TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Virta KalPan rakennusarkkitehtina

LIIGA / Haastattelu
Päävalmentaja Pekka Virta aloittaa ensimmäisen kokonaisen kautensa KalPan päävalmentajana. Pesti ei missään nimessä ole helppo, mutta Virta ei pelkää vaativaa haastetta.

Kuopiolaisen liigakiekkoilun historia on tuttu jääkiekkoa seuraaville. Viimeiset kaksi kautta KalPa on räpiköinyt liigan pohjamudissa. Nousua kohti liigan keskikastia ovat toivoneet monet Kuopion ulkopuolellakin. Heittopussista on huonoa mainetta koko liigalle.

Mestiksestä liigaan KalPan nostanut Mika Pieniniemi sai väistyä kauden 2006-07 alkupuolella. KalPa ilmoitti, että uudeksi päävalmentajaksi on nimetty KalPan A-junioreiden valmentajan paikalta Pekka Virta. Kuopiossa sekä jääkiekkoa seuraavassa Suomessa ihmeteltiin: Kuka ihmeen Pekka Virta?

Pelaajasta valmentajaksi

Pelaajaurallaan Pekka Virta ehti edustaa montaa seuraa länsirannikolla. Turkulainen pelasi urallaan SM-liigaa TuTossa, TPS:ssä, Lukossa ja Ässissä. Lisäksi kaukaloiden kiertolainen ehti pelata urallaan Englannissa, Saksassa ja Ruotsissa.

Monen muun pelaajan tavoin jääkiekon jättäminen ei Virralta onnistunut pelaajauran päätyttyä. Siirtyminen valmennukseen kävi kuitenkin puolivahingossa.

- Tuli soitto ja kysyttiin TuTon B-junnujen harjoituksiin konsultoimaan. Ensimmäinen harjoitus oli sen verran huono, että ei sitä viitsinyt paljon kehua. Sanottiin, että kokeile itse. Vedin yhden harjoituksen ja tunsin, että tämä on minun juttuni, muisteli Pekka Virta valmentajauransa alkuaikoja.

B-junioreiden valmentajan paikalta Virran matka jatkui TuTon A-nuorten joukkueen vastuuvalmentajaksi. Anatoli Bogdanovin saatua lähtöpassit TuTon edustusjoukkueen valmentajan paikalta, pääsi Virta kokeilemaan kannuksiaan edustusmiehistön peräsimessä.

- Se kausi hoidettiin, kuten sovittiin. Jouduttiin karsimaan, mutta hoidettiin karsinnat ilman tappioita. Säilyminen oli tärkeää, kun oli uusi halli suunnitteilla.

Virran ura ei kuitenkaan jatkunut hyvistä otteista huolimatta TuTon peräsimessä.

- He tekivät valinnan kaikessa hiljaisuudessa ja palkkasivat Ismo Lehkosen organisaatioon. Minulle tuli aika kiire työpaikan suhteen.

Haasteita kaihtamaton Virta löysi itselleen uuden pestin Pohjois-Suomesta. Suomi-sarjassa pelaava Kuusamo etsi itselleen uutta valmentajaa ja turkulainen ei epäröinyt lähteä uuden haasteen kimppuun.

- Ajattelin pysyä toimessa kiinni ja Kuusamossa oli ammattivalmentajan paikka tarjolla. Homma lopulta kuihtui, kun uuden jäähallin rakentamista siirrettiin kolmella vuodella eteenpäin.

Turkulainen saapui Kuopioon

Kuusamosta Virran tie jatkui Kuopioon A-junioreiden vastuuvalmentajaksi. KalPan toimitusjohtaja Arto Sirviö valmensi omantoimensa ohessa A-junioreita. Virta sai heti suuren vastuun nuorten joukkueen peräsimessä.

- Voitettiin sillä ryhmällä A-nuorten runkosarja, mutta tiputtiin sitten monien asioiden summana Lukolle, pohdiskeli Virta.

Toista kokonaista kautta KalPan A-nuorten peräsimessä aloittanut Virta löysi itsensä nopeasti itsensä uudesta tehtävästä. Kauden heikosti aloittaneen KalPan SM-liigajoukkueen valmentaja Mika Pieniniemi menetti luottamuksen organisaation sisällä. Virtaa pyydettiin kesken kauden hyppäämään edustusjoukkueen peräsimeen. Tunteet olivat hieman ristiriitaiset.

- Epäkiitollinen tehtävä oli lähteä kesken kauden "Mikun" (Pieniniemen) paikalle. Olin itse aiemmin sillä kannalla, että Mikun sopimusta jatketaan. Minulla oli hyvä paikka A-junioreiden valmentaja. Olin ilmoittanut, että päävalmentajan paikka kiinnostaa jossain vaiheessa, mutta kenenkään varpaille en missään nimessä halunnut astua.

Virralle tehtiin heti valmennussopimus kauden 2009 loppuun saakka. KalPan organisaatiossa haluttiin antaa valmentajalle työrauha.

Kausi 2006-07 meni koko joukkueelta hyvin pitkälti edellisen kauden tapaan. Tappiota tuli huomattavasti enemmän, kuin voittoja. Virran ensimmäisen kauden aikana KalPa kuitenkin otti pelillisesti isoja askelia eteenpäin.

Rakennusprojekti käynnissä

Kauden 2006-07 päätteeksi Virta sai uuden aisaparin JYPin A-nuorten vastuuvalmentaja Tuomas Tuokkolasta.

- Aikaisemmin oltiin kovastikin tukkanuottasilla A-nuorten peleissä, kun kohdattiin. Tuomas on aivan erityyppinen ihmisenä ja valmentajatyyppinä kuin minä. Ollaan valmentajina suurista asiakokonaisuuksista samaa mieltä. Mielestäni täydennetään hyvin toisiamme.

Valmentamisen lisäksi Virta sai suuren vastuun joukkueen kokoamisessa. Kevään aikana myös Janne Kekäläinen ja uusi toimitusjohtaja Jukka Pennanen liittyivät mukaan joukkueen kokoamiseen. Kuopiossa on lähdetty rakentamaan joukkuetta rauhallisesti. Muutamien muiden seurojen tavoin ei KalPa ole lähtenyt riehumaan siirtomarkkinoilla. Omista junioreista odotetaan monelta läpimurtoa ja uusilla hankinnoilla on mahdollisuus läpimurtoon.

- Tänne tuli paljon sellaisia pelaajia, joita tänne halusin. Pelaajat eivät ole isolle yleisölle tuttuja, mutta hinta-laatu suhteessa hyviä hankintoja. Pitää muistaa, että meillä on edelleen liigan pienin pelaajabudjetti ja sillä operoidaan.

- Liigaan noustessa tehtiin sellainen tavoite, että viidessä vuodessa ollaan kuuden joukossa. Jos jollain tulee kiire matkalla, niin täytyy muistaa, ettei kukaan halua olla viimeinen.

Media on sysännyt KalPalle runsaasti menestymispaineita. SM-liigassa kaikki joukkueet ovat koko ajan median suuressa syynissä. Median ryöpytykseltä ei säästy Kuopiossakaan.

- Asiallinen kritiikki, joka osuu totuuteen, ei ole ongelmallista. Kaikenlaisilla salaliittoteorioilla tehty kritiikki naurattaa välillä itseäkin, hymähtää hyväntuulinen Virta.

Usko omaan tekemiseen

Menestyksestä ei Kuopiossa ole viimeisen kahden kauden aikana päästy nauttimaan. Kirvestä ei kuitenkaan olla heittämässä kaivoon Savon sydämessä. Tavoitteena on parantaa omaa peliä askel kerrallaan.

- Tunnelmat ovat positiiviset, mutta samalla realistiset.
Joukkue on harjoitellut kovaa läpi kesän.

Näyttöhalut joukkueella ja valmentajalla ovat kovat. Syksyn harjoitusottelut sujuivat kuopiolaisilta mainiosti ja liigakauden avausta odotetaan jo innolla.

- Numerotavoitteita ei lähdetä tekemään. Lähdetään siitä, että olemme tällä kaudella parempia kuin viime vuonna, summaa Virta kauden tavoitteet.

» Lähetä palautetta toimitukselle