Vauhti pois - Naisleijonilla selvät kuviot Yhdysvallat-otteluun

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Pasi Mustonen ja Anniina Rajahuhta olivat iloisella tuulella, kun Naisleijonat harjoitteli jäällä lauantaina.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Naisleijonat avaa olympiaturnauksensa sunnuntaina Yhdysvaltoja vastaan. Hyvin liikkuvalta vastustajalta on saatava vauhti pois.

Suurin työ eli valmistautuminen on nyt tehty. Pelitapa on iskostettu pelaajien selkäytimiin, ja nyt haetaan yksilöistä parasta irti.

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen sanoo, että joukkue on pyrkinyt keräämään energiaa, jotta se voi lyödä parasta pöytään pelien käynnistyessä.

– Kiekko jäähän ja kädet ristiin koutsin silmin nähtynä. Kyllä me jotain ennen peliä ja pelin aikana teemme, mutta nyt on hommat tehty. Ei tämä harjoittelemalla tästä kummene, Mustonen sanoo.

"Jokainen pelaaja tietää, miten me pelitavallisesti pelataan."

– Jokainen pelaaja tietää, miten me pelitavallisesti pelataan. Kyse on nyt siitä, miten se yksilön kantti kestää. Jos jokainen pystyy siihen parhaaseensa tai lähelle sitä, lopputulos tulee olemaan hyvä.

Kisojen ensimmäinen peli on luvassa sunnuntaina, kun vastassa on Yhdysvallat. Lisäksi Naisleijonat kohtaa alkulohkossaan Venäjän olympiaurheilijat ja Kanadan.

Ensimmäisessä pelissä vastassa on Mustosen mukaan maailman parhaiten liikkuva joukkue. Realiteetit on otettava huomioon: Suomi ei pärjää nopeatempoisessa pelissä Yhdysvaltoja vastaan.

– Kaikki 20 pelaajaa liikkuvat pirun hyvin. Heidän kanssaan ei voi lähteä kilpajuoksuun. Meidän pitää joukkuetaktisesti saada vauhtia pois, Mustonen sanoo.

Taktinen juttu, jolla vauhtia pyritään hiljentämään, on esimerkiksi keskialueen trap, jonka täytyy toimia.

– Siitä pitää saada katkoja, jotta päästään riistoista hyökkäämään. Niistä riistohyökkäyksistä pitää luoda paine.

Mustosen mukaan Yhdysvallat on siitä ainutlaatuinen naisjoukkue, että se malttaa hakea alhaalta uudet vauhdit, jos se ei ensiyrittämällä pääse keskialueen yli. Se ei puske väkisin, vaan rytmittää peliään ja pyrkii tulemaan kovilla vauhdeilla hyökkäysalueelle.

Ratkaisevaa on se, kuinka Naisleijonat onnistuu antamaan painetta Yhdysvaltojen hakiessa uusia vauhteja.

– Silloin, kun he kääntävät selän, meidän pitää pystyä luomaan paine päälle, ettemme jää siihen odottamaan, että he tulevat uudestaan, niin kuin olemme tehneet aikaisemmin.

Puolustuspelaamisen täytyy Suomella olla rautaista, minkä lisäksi painetta pitää saada myös Yhdysvaltojen alueelle. Jos Suomi joutuu pelaamaan liian pitkiä aikoja omalla alueellaan, väsymys alkaa painamaan ja voiton todennäköisyys pienenee. Myös aloitusten merkitys on iso.

– 60 minuuttia on pitkä aika puolustaa Yhdysvaltoja vastaan. Tärkeää on pystyä roikkumaan kiekossa ja luomaan painetta heidän alueelleen.

– Iso juttu on aloitusten voittaminen, ei pelkästään hyökkäyspäässä vaan kaikilla alueilla, jotta ei jouduttaisi heti jahtaamaan kiekkoa, Mustonen muistuttaa.

Yksinkertaista ja jäähytöntä peliä

Kanada ja Yhdysvallat ovat vielä kahta kovempia ja laadukkaampia joukkueita nyt olympialaisissa kuin viime kevään MM-kisoissa, kun Suomi kaatoi alkulohkossa Kanadan ja taisteli Yhdysvaltojenkin kanssa tasaväkisesti.

Mustosella on kuitenkin luotto omaan joukkueeseensa.

– Minulla on hyvä kutina. Meillä on paras joukkue minun aikanani, neljättä kauttaan Naisleijonia valmentava Mustonen hehkuttaa.

Naisleijonat on tiivistänyt joukkueen periaatteet kolmeen pointtiin: työmoraali, jäähyttömyys, yksinkertaisuus.

– Tärkeintä on, että tekee hemmetisti töitä. Se on asia, johon voi palata ennen peliä, sen aikana ja jälkeen. Se pitää olla tapissaan jokaisella. Pelilliset asiat ovat tiivistetty kahteen: pysy pois jäähyltä ja pelaa yksinkertaisesti, joka on erityisesti naisjoukkueelle erittäin vaikea asia. Pitää pystyä pelaamaan vaikeat minuutit pois pelkistetysti ja yksinkertaisesti.

Yksinkertaisuus korostuu erityisesti Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaa, kun pelissä tulee vaikeita jaksoja. Silloin Suomi kiekon saadessaan ei voi lähteä tekemään monimutkaisia kikkoja, vaan on pelattava äärimmäisen fiksusti, jotta peli saadaan vietyä toiseen päähän.

Naisleijonat on viettänyt Etelä-Koreassa jo yli viikon. Ennen reissuun lähtöä turnaukseen valmistauduttiin Vierumäellä, jossa Naisleijonat pelasi yhden harjoitusottelun KJT Haukkojen B2-joukkuetta vastaan. Voitto irtosi jatkoajan jälkeen 3–2.

– Se oli meiltä erittäin hyvä ja tasapainoinen 60-minuuttinen, yksi meidän parhaista.

Etelä-Koreassa Naisleijonat pelasi harjoitusottelun Sveitsiä vastaan ja voitti 4–1.

» Lähetä palautetta toimitukselle