Vujtek: ”Johtavat pelaajat näyttävät mallia muille”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Ennen MM-kisoja hyvin harva uskoi siihen, että Slovakia pelaisi turnauksen viimeisenä päivänä finaaliottelussa. Välierätappion myötä Tšekin kohtaloksi puolestaan muodostui pronssipeli, johon joukkue lähtee kovalla innolla hakemaan palkintoa pitkälle turnaukselle.

Ison yllätyksen jo puolivälierissä Kanada-voitolla järjestänyt Slovakia ei kumarrellut myöskään naapurimaa Tšekin edessä, vaan joukkue nappasi hienon 3-1-voiton ja eteni sunnuntain finaaliin Venäjää vastaan. Hieman Kanada-puolivälieräottelun kaavaa noudattanut peli kääntyi Slovakian eduksi kolmannessa erässä Miroslav Satanin ja Libor Hudacekin osumien myötä.

Slovakian päävalmentaja Vladimir Vujtek olikin rauhallisesta ja tyynestä olemuksestaan huolimatta erittäin tyytyväinen joukkueensa toiseen isoon yllätykseen.

– Ensimmäinen erä oli tasainen, jossa pystyimme kuitenkin viimeistelemään tärkeän avausosuman. Ottelu eteni pitkälti samalla tavalla kuin Kanadaa vastaan ja toisessa erässä Tšekki oli puolestaan selvästi parempi. Pystyimme kuitenkin pelin loppupuolella viimeistelemään tärkeät osumat ja ratkaisimme pelin, Vujtek analysoi illan vääntöä.

Vastustajaleirissä päävalmentaja Alois Hadamczik harmitteli joukkueensa isoja virheitä, jotka antoivat Slovakialle mahdollisuudet tärkeiden osumien tekoon.

– Se oli tasainen peli ja kaikki kunnia Slovakialle. Meillä oli vaikeuksia pelin sisällä ja menimme hieman ylä- ja alamäessä. Valitettavasti teimme kolme isoa virhettä, mitkä Slovakia käytti tehokkaasti hyödykseen. Meillä taas ei ollut onnea mukana omissa paikoissamme. Tulos on tietenkin iso pettymys, totesi käheällä äänellä päävalmentaja Hadamczik.

Slovakialle isoksi harmituksen kohteeksi nousi jälleen uusi puolustajaloukkaantuminen, kun Tomas Starosta joutui jättämään kentän törmättyään Tšekin Petr Pruchan kanssa.

– Epäonneksemme menetimme jo kolmannen puolustajan tässä turnauksessa, joten joudumme pelaamaan viidellä puolustajalla finaalissa, Vujtek harmitteli pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.


Zdeno Chara ja Miroslav Satan ovat olleet yksiä esimerkin näyttäjiä Slovakian joukkueessa.

”Kaikki ovat saaneet lisää itseluottamusta”

Miksi sitten Slovakia on pystynyt yllättämään niin puolivälieräottelun selvän ennakkosuosikin Kanadan kuin välierävastustaja Tšekin? Päävalmentajalla Vujtekilla oli tarjolla yksi iso selittävä tekijä.

– Meillä on hyviä johtavia pelaajia kuten Zdeno Chara ja Michal Handzus, jotka ovat heti joukkueeseen saapumisesta lähtien näyttäneet mallia muille. Muut ovat tavallaan seuranneet esimerkkiä ja meillä onkin kasassa erittäin hyvä joukkue myös henkiseltä kantilta ajateltuna, Vujtek kertoi.

Päävalmentajalta kehunut saaneen Charan mukaan joukkueen itseluottamus on kasvanut isojen voittojen ja parantuneiden otteiden myötä.

– Turnauksen alku ei ollut helppo meille ja emme pärjänneet ennakkosuosikkeja vastaan. Peli peliltä olemme menneet kuitenkin eteenpäin. Keskitymme aina yhteen otteluun kerrallaan ja koko joukkue on parantanut otteitaan koko ajan. Kaikki ovat saaneet lisää itseluottamusta, Chara analysoi ja jatkoi:

– Turnauksen alun tappiot antoivat meille opetusta, jonka olemme ottaneet hyvin vastaan.

Slovakian ottelut ovat olleet turnauksen aikana hyvin tunteikkaita. Joukkueessa onkin tällä hetkellä erittäin hyvä ilmapiiri, mutta samalla pelaamisen halu ja näyttäminen kohdistuvat myös viime syksynä lentoturmassa menehtyneen Pavol Demitran kunnialle.

– Emme pelaa pelkästään joukkueelle, vaan koko maalle. Lokomotivin tragedian jälkeen tiedämme kaikki sen, että pelaamme myös Pavolille, Chara tuumasi.

Slovakialle tappion kärsinyt Tšekki puolestaan saa pronssiottelussa vastaansa Suomen, jolta päänahan saaminen kiinnostaa kokenutta hyökkääjää Jiri Novotnyä.

– Olemme kolme viikkoa nyt kulkeneet yhdessä ja haluamme ehdottomasti tästä turnauksesta mitalin mukaamme. Pronssi on ehdottomasti tähtäimessä ja pyrimme vahvasti taistelemaan siitä, Novotny alleviivasi.

– Kaikki mitalit ovat arvokkaita. Pronssimitali olisi ollut jo ennen turnausta hyvä saavutus, vaikka kaikki tietenkin haluavat voittaa kultaa. Sunnuntaina on kuitenkin hyvä mahdollisuus päihittää jälleen kova joukkue, joten katsotaan mitä käy.

» Lähetä palautetta toimitukselle