Valtion raha siivittää jääkiekon nousua Unkarissa - haave noususta kotikisoissa elää Jarmo Tolvasen johdolla

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Unkarin fanit edustivat maataan Pietarissa äänekkäästi kevään 2016 MM-kisoissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Unkarin jääkiekkoliitto täytti tänä vuonna 90 vuotta, mutta kovin moni ei ole maan jääkiekosta kuullutkaan, sillä kiekko eli Unkarissa pitkään hiljaiseloa. Nyt käynnissä on vahva ja vauhdikas nousu, ja Unkarin liiton varapuheenjohtaja Zoltán Kovács uskoo maansa nousevan kärkitasolle viidessä vuodessa.

Jatkoaika käsitteli laajasti unkarilaista jääkiekkoa toissa kevään MM-kisojen yhteydessä (osa 1, osa 2, osa 3). Tuolloin Unkari otti Pietarissa ensimmäisen voittonsa ylimmällä MM-kisatasolla, ja oli ylipäänsä mukana kisoissa toista kertaa sitten vuoden 1939 kisojen. Unkarin kiekko onkin kovassa nousussa, vaikka Venäjän kisojen tuloksena oli putoaminen takaisin sarjatasoa alemmas.

Olemme tuplanneet junioripelaajien määrän

Unkarin jääkiekkoliitto vietti lauantaina Budapestissä 90-vuotisjuhliaan. Fanit olivat saapuneet sankoin joukoin paikalle jo iltapäivän veteraaniottelua seuraamaan, ja Unkarin jääkiekon tilanteesta päällimmäisenä nouseekin esille intohimoiset kannattajat.

Kuitenkin merkittävä osa Unkarin kiekon nousussa on myös valtion toimilla ja panostuksilla lajiin. Tätä tukea kiitteli ja paikallisen jääkiekon tilannetta valotti Unkarin jääkiekkoliitton varapuheenjohtaja Zoltán Kovács.

− Olemme hyvin onnellisessa tilanteessa, sillä Unkarin valtio on päättänyt tukea rahallisesti viittä joukkueurheilulajia, ja jääkiekko on yksi noista. Saamme merkittävää tukea, minkä voimme käyttää lajin kehittämiseen ja infrastruktuurin rakentamiseen.

− Tämän tuen avulla pystymme rakentamaan lisää jäähalleja ja houkuttelemaan nuoria pelaajia lajin pariin. Viimeisen vuoden aikana olemme tuplanneet junioripelaajien määrän 2400:sta yli 5000:een. Tällä hetkellä meillä on jo 21 jäähallia, kun kymmenen vuotta sitten niitä oli vain neljä, Kovács hehkutti paikallisia edistysaskelia.

Vaikka jääkiekko nouseekin kohisten Unkarissa, on maa vielä läpeensä jalkapallomaa. Kiekko yrittää kavuta tiensä kakkoslajiksi, mutta tilanne ei ole vielä mitenkään optimaalinen. Unkarin kiekkoilua hallitsee ylivoimaisesti yksi seura: Itävallan Erste-liigaa pelaava Székesfehérvárin kaupungin Fehérvár AV19.

Kuitenkin sekä pelaajamäärät että harrastusmahdollisuudet kasvavat samaa tahtia kasvavien panostusten kanssa, joten aihetta positiivisuuteen on. Esiintyminen MM-tasolla Venäjällä ja ensimmäinen voittoisa peli nostivat kiekon profiilia entisestään Unkarissa.

− Monissa paikoissa ei kuitenkaan vielä ole lainkaan jäätä harrastajille tarjolla. Erityisesti maan itäosissa tarvitsemme jäähalleja, ja myös täällä pääkaupungissa Budapestissä ei ole esimerkiksi Budan puolella juuri mitään. Tarvitsemme lisää halleja ja sitä kautta parempaa jääkiekkoa.

Viisi vuotta matkaa kärkeen, Tolvasella paineet kotikisoissa - fanit jo nyt maailmanluokkaa

Vaikka Unkari kaatoikin 2016 MM-kisoissa Valko-Venäjän lukemin 5-2, oli tuloksena putoaminen taas 1A-tason kisoihin.

Fanimme ovat todella hulluja

− Venäjän MM-kisat olivat meille hyvä kokemus, mutta emme ole vielä ihan sillä tasolla. Otamme muita kiinni, mutta vielä on tehtävää.

− Olemme vähintään viiden vuoden päässä A-ryhmän tasosta, Kovács linjasi.

Jos A-maajoukkue onkin vielä jonkin matkan päässä kärkimaista, ovat Unkarin fanit aivan maailman huippua. Pietariin vuoden 2016 kisoihin matkanneet unkarilaiskannattajat tekivät vaikutuksen kaikkiin paikalla olleisiin, ja samaa menoa nähtiin jälleen liiton 90-vuotisjuhlatapahtumassa.

− Fanimme ovat todella hulluja. He matkustavat joukkueen mukana kaikkialle ja kannattavat meitä todella paljon. Ja luonnollisesti kevään kotikisoissa halli on varmasti loppuunmyyty jokaiseen peliimme, Kovács kiitteli.

Keväällä Unkari isännöi Budapestissä 1A-sarjan MM-kisoja, ja kotijoukkueen kohdalla odotukset ovat korkealla. Kotiyleisö luonnollisesti odottaa kisoista voittoja ja nousua jälleen korkeimmalle sarjatasolle, mutta liiton varapuheenjohtaja Kovacs pyrkii hieman toppuuttelemaan kovia ennakkoajatuksia.

− Luvassa on todella tiukat kisat. Oikeastaan jokainen maa voi melkein joko nousta tai pudota - ehkä Iso-Britannia on hieman heikompi. Meillä on tietysti kovat paineet, kun kyseessä ovat kotikisat ja meidän täytyy pystyä hyvään tulokseen.

Unkari lähtee kotikisoihinsa suomalaisvalmennuksessa, kun maajoukkueen käskyvastuun otti Jarmo Tolvanen. Maailmaa nähneelle Tolvaselle Unkari on tuttu kohde, sillä hän valmensi Székesfehérvária kaudella 2009-10. Niin SM-liigassa, Saksassa, Norjassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Tanskassa, Puolassa kuin Ranskassakin valmentaneella kiekkokiertolaisella on ainakin liiton johdon luottamus takanaan.

− Suomalaisella valmentajallamme on työsarkaa edessä. Hän on vakava ja kova kaveri, mutta tarvitsemmekin kovan valmentajan. Haluamme että pelaajiamme viedään eteenpäin, ja uskomme että herra Tolvanen on oikea mies siihen hommaan, Kovács kertoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle