Valmennusvastuun ottava Ahokas: "Jätkille ilo päälle"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Ahokas olisi halunnut mieluiten aloittaa pestinsä vasta ensi kaudesta. – Eihän kukaan halua aloittaa tällaisessa tilanteessa. Ei ole ikinä hyvä asia, että valmentajalle annetaan potkut.
Jussi Ahokas veti ensimmäiset jääharjoitukset Suomen joukkueelle alkulohkon viimeisen pelipäivän aamuna. Ahokkaan mukaan pelaajien kesken ilmapiiri on ollut hyvä. Uusi päävalmentaja haluaa nähdä Suomelta aktiivisempaa jääkiekkoa.

Montrealissa kommentaattoritehtävissä ollut Jussi Ahokas sai tietää Tanska-Sveitsi-ottelun jälkeen, että hänen päävalmentajapestinsä alkaa jo tämän vuoden nuorten MM-kisoista. Ahokkaan piti alun perin ottaa nuorten MM-joukkue haltuunsa Jukka Rautakorven päävalmentajapestin jälkeen.

Ahokas valmensi viime kaudella Suomen alle 18-vuotiaat MM-kultaan.

− Tämä tuli nopeasti ja oli yllättävää. Nyt on tärkeä ajatus, että saadaan pelaajista paras irti. He ovat minulle tuttuja pelaajia. Nyt tämä pesti vähän aikaistui, Ahokas sanoi.

Jo kauan sitten oli tiedossa, että Rautakorven kauden jälkeen vetovastuun Nuorissa Leijonissa ottaa Ahokas. Häneltä ei kuitenkaan kysytty, olisiko hän halunnut aloittaa päävalmentajan työnsä jo tästä kaudesta.

− Tämä on ollut Jukan projekti. Minua ei ole aiemmin kysytty tähän päävalmentajaksi.

Pesti tuli todellakin yllätyksenä, sillä Ahokkaalla ei ollut Montrealissa mukana treenivaatteita.

− Montreal Canadiensin kopista löytyi luistimet. Huollolla oli ylimääräisiä hanskoja ja treenipukuja mukana.

Ahokkaan vetämät jääharjoitukset olivat pelien alkamisen jälkeen vasta Suomen toiset koko joukkueen treenit jäällä. Harjoituksissa oli tekemisen meininki ja pelaajat olivat hyvällä fiiliksellä.

− Tämän harjoituksen takana oli saada energiat ylös. Pelillisiä asioita on käyty kopissa. Tämä peli tulee niin nopeasti, että nyt pitää saada jätkille ilo päälle ja raikkaus tekemiseen, Ahokas kertoi.

Joukkueessa hyvä ilmapiiri

− Pojat sanoivat, että keskenään heillä on ollut erittäin hyvä ilmapiiri.

Suomen pelaajien välit Jukka Rautakorpeen tuntuivat olevan pahasti solmussa. Ahokas ei halunnut kommentoida asiaa enempää.

− Pojat sanoivat, että keskenään heillä on ollut erittäin hyvä ilmapiiri.

− En voi kommentoida valmentajien ja pelaajien välisiä välejä, koska en ole ollut joukkueen mukana. Entiseen on turha palata.

Päävalmentajan kenkiin hyppäävä Ahokas kävi eilen henkilökohtaisen keskustelun jokaisen pelaajan kanssa. Kohtaamisissa käytiin läpi sitä, missä mennään.

− Olen itse tietenkin nähnyt kaikki kolme peliä täällä paikan päällä, joten minulla on käsitys siitä, mitä voidaan tehdä paremmin. Nyt saimme keskusteluyhteyden auki ja henkilökohtaisen kontaktin pelaajiin. En ole täällä ollut heidän kanssaan missään tekemisissä

Pelaajilta ei tullut enää Ahokkaalle peliin tai harjoituksiin liittyviä pyyntöjä tai vaatimuksia.

− Tunnen pojat. Ei tässä tullut ihmeitä.

Aktiivisempaa kiekkoa

Koska päävalmentajapestistä kuulemisen jälkeen Ahokkaalla oli alle vuorokausi aikaa ennen ensimmäistä peliä, ei jääharjoituksissa käyty pelillisiä asioita läpi.

− Ennen kaikkea pitää saada energia ja ilo irti ja päästä pelaamaan laadukkaat kolme peliä.

Ahokas on aina halunnut valmentaa aktiivista jääkiekkoa. Niin nytkin.

− Haluamme aktivoittaa peliä ja pelata tiivistä, hyvää ja nopeaa lätkää kiekolla. Meidän pitää olla aloitteellisia ja aktiivisia. Se on iso asia, jota halutaan ja haetaan. Meidän pojat pystyvät siihen.

Suomen kokoonpanoon tuli Ahokkaan myötä pieniä muutoksia. Muun muassa Kasper Björkqvist nostettiin kolmosketjuun Janne Kuokkasen ja Henrik Borgströmin kaveriksi.

− Kappe on ollut hyvässä vireessä. Se oli iso asia, että haluan nostaa hänen rooliaan.

Jo tässä vaiheessa on varmaa, että Suomi joutuu karsintasarjaan kamppailemaan Latvian kanssa.

− Siinä pelataan todella isoista asioista. Sen takia meidän pitääkin saada energiat ja ilmapiiri tappiin, jotta pystymme karsintapeleissä parhaan irti. Silloin ei tarvitse puristaa. Joukkueen pitää olla yhtenäinen, Ahokas painotti.

Vaikka tämän illan pelissä ei Suomella olekaan panosta, Nuoret Leijonat haluavat näyttää, etteivät ole niin huonoja kuin pisteiden valossa näyttää.

− Pojat haluavat nyt näyttää, että he pystyvät pelaamaan hyvää jääkiekkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle