Viimeinen pari sängystä ylös

LIIGA / Haastattelu
TPS-maaliin on mennyt kahdessa ottelussa seitsemän kiekkoa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Markus Seikolan ja Veli-Matti Vittasmäen Liiga-kausi ei ole alkanut odotetusti. Pari on seurannut TPS:n syksyn kahdessa ensimmäisessä ottelussa kaukalon puolelta peräti viittä maalia.

All-round -puolustajan profiiliin sopivalle Vittasmäelle tuskainen alku on tuttu jo viime syksyltä, joka verotti aiemmin vahvassa nousussa olleen TPS-kasvatin itseluottamusta. Kiekollinen Seikola puolestaan tarvitsee pisteitä ja maaleja.

TPS:n isännäksi on odotetusti noussut pitkälti väärässä sarjassa pelaava Shaone Morrisonn. Kanadalainen pelasi harjoitusottelukaudella kolme ensimmäistä otteluaan sen verran varmasti, että Morrisonnin ollessa jäällä TPS teki seitsemän maalia päästämättä ensimmäistäkään.

Lupaavasti on alkanut myös Liiga. Morrisonnin vahtivuorolla turkulaismaaliin ei ole tasaviisikoin uponnut vielä ensimmäistäkään kiekkoa, toiseen päätyyn kaksi ja Morrisonn on syöttänyt molemmat. Pakkipari Steven Seigo on ollut rakentamassa kolmea tasaviisikkomaalia pistein 1+1 ja syötti yhden ylivoimamaalinkin.

Tästä, sekä Markus Palmrothin ja Jere Pullin harjoitusotteluista kohentuneesta pelaamisesta johtuen Kai Suikkanen aikoo pitää Seikolan ja Vittasmäen yhdessä. Kaksikon on käännettävä epäonninen putkensa itse.

- Kyllä heidän pitää kahdestaan parantaa - ei niin, että etsimme viereen äijiä muista pakkipareista, Suikkanen sanoo.

- Muut parit ovat pelanneet niin pirun hyvin, että emme mielellämme lähtisi vaihtelemaan niitä miehityksiä. Siinä jouduttaisiin särkemään todella toimivia yhdistelmiä.

Seikola ja Vittasmäki tiedostavat ongelman - tietysti.

- Kävimme tiistaina keskinäisen palaverin ja löysimme syitä niille tilastoille. Ne ovat monen tekijän summia, eiväthän maalit ole samanlaisia. Kyllä he itsekin sanoivat, että parantaa pitää. Onhan se tosiasia, että jos kahden pelin jälkeen saldo on -5, niin ei se kovin hyvältä näytä, Suikkanen jatkaa.

Bluesia vastaan Seikolan ja Vittasmäen taakse tehtiin 1-0-, 3-2- ja 4-3-maalit. Ässät yllätti parin yhdessä 2-2-tasoituksensa merkeissä, minkä lisäksi Vittasmäki oli jäällä porilaisten 1-1- ja Seikola 3-2-maalin aikana.

Näissä osumissa painoivat sekä duon omat että muiden TPS-pelurien virheet.

Esimerkiksi Bluesin voittomaali syntyi Francis Parén kiekonmenetyksen käynnistämästä vastahyökkäyksestä. Paré antoi kiekon vastustajalle myös Ässien avausosuman aikaan, joskin Vittasmäki syöksyi ulos tilanteesta jo hyökkäysalueella. Padan 2-2-tasoituksessa kiekko syötettiin maalin takaa Seikolan ja Vittasmäen välistä ykkössektorille.

Yleisesti maalineduspelaamisesta puhui Suikkanenkin.

- Silloin kun aloitimme, meille tehtiin varmaan kaikki maalit maalin edestä. Aina kun siihen annettiin paikka, niistä tehtiin maali. Jos tilastohistoriaa katsoo, niin yhden tuhansien pelien tutkimuksen mukaan maaleista 80% tehtiin maalin edestä, eli sieltä ne vain yleensä syntyvät.

- Totta kai se pitäisi pystyä suojaamaan paremmin. Puolustus on tärkeä juttu, mutta ei saa vangita ajatteluamme. Emme me mitään 0-0:aa lähde pelaamaan.

Sen voisi sanoa myös näkyneen. Vaikka Ässiä vastaan porilaisten paikat jäivät heidän omien puolustuspään virheidensä varjoon, on Fredrik Norrena osoittanut löytävänsä kiekon tielle vielä vanhoilla päivilläänkin. Irtokiekot ovat TPS:n tähänastisella reaktioajalla maksaneet kalliisti, mutta 39-vuotias Norrena on tehnyt työnsä vähintään tyydyttävästi torjumalla kahdessa ensimmäisessä ottelussa 64 kertaa.

Toistaiseksi Norrenan suoritustaso yhdessä TPS:n tehokkaan ykköviisikon kanssa ovat pitäneet turkulaiset kiinni voiton avaimissa ja kahdesta ottelusta saldona on neljä pistettä. Pelicansia vastaan TPS saa kokoonpanonsa vielä NHL-sentteri Jeff Halpernin ja tavoitteena on muodostaa kolme hyökkäävää ketjua.

- Loppujen lopuksihan peli voitetaan tekemällä yksi maali enemmän kuin vastustaja. Ei sillä niin väliä onko se 10-9 vai 1-0, hymähtää Suikkanen.

TPS:n todennäköinen kokoonpano Pelicans-otteluun:

Francis Paré - Tero Koskiranta - Dan Sexton
Camilo Miettinen - Marko Virtala - Matias Sointu
Tuomas Suominen - Jeff Halpern - Charles Bertrand
Miikka Tuomainen - Tapio Laakso - Derek Famulare

Shaone Morrisonn - Steven Seigo
Markus Seikola - Veli-Matti Vittasmäki
Markus Palmroth - Jere Pulli

Fredrik Norrena

» Lähetä palautetta toimitukselle