JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Venäläinen nautti ensimmäisestä hattutempustaan

LIIGA / Haastattelu
Sami Venäläinen ei ole paljoa hattutempuilla juhlinut. Duunarina tutuksi tullut laituri teki Ässiä vastaan liigauransa ensimmäisen hattutempun. Ässät on muodostumassa Tapparalle niin helpoksi vastukseksi, että kultakypärä uskaltaa jo luvata seuraavankin voiton.

Venäläinen viimeisteli Ässiä vastaan Tapparan toisen, kolmannen ja seitsemännen osuman. Kaikkein erikoinen oli toinen maali, jossa Tappara-taikuri Petri Kontiola alivoimalla lämmäsi kiekon omasta päästä hyökkäyssinisellä olleelle Venäläiselle, joka pääsi yksin läpi ja pujotti kiekon Eero Kilpeläisen längistä sisään.

– En vieläkään tiedä miten se aukesi niin. Koetin pyydellä kiekkoa ja ehdin naputtaa jäähänkin. Taisi tulla vastustajalle merkkausvirhe, mies itse myhäili.

Vaikka Sami Venäläinen ei ole tunnettu maalintekijä saatikka pistenikkari, on hän kuitenkin junioreissa tehnyt ajoittain paljonkin tehoja. Parhaimmillaan mies on B-nuorissa tehnyt jopa yli 20 maalia. Niille ajoille ajoittuu edellinenkin hattutemppu.

– Junioreissa olen viimeksi tehnyt, olisikohan ollut B-junnuissa, Venäläinen aprikoi.

Vastuuta ja itseluottamusta

Mika Saarisen aikana kaudella 2003-2004 Venäläinen oli Tapparan parhaimpia pistemiehiä, mutta muutoin hänet on totuttu näkemään duunarin roolissa. Sen kauden jälkeen tehot hiipuivat ja viime kauden reilusta parista kymmenestä pisteestä huolimatta Venäläinen vietti koko kauden alemmissa ketjuissa.

Tämäkin vuosi alkoi samoin, kauden alussa kangasalalaislaituri oli nelosketjussa vähillä minuuteilla. Pikkuhiljaa hän on kuitenkin noussut hierarkiassa ylöspäin ja nyt paikka on ykkösketjussa Stefan Öhmanin ja Petri Kontiolan kanssa.

– Alku oli vaikeaa, kun vastuuta tuli vähemmän. Oli ajoittain aika tuskaista, kun peli oli rikkonaista ja viidellä viittä vastaan pelattiin vähän.

Venäläisen tilanne ei tällä hetkellä ainakaan voisi juuri parantua. Rinnalla viilettävät ehkä SM-liigan taitavimmat ketjukaverit. Öhman pystyy sekä syöttämään että viimeistelemään ja Kontiola on Kontiola. Taikuri hakee syöttöä viimeiseen asti.

– Paikkoja tulee jokaisessa pelissä, myöntää Venäläinen.

– Onnistumisten kautta on saanut lisää itseluottamusta.

Yksi syy Venäläisen hyvään vireeseen tauon jälkeen on voinut olla miehen pidempi joulutauko. SM-liigan kurinpitäjä Jarmo Muukkonen langetti Venäläiselle kahden ottelun pelikiellon juuri tauon alettua ja mies oli sivussa kahdesta ensimmäisestä pelistä.

– Yksi peli oli ihan oikein, kun se osui päähän, mutta toinen.. en tiedä, mies itse muistelee Tappara-Kärpät-ottelusta saamaansa rangaistusta.

– Harjoittelin pelikiellon aikana A-nuorten kanssa.

Lupaus voitosta

Ässät on ollut Tapparalle kuluneella kaudella poikkeuksellisen helppo vastus. Kirvesrinnat ovat tehneet patapaitoja vastaan kolmessa ottelussa 22 maalia ja päästänyt ainoastaan kahdeksan.

– Meille taisi jäädä jotain hampaankoloon viime keväästä, Venäläinen toteaa ja viittaa Tapparan viime keväiseen pudotuspelitappioon nimenomaan porilaisille.

– Tärkeintä tässä on kuitenkin nollata tilanne nyt nopeasti. Lauantaina on uusi peli ja vastus on kovempi (Jokerit vieraissa, toim. huom.), tällaisella pelillä ei siellä voiteta.

Revanssihengestä sanaili myös illan toinen Tappara-hahmo, kultakypärä Petri Kontiola, joka neljän syöttöpisteen lisäksi sai aplodit taklattuaan Ässien kultakypärää Marko Kivenmäkeä niin, että ”Mave” keräili itseään hetken aikaa ennen kuin siirtyi vaihtopenkin puolelle.

– Ei se ollut mikään kova taklaus. Se on vain Kivenmäen tyyli jäädä makoilemaan, Kontiola kuittasi.

Ottelusta muodostui Tapparalle loppujenlopuksi niin helppo, että joukkue pystyi hyvissä ajoin nostamaan täyden kaasun pois ja temppuilemaan. Ja niistä Kontiola pitää.

– Oli hauskaa pelata.

Pelicans-hyökkääjä Karo Koivunen lupasi syksyllä Jatkoajan otteluennakossa, että Pelicans ei häviä HIFK:lle. Koivunen ja kaanilauma pitivät lupauksensa, nyt on Tapparan vuoro yrittää.

– Me ei hävitä tällä kaudella yhtään peliä Ässille. Sen lupaan, Kontiola vannoo.

– Onko meillä vielä peliä niitä vastaan?

On.

» Lähetä palautetta toimitukselle