pilkettä pelaamiseen.

Pitkänen: Tuollaisissa tilanteissa mennään sen hetken fiiliksen jälkeen. Turha jäädä miettimään sitä, mikä se toinen vaihtoehto olisi, kun hommat ovat menneet näin. Olen nauttinut täälläolosta, aina tietää että joukkuehenki on hyvä. Siitä saa ammennettua voimaa myös tuleviin vuosiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle