Viime olympialaisten arvokkain naispelaaja ja nyt myös Sveitsin ennätysnainen - "Todellako?"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Sveitsin maalivahti Florence Schelling ehti toissapäiväisen Korea-ottelun aikana jopa naureskelemaan.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Naiskiekkoilun tämän hetken trendi on, että lähes jokaisella maalla on loistava maalivahti. Sveitsi ei tee tässä tapauksessa poikkeusta. Sotšin olympialaisten arvokkain naispelaaja on valmis viemään Sveitsin jälleen mitaleille.

Naisten jääkiekon kolmas pelipäivä käynnistyi B-lohkon ottelulla Sveitsin 3-1 voitolla Japanista. Avausottelussaan Sveitsi oli murskannut Korean yhteisjoukkueen peräti 8-0 lukemin.

Tänään oli kuitenkin aivan toinen ääni kellossa. Japanilaiset tulivat otteluun taifuunin lailla ja myllyttivät tilanteita kerta toisensa jälkeen sveitsiläisten maalille.

Sveitsin maalivahti Florence Schelling jatkoi avauserässä siitä mihin Koreaa vastaan jäi eikä suostunut antautumaan japanilaisten yrityksille.

- Japanilaiset yllättivät meidät avauserässä nopeudellaan lähes täysin ja meillä oli vaikeuksia pysyä heidän perässään. Mielestäni pelasimme tänään kuitenkin hyvin, vaikka saimme pelistä kiinni vasta toisessa erässä, hän tuumasi.

Hallitseva olympiapronssimitalisti Sveitsi jäi avauserässä pahasti Japanin jalkoihin myös tilastojen valossa. Sveitsiläisille kirjattiin koko erässä vain yksi laukaus maalia kohti.

Lisäksi se sortui itse jäähyihin ja Japani pääsi pelaamaan erässä yli puolitoista minuuttia kahden pelaajan ylivoimalla. Schellingin ansiosta kuitenkin tuloksetta.

- Yksi käännekohta oli, kun kestimme heidän sen ylivoiman avauserässä. Uskon, että pelistä olisi tullut ihan toisenlainen, jos he olisivat siitä tehneet maalin. Toisessa erässä pääsimmekin sitten onneksi itse maalintekoon ja sen myötä sitten saimme ottelun hallinnan itsellemme, Schelling totesi.

Ylivoiman aikana nähtiin myös erittäin mielenkiintoinen tilanne, kun Japanin Hanae Kubo pääsi käytännössä yksin kiekon kanssa haastamaan Schellingiä.

Kubo sai hakea laukaisupaikkaa lähes viiden sekunnin ajan samalla pakottaen Schellingin liikkeeseen.

Sveitsiläinen vei kuitenkin myös tässä taistelussa pidemmän korren, kun Schelling, välillä jäissä ja välillä pystyssä, kykeni vastaamaan Kubon liikkeeseen eikä tilaa maalintekoon syntynyt.

- Ei siinä paljoa ehtinyt ajatella, yritin vain tavallaan hyökätä häntä vastaan. Ihmettelen kyllä, miten hän sai olla niin vapaana niin kauan. En todellakaan tiedä, missä meidän pelaajamme olivat sillä hetkellä, Schelling kauhisteli.

Asema kuin kiveen hakattu ja nyt myös ennätysnainen

Mikään uusi kasvo Schelling ei ole Sveitsin maalilla tai edes olympiatasolla. Maajoukkueessa vuodesta 2005 pelanneelle maalivahdille olympiaturnaus on jo uran neljäs

Tänä aikana Schelling on myös käytännössä pelannut kaikki Sveitsin arvokisaottelut niin olympialaisissa kuin MM-kisoissa.

Voidaankin siis sanoa, että vasta 28-vuotiaan naisen asema alppimaan veräjänvartijana on äärimmäisen varma nyt ja tulevaisuudessa. Uusi turnaus jaksaa silti aina sytyttää kokeneen arvokisakävijän.

- Olympialaiset ovat isoin asia varmaankin jokaisen urheilijan uralla. Meille tämä on erityisen hienoa, koska vain täällä saamme näin ison mediahuomion

Parhaiten Schelling muistetaan todennäköisesti neljän vuoden takaa Sotshin olympialaisista, jossa hänen loistavat otteensa auttoivat Sveitsin maan ensimmäiseen olympiamitaliin naisten jääkiekossa.

Olympiapronssin lisäksi yhteensä 252 torjuntaa kuudessa ottelussa toivat hänelle valinnan olympiaturnauksen parhaaksi maalivahdiksi ja arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Esimerkiksi puolivälierässä kotijoukkue Venäjää vastaan hän torjui 41 kertaa ja nollapelin, kun Sveitsi eteni mitalipeleihin 2-0 voitolla.

- Juuri tällä hetkellä on todella vaikea muistella sitä ottelua. Jos kuitenkin muistan oikein, he osuivat siinä pelissä tolppaan heti ensisekunneilla. Siitä tuli sellainen olo, että onni olisi sillä kertaa meidän puolellamme.

Vaikka Schelling joutuikin Sotšissa antautumaan silloin tällöin, ehti hän myös turnauksessa useimmin kiekon eteen.
Kuva © Getty Images

Tämänkertaisissa olympialaisissa Schelling sai tililleen heti avausottelussa yhden nollapelin lisää. Se nosti hänet kaikkien aikojen eniten nollapelejä Sveitsille maajoukkueessa torjuneeksi maalivahdiksi.

Vaikka Japani tänään pystyikin Schellingin nollan rikkomaan kolmannen erän 3-1 kavennusosumallaan, niin voitto nosti hänet myös voittotilaston kärkeen.

Ennätysnainen itse ei ollut tietoinen tästä.

- Todellako? En tosiaankaan tiennyt tuollaista. Onhan se hienoa, mutta en ole täällä tekemässä yksilöennätyksiä, vaan historiaa tämän Sveitsin joukkueen kanssa, Schelling linjasi.

Kypärä sosiaalisesta mediasta

Vapaa-ajallaan Schelling on erittäin aktiivinen sosiaalisen median päivittäjä. Naiselta löytyy tilit lähes kaikkiin pääsovelluksiin ja hän kirjoittaa myös omaa blogiaan.

Aktiivuus sosiaalisessa mediassa näkyy myös siinä, että kaikkiin kysymyksiin ei saada naiselta vastausta. Hän haluaa nimittäin säästää jotain tietoja itsellään.

- Sitä en voi paljastaa, sillä se tulee huomenna minun blogiini. Jos sanoisin sen sinulle tässä, niin eihän kukaan lukisi blogiani enää sitten. Sen verran voin paljastaa, että se liittyy jollain tapaa olympialaisiin, Schelling vastasi, kun häneltä kysyttiin miksi hän pelaa numerolla 41.

Sosiaalinen media on myös vastuussa naisen vähintäänkin omaperäisestä kypärästä. Punaista pipoa muistuttavasta kypärästä löytyy kaikki Sveitsiä kuvaavat elementit, mitä vain kuvitella saattaa.

- Pyysin fanejani sosiaalisessa mediassa suunnittelemaan minulle tämän kypärän ja tämä oli yksi niistä ideoista. Kaikki mitä kypärässäni on, on faneilta tulleita ehdotuksia. Ehtona tosin oli, että sen täytyy kuvata Sveitsiä, Schelling kertoi innostuneena

Ehto ainakin täyttyy, kun lopputulosta katsoo eikä Schelling todellakaan pyri piilottelemaan taideteostaan, vaan esittelee sitä innokkaasti uteliaille sveitsiläistoimittajille.

Hetken spektaakkelin jälkeen hän kuitenkin jälleen vakavoituu ja kääntää jo katseensa seuraavaan peliin.

- Menemme peli kerrallaan. Kaksi päivää sitten keskityimme vain Koreaan, tänään vain Japaniin ja tästä eteenpäin pelkästään Ruotsiin, hän summasi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle