Vierumäki koulii Mestis-pelaajia

MESTIS / Haastattelu
Vierumäki A:n Jaakko Kauppi ja Saku Laitinen esiintyivät Peliitat-paidassa päättyneellä kaudella.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Onko harppaus A-nuorten Suomi-sarjasta miesten Mestikseen liian iso? Ei välttämättä, jos takana on laadukas valmennus, olosuhteet ja toiminnalla selkeä päämäärä. Vierumäen Urheiluopistolla pelaavan ja harjoittelevan Vierumäki A:n riveistä ponkaisi kuluneella kaudella Mestis-peleihin useampikin pelaaja. Joukkuetta toista kautta valmentava Jukka Varmanen valottaa joukkueen roolia ja merkitystä päijäthämäläisellä kiekkokartalla tarkemmin.

Vierumäen A-nuorten joukkue koostuu pääosin heinolalaisista ja lahtelaisista kiekkoilijoista. Joukkue otti kolme vuotta sitten HeKin paikan nuorten sarjoissa. Heinolaan kuuluva Vierumäki ja sen Urheiluopisto on puolivälissä Heinolan ja Lahden kaupunkia, joten sijainti on varsin optimaalinen. Joukkueen valmennuksesta ovat vastanneet Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijat. Päävastuussa on kaksi viime kautta ollut Mestiksessä Jokipoikia aiemmin valmentanut Jukka Varmanen.

– Meidän toiminnan taso pyritään saamaan mahdollisimman korkealle. Suomen Urheiluopisto jo ympäristönä velvoittaa siihen. Pelaajat pääsevät kyllä hyvässä ympäristössä harjoittelemaan, kertoo Varmanen

– Päällimmäinen ajatus on, että toiminta on laadukasta, treenit, pelaaminen, olosuhteet ja kaikki oheistoiminta. Joulun jälkeen ollaan saatu tämän kauden toimintomme vakiinnutettua paremmin ja joukkue on kasvanut vahvemmin yhteen, jonka huipentumana pelaajille pääsynä Mestiksen playoff-peleihin Peliittojen mukana.

Syksyksi joukkue nousi Mestiksen alkukarsintasarjaan, jossa jatkopaikka jäi saavuttamatta. Loppukauden nuorten Suomi-sarjaa pelannut joukkue johtaa sarjaansa voittamattomana, kun pelaamatta on enää kaksi kierrosta.

– Alkukausi oli vaikea. Pelaajia oli poissa armeijan vuoksi ja harjoituskausi jäi meillä vajaaksi. Ei ehkä ihan saatu irti joukkueesta mitä oltaisiin haluttu, mutta mikä tärkeintä, 28 kovaa peliä pelaajille. Nuorten Suomi-sarjassa taso ei ole välttämättä ihan yhtä kova. Parhaat joukkueet siellä ovat kuitenkin ihan hyvätasoisia.

Stylman avasi portit Mestikseen

Hyppäys nuorten SM-liigasta Mestikseen on useimmille pelaajille kova koulu. Vielä rankempaa on hypätä kelkkaan sarjaporrasta tai kahta alempaa. Niin tai näin, on Vierumäeltä onnistunut nousemaan kuluneen kahden kauden aikana peräti viisi pelaajaa Mestis-peleihin. Päänavaajana toimi kuitenkin joukkueen luottohyökkääjä Tomi Stylman jo viime kaudella, kun Peliittojen silloinen päävalmentaja Janne Sinkkonen nosti nuorukaisen pelaavaan kokoonpanoon.

– Stylman jätti sellaisen jäljen, että tästä ympäristöstä voi todella löytää jotain. Tämä antoi samalla uskoa meidän pelaajiimme, että täältä todella pystyy nousemaan ylöspäin.

– Ei pitäisi kyllä olla periaatteessa realistista, että tältä tasolta noustaan Mestikseen. Täytyy muistaa, että neljällä viidestä Mestiksen puolella käyneistä ei ole pelikokemusta missään ikäluokassa nuorten SM-sarjoista. Välttämättä pienessä roolissa SM-sarjaa pelaamalla ei kehity ja täytyy muistaa, että pelaajat kehittyvät eri tahtiin.


Jukka Varmanen on valmentanut urallaan myös Jokipoikia.
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

– Kysymys on pelaajan päivittäisen tekemisen ja työn laadusta. Ei tarvitse välttämättä olla hieno logo rinnassa. Hienoa, että pelaajamme ovat uskaltaneet olla miesten peleissä omia itsejään ja pelata rohkeasti omilla avuillaan.

Viisikosta Stylman, Jaakko Kauppi, Joona Rönkkö, Saku Laitinen, Jesse Peltonen kokemusta nuorten SM-sarjapeleistä omaa vain Laitinen. Mestiksessä pelaajat eivät vielä suuriin urotekoihin ole pystyneet, mutta täyttäneet paikkansa joukkueessa yllättävänkin miehekkäästi.

Varmasella on vain positiivista sanottavaa koko viisikosta.

-Kauppi on pienikokoinen puolustaja, jonka peli perustuu loistavaan luisteluun. Stylman on puolestaan kasvanut kokonaisvaltaisesti ja on kaikkiaan tasainen paketti. Rönkkö on profiloitunut kovaksi työntekijäksi, pystyy voittamaan irtokiekkoja sekä haluaa mennä likaiselle alueelle mustelmia pelkäämättä. Laitisella on hyvä laukaus ja kaikkiaan räväkkä pelaaja. Hän on varmasti
hyötynyt eniten isoista minuuteista sekä isosta roolista joukkueessamme.

Joukkueen viime kauden paras pistemies Jesse Peltonen kasvoi ulos junioripeleistä. Totuttelu miesten peleihin alkoi Suomi-sarjaa pelanneen Mikkelin Oilersin riveissä. Peltosta Varmanen pitää joukon lahjakkaimpana.

– Jessessä on suurin potentiaali. Hän omaa tiettyjä vaistoja pelata. Isokokoinen hyökkääjä. Treenausta hän vielä tarvitsee, mutta potentiaalia löytyy. Töitä on kuitenkin vielä edessä.

Yhteistyö Peliittojen suuntaan on toiminut läpi kauden moitteettomasti. Varmanen kiitteleekin yhteistyön sujuvuutta.

– Ollaan oltu tosi tyytyväisiä yhteistyöhön Peliittojen kanssa. Tarpeen mukaan pelaajamme ovat treenanneet heidän mukanaan ja läpi kauden on pelaajia ollut heidän harjoitusringissään mukana.

Vierumäen taival päättyy A-nuorissa

Vierumäki A:n kolme vuotta kestänyt taival päättyy tänä keväänä ja joukkue siirtyy takaisin Heinolaan. Toiminta jatkuu Peliittojen nimellä siitä mihin nyt jäädään. Vierumäki-konseptin on kuitenkin tarkoitus jatkua Vierumäki-B-junioreiden merkeissä. Muutos johtuu pääasiassa Päijät-Hämeen alueen pelaajatilanteesta, sillä B- ikäisten pelaajien vähäinen määrä sekä Heinolassa että Lahdessa aiheuttaa tarpeen yhteisen joukkueen muodostamiseksi. Ensi syksynä siis A-nuoret siirtyvät Peliittojen alaisuuteen ja kotihalli vaihtuu Vierumäen Urheiluopistolta Heinolan jäähalliin. Myös Varmasen on aika etsiä uusia haasteita.

– Pelaajat pääsevät lähemmäs Peliittoja ja pelaajien seuranta helpottuu, vaikka tieto hyvin nytkin on Vierumäen ja Heinolan välillä liikkunut tiiviisti läpi kauden. Nyt pelaajat ovat vielä helpommin seurattavissa.

– Oma ajatus ennen Vierumäelle tuloani oli, että nyt kun on tällainen mahdollisuus, niin ajattelin maksaa jotain takaisin heinolalaiselle jääkiekolle omalla panoksellani. Tavoite oli nostaa pelaajia eteenpäin ja siinä on onnistuttu mukavasti. Kauden jälkeen on aika etsiä uusia haasteita. Päätösten aika alkaa olla kohta käsillä, heinolalaislähtöinen Varmanen kertoo.

Heinolan kaduilla ja jäähallin nurkkapöydissä on puhetta omien nuorten sisäänajosta käyty jo pitkään. Asia on ollut parin viime vuoden aikana tiiviisti tapetilla myös Peliitoissa. Juniorijoukkueen siirtyminen Peliittojen siipien suojaan on yksi askel eteenpäin.

– Puhutaan paljon sisäänajosta. Nyt pojat ovat päässeet kokeilemaan ja näkemään mitä Mestiksessä pelaaminen ja toimiminen vaatii. Täytyy kuitenkin muistaa, matkaa on vielä jäljellä kohti heidän omaa potentiaaliaan. Toivottavasti mahdollisemman moni pelaaja jollain aikavälillä vakiinnuttaisi paikkansa Peliitoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle