Vastuuta ja luottamusta kerännyt Larinmaa: "Vuodet Joensuussa ovat vieneet minua todella paljon eteenpäin"

MESTIS / Haastattelu
Maalinteko on Joonas Larinmaan vahvuus.
Kolmatta kauttaan Jokipojissa pelaava Joonas Larinmaa kertoi joulutauon kynnyksellä Jatkoajalle mietteitään kuluneesta syksystä. Jokipoikien otteissa riittää parannettavaa kevättä kohti mentäessä, mutta hyvällä asenteella varusteltu porukka on valmis tekemään töitä.

Jokipojat on koko syksyn keikkunut sarjataulukossa kolmen parhaan joukkueen joukossa vahvan alkukauden turvin. Vasta syyskauden päätöskierroksella joensuulaispoppoo valahti kuudenneksi.

− Alkukausi lähti meiltä todella hyvin käyntiin. Emme kuitenkaan aina huomioineet niitä meidän heikkoja kohtia, kun voittoja tuli huonommallakin pelillä. Sitä kautta tulikin heikompi jakso tuossa marraskuussa, Joonas Larinmaa kertaa.

Larinmaa uskoo kuitenkin, että marraskuun notkahduksen aiheuttama heikompi peli saadaan kuntoon ja keväällä joukkue on jälleen vahvana kentällä.

− Olemme alkaneet tehdä töitä sen eteen, että saadaan taas homma takaisin raiteilleen. Pelimme on edelleen ollut ailahtelevaa, mutta uskon ja tiedän, että alkukauden peli saadaan takaisin.

− Yhtä parannuskohdetta on vaikea sanoa, sillä parannusta pitää tapahtua vähän joka osa-alueella. Viime pelit ovat olleet hyvää taistelua, ja olen varma, että joulun jälkeen nähdään ihan eri Jokipojat kuin viime aikoina.

Yksi joensuulaisten syksyn heikko kohta on ollut toiset erät. Ongelma ollaan tiedostettu joukkueen sisällä.

− Sitä ollaan joukkueena pohdittu, että mikä siinä mahtaa olla vikana, kun jänne ei kestä ehjää kuusikymmenminuuttista. Ehkä yhden tai kahden takaiskun myötä joukkue on vaan mennyt kokonaan kipsiin, Larinmaa tuumii.

Kokemusten perässä Suomi-sarjasta Mestikseen

Turkulaislähtöinen Larinmaa suuntasi junnuvuosiensa jälkeen kohti Forssaa mielessään kokemus miesten peleistä.

− Halu päästä eteenpäin vei minut Forssaan. TUTOn edustukseen taitoni eivät vielä riittäneet, mutta halusin silti päästä pelaamaan miesten pelejä. Forssa vaikutti hyvältä ponnahduslaudalta sen suhteen. Se oli opettavainen kausi itselleni, hyökkääjä kertaa.

Pelipaikka Mestiksessä oli kuitenkin Larinmaan tähtäimessä, ja kesällä 2014 hän suuntasikin Keuruulle try-outille vasta Mestikseen nousseen KeuPa HT:n riveihin.

− Silloin oli tavoite saada paikka Mestiksestä, mutta sanoisin niin, että on ehkä onni, etten saanut paikkaa silloin. Sitä kautta tuli pelattua vielä se toinen kausi Suomi-sarjassa, Larinmaa kuitenkin toteaa.

Larinmaa pääsi pelaamaan toisen Suomi-sarja-kautensa varsin mielenkiintoiseen ympäristöön. Konkurssin myötä vauhtia alemmalta sarjatasolta hakenut Jokipojat lähti silloin kauteen rohkeasti ennakkoluuloista huolimatta.

− Silloinen päävalmentaja Niko Eronen soitti minulle jo kesällä ja kyseli kiinnostustani. KeuPan tryout oli silloin jo tiedossa, mutta kun sieltä en pelipaikkaa saanut, soitin heti takaisin ja sanoin, että tulen Joensuuhun.

− Oikeastaan kukaan muu kuin me ei alkukaudesta uskonut, että sillä joukkueella edes noustaisiin. Onnistuneeseen kauteen vaikuttivat tietysti ammattimainen toiminta ja se, että sitä kautta sai keskittyä olennaiseen, Larinmaa kertoo.

Hyvä asenne vie pitkälle. Tämä päti myös Jokipoikien Suomi-sarja-jengiin.

− Meillä oli paljon ulkopaikkakuntalaisia, mutta runko oli joensuulainen. Yhteishenki oli älyttömän hyvä, ja sitä kautta saimme pelin uomiinsa.

Onnistumiset ärjypaidassa ovat tuoneet Larinmaalle itseluottamusta.
Onnistumiset ärjypaidassa ovat tuoneet Larinmaalle itseluottamusta.

Kausi 2016−2017 on Larinmaalle kolmas Joensuussa. Asema joukkueessa on vankistunut kausi kaudelta, onnistumisia on tullut tasaiseen tahtiin ja vastuu on lisääntynyt. Viime kaudella Larinmaa saalisti tehopinnat 8+11, kun nyt joulutauolle mentäessä pisteitä on jo 23 (13+10).

− Olen nyt vihdoin saanut sen roolin, mitä olen tavoitellutkin. Viime kauden jälkeen tiedostin sen, että nyt on sauma ottaa isompi rooli tässä joukkueessa, Larinmaa toteaa.

− Jos kehityksestäni voisi piirtää käyrän, olisi se koko ajan ylöspäin. Se, että pelipaikkani ei koskaan ollut itsestäänselvyys ja peliajasta on pitänyt koko ajan tapella, on kasvattanut paljon.

Kaiken kaikkiaan se, että hyökkääjän tie vei Joensuuhun, on ollut pelkkää plussaa.

− Kun vastuuta on saanut enemmän, on se tuonut onnistumisia, ja sitä kautta ruokkinut vain entistä enemmän itseluottamusta. Vuodet Joensuussa ovat vieneet minua todella paljon eteenpäin, Larinmaa linjaa.

Joensuun lisäksi Larinmaa on nähnyt muutamien muidenkin paikkakuntien kiekkoelämää. Susiraja on alusta asti ollut innostava ja inspiroiva paikka.

− Täällä on aina tuotettu paljon hyviä pelaajia. Usein ne pelaajat tosin ovat lähteneet pois jo junnuvuosina, mutta kyllä meidän joukkueesta hyvänä esimerkkinä toimii Jesse Paukku, joka edelleen on täällä. Kyllähän joensuulaislähtöisiä pelaajia pelaa KHL:ssäkin. Junioriseurat tekevät täällä hyvää työtä.

» Lähetä palautetta toimitukselle