Viktor Fasthin tie vaikeuksien kautta Venäjälle

KHL / Haastattelu
Fasth on Moskovassa uusien haasteiden edessä.
Kuva © Getty Images
Viktor Fasthin nimen kuullessaan monen suomalaisen mieleen piirtyy kuva Bratislavan illassa itkevästä ruotsalaisveskarista, joka seuraa pettyneenä Suomen pelaajia juhlimassa vuoden 2011 maailmanmestaruutta. Nyt neljä vuotta myöhemmin ja kolme NHL-kautta kokeneempana Fasth hakee uralleen uutta nostetta perinteikkäästä venäläisseurasta, TsSKA Moskovasta.

Viktor Fasthin NHL-ura alkoi Anaheim Ducksissa kaudella 2012-2013, kun mies kirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen kalifornialaisseuran kanssa dominoituaan Elitserienin maalivahtitilastoja kahden vuoden ajan. Työsulku viivästytti kauden alkua tammikuulle asti, mutta sarjan pyörähdettyä käyntiin ruotsalainen pääsi tekemään debyyttinsä ankkapaidassa kauden neljännessä ottelussa. Fasth pelasi vakuuttavan tulokaskauden voittaen sensaatiomaisesti kahdeksan ensimmäistä otteluaan, ja raapusti nimensä kahden vuoden jatkosopimukseen jo helmikuussa 2013.

Seuraavalla kaudella nousukiito tyssäsi kuin seinään, kun muutamien vaisujen peliesitysten jälkeen paha loukkaantuminen piti miehen sivussa useita kuukausia. Heti vammasta toipumisen jälkeen NHL-pelaajan karu arki paljastui myös Fasthille, kun Anaheim Ducks kauppasi hänet Edmonton Oilersiin vain päivää ennen siirtotakarajan umpeutumista.

− Olihan se vaikea paikka. Minä ja perheeni rakastimme Anaheimia ja Ducks piti minusta hyvää huolta, joten olin aluksi hieman shokissa. Osasin kuitenkin ennakoida jotain tapahtuvan, koska organisaatiossa oli niin paljon hyviä maalivahteja.

Alamäki Albertassa

Edmontonissa Fasth sai reilun mahdollisuuden haastaa Ben Scrivens taistoon ykkösvahdin paikasta, kun kaksikko vuorotteli veräjänvartijana runkosarjan loppuun asti. Kanadalainen selvisi väännöstä voittajana, joten Fasth joutui aloittamaan surullisenkuuluisan kauden 2014-2015 luukkuvahdin roolissa. Liigan heittopusseihin lukeutunut joukkue konttasi tappiosta toiseen, ja Fasthin päästyä kentälle 26 pelissä miehen selän taakse ropisi keskimäärin 3,41 kiekkoa ottelua kohti.

− Sekä henkilökohtaisesti että koko joukkueen osalta kausi oli hirveä. Ammattiurheilijana et halua joutua tilanteeseen, jossa mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin ovat menneet jo 15-20 ottelun jälkeen.

− Sen jälkeen taistelu runkosarjan loppuun asti oli henkisesti haastavaa, mutta koen oppineeni sinä aikana paljon uusia asioita itsestäni. Ne asiat minun täytyy ottaa mukaani seuraavalle kaudelle.

Fasth kärsi myös keväällä loukkaantumisesta, kun polven sivusiteen repeäminen piti maalivahdin poissa kaukalosta kuuden viikon ajan. Mies palasi kuitenkin pelikuntoon sarjan päätöskierrokselle Vancouver Canucksia vastaan ja on pystynyt siitä lähtien keskittymään harjoitteluun. Kesällä Oilers vahvisti maalivahtiosastoaan Cam Talbotilla, joten ilman sopimusta jäänyt Fasth päätti tarttua TsSKA Moskovan tarjoamaan tilaisuuteen siirtyä KHL:ään.

Fasth jäi Edmontonissa pieneen rooliin.
Fasth jäi Edmontonissa pieneen rooliin.
Kuva © Getty Images

Toista kertaa Napapiirillä

TsSKA on paraikaa valmistautumassa elokuussa alkavaan KHL-kauteen Rovaniemellä. Fasth saapui Suomeen hieman muuta joukkuetta myöhemmin, sillä ennen joukkueen rinkiin liittymistä miehen läsnäoloa vaadittiin Moskovassa kaksivuotisen sopimuksen viimeistelemiseen. Rovaniemi voi olla hieman yllättävä sijainti treenileirille, mutta vajaan kahdensadan kilometrin päässä, Kalixissa syntyneelle Fasthille reissu Lapin pääkaupunkiin ei ole ensimmäinen.

− Kävin kaupungissa 7- tai 8-vuotiaana katsomassa Joulupukkia, joten on siistiä olla täällä uudestaan! Leiri on sujunut hyvin kovan harjoittelun merkeissä ja on hienoa olla viimeinkin joukkueen mukana.

Vaikka 32-vuotias ruotsalainen saapuu joukkueeseen NHL-statuksella, niin viime kaudella TsSKA:n torjuntavastuun Kevin Lalanden kanssa jakanut Stanislav Galimov pitää varmasti huolen, ettei Fasth saa mitään ilmaiseksi. Kilpailuhenkinen veskari tuntuu tiedostavan asetelman, sillä perjantaina joukkuekavereiden viettäessä vapaapäivää hän laittoi varusteet ylleen ja suuntasi Lappi Areenan jäälle harjoittelemaan.

Perinteistä pelaajan tulevaisuuteen

Uudesta joukkueestaan puhuessaan Fasth ei välty mainitsemasta moskovalaisseuran maineikasta historiaa. Se on toki ymmärrettävää, kun palkintokaapista löytyy 32 Neuvostoliiton mestaruutta ja hallin kattoa koristaa Vjatšeslav Fetisovin, Valeri Harlamovin, Vladislav Tretjakin sekä Sergei Makarovin pelipaidat.

− Oli hieno tunne, kun kävelin Moskovassa areenan sisään ja näin, kuinka suuri ja menestynyt seura on. Olen innoissani liityttyäni TsSKA:n riveihin! 

Perinteiden velvoittamana moskovalaiset ovat uudistaneet pelaajamateriaaliaan rajusti tulevalle kaudelle. Fasthin lisäksi tähtipaidan pukee päälleen muun muassa Sibir Novosibirskissa hyvät tehopisteet viime kaudella takonut hyökkääjä Dmitri Kugryshev sekä Venäjän värejä MM-kisoissakin kantanut puolustaja Aleksandr Kutuzov. Yksi suurimmista menetyksistä on Igor Grigorenkon siirtyminen Salavat Julajef Ufaan, mutta siitäkin huolimatta ryhmä vaikuttaa vahvemmalta kuin viime kaudella.

Mikäli joukkue hitsautuu yhteen Lapin kylmässä kesässä, niin menestystä voi tulla jo seuraavan vuoden aikana. Fasthin kohdalla hyvät otteet voisivat poikia uuden näyttöpaikan taalajäillä, eikä mies epäröi hetkeäkään vastatessaan uteluihin mahdollisesta paluusta Pohjois-Amerikkaan.

− Totta kai minulla on suunnitelmissa mennä takaisin NHL:ään. Sopimukseni Venäjällä kattaa kaksi seuraavaa kautta, mutta tilaisuuden tullessa haluaisin ehdottomasti pelata siellä. Tällä hetkellä olen kuitenkin iloinen, että pääsin TsSKA:an ja odotan kauden alkua innolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle