Valkoinen lakki, mustaoranssi paita

MESTIS / Haastattelu
Laakso odottaa edelleen ensimmäistä Mestis-maaliaan.
Kuva © Miikka Mikkola
Moni lienee todennut elämän alkavan, kun valkolakki on saatu päähän. Sanonta pitää paikkansa ainakin jääkiekon suhteen, sillä puolustaja Tuukka Laakso ei tulevalla kaudella turhia hölläile.

− Huh, kerkesin tänne ihan ajallaan, huudahtaa portaita ylös hölkkäilevä nuori mies.

Kello on tismalleen viisitoista vaille kolme, juuri kuten sovimme. Jääkoneen kuljettaja kurvailee tottuneesti kaukalossa ja uudenkarhea mediakuutio loistaa hallin kattorakenteissa. 

KooKoon vasta 19-vuotias puolustaja Tuukka Laakso hymyilee leveästi ja syystäkin. Kouvolan Lyseon lukion viime kevään ylioppilas aikoo panostaa tällä kaudella pelkästään jääkiekkoon, eivätkä näkymät ole huononlaiset.

− Hain Tampereelle opiskelemaan ja pääsinkin sinne, mutta tämän kauden aion panostaa vain ja ainoastaan jääkiekkoon. Tarkoituksena on vakiinnuttaa pelipaikka joukkueessa, Laakso valottaa tulevan sesongin suunnitelmiaan. 

Jääkiekon ja lukion yhteensovittaminen ei ollut pelkästään helppoa. Väliin jääneet harjoitukset ja muut kiireet olivat vahvasti tiellä, kun paikka KooKoon edustusjoukkueessa oli tarjolla.

− Pääsin ainoastaan kolme kertaa viikossa treeneihin. Sen takia en päässyt pelaamaan täysillä, eikä vakituista paikkaa joukkueessakaan tullut, puolustaja muistelee.

Kouluun panostaminen ei ollut turhaa, koska uuden opiskelupaikan lisäksi kirjoitustuloksia kehtaa näyttää sukulaisillekin.

− Kirjoitin pari M:ää, pari B:tä ja yhden C:n, joten kyllä niitä voi C:n papereiksi sanoa, Laakso myhäilee.

Miesten mukaan 

Laakso pelasi edelliskauden suurimmaksi osaksi A-junioreiden puolella, 40 ottelussa hän keräsi pisteet 6+16=24. Moni innostuisi kehumaan nuoren puolustajan pistemääriä, mutta hänen mielestään enemmänkin olisi pitänyt saada aikaan. Edustusjoukkueen 11 pelissä vyölle kertyi kaksi syöttöpistettä.

− Pisteitä tulee kyllä, jos pystyy lähtemään hyökkäyksiin mukaan. Olisin toivonut, että tehoja olisi tullut enemmänkin, sillä hieman utopistinen tavoitteeni oli piste per peli A-junioreissa. Tuo tavoite on pakille vaan hankalampi saavutettava.

Katsomosta käsin ero puolentoista vuoden takaisen ja tämänhetkisen Tuukka Laakson välillä on suuri. Hieman aran näköisesti Mestis-uransa aloittanut puolustaja luistelee ja riistää kiekkoja vastustajalta aivan kuten kaikki muutkin kollegansa. Kesäharjoitusten mukana tullut itsevarmuus huokuu myös kaukalon ulkopuolella.

− Treenasin kesällä meidän hierojamme Teemu Valtosen kanssa ja teimme paljon töitä luisteluni eteen. Jäällä tuntuu, että olen paljon terävämpi ja olen oppinut enemmän pelinopeutta, hän kertoo.

Laakso pelasi ensimmäisen Mestis-ottelunsa Keravalla, kun KooKoo kohtasi tammikuisena päivänä HCK:n. Kouvolalaiset ottivat ottelussa 1−5-nokkaan, mutta Matt Nickersonin suuriin saappaisiin astunut 174-senttinen Laakso sai osakseen suurta suitsutusta. A-junioreiden ja Mestiksen välillä ravaamisen huomaa kouvolalaisen mielestä ensimmäiseksi jaloissa.

− Vauhti on miesten sarjassa aivan järkyttävän paljon kovempi ja peli on paljon fyysisempää. Tilanteet tulevat nopeammin, joten pitää tietää heti kiekon saadessasi, mitä meinaat sillä tehdä, puolustaja analysoi.

− Peli on myös järkevämpää: Välillä ei tarvitse edes miettiä, onko alhaalla pakkipari tarjoamassa syöttöä, sillä siellä on aina. A:ssa pitää aina katsoa, että oho, siellä ei ollutkaan ketään, Laakso naurahtaa.

Odotukset ovat tulevaa kautta kohtaan panostamisen myötä suuret. Laakso on saanut mukavasti peliaikaa jo harjoituskaudella ja torstainen ottelu SKA Kareliaa vastaan oli hyvä osoitus nuoren puolustajan taistelutahdosta. Joukkuekaan ei lähde liikkeelle vaatimattomista lähtökohdista − jos tuleva kausi on toistaiseksi viimeinen Mestiksessä, täytyy kouvolalaisten lähteä tyylillä.

− Haluaisin päästä siihen seitsemän pakin vakiorotaatioon. Tahdon pelata kovia pelejä, enkä tehdä vain paikkaushommia tai pyöriä A-junioreiden puolella.

− Joukkueena meille ei ole kuin yksi tavoite: tahdomme uusia viime vuoden, KooKoon oma kasvatti sanoo kunnianhimoisena. 

Piruetteja ja tiukkaa taistelua peliapaikoista

KooKoo harjoitteli keväällä NHL-valmentaja Maksim Ivanovin kanssa kiekonkäsittelyn lisäksi etenkin luistelua. Kovien liikesarjojen tulokset ovat nähtävissä kentällä, sillä jopa järkälemäinen Aki Kangasmäki liikkuu luistimilla kevyehkön näköisesti. Sadat, elleivät jopa tuhannet, pyörähdykset ovat painuneet myös kuusi vuotta nuoremman kollegan mieleen.

− Olemme käyttäneet Ivanovin oppeja lähes viikoittain harjoituksissa. Uskon, että jätkät ovat saaneet hyviä virikkeitä ja uusia ideoita oman luistelun kehittämiseksi. Siitä on ollut hyötyä meille kaikille, Laakso kertoo.

Teemu Rinkisen ja Olli Julkusen kaltaisia pelaajia miehistöönsä hankkinut KooKoo tuskin jättäa ketään kylmäksi tulevalla kaudella. Kuudellatoista hyökkääjällä ja kahdeksalla puolustajalla operoiva joukkue pyrkii monipuolisuuteen ja luisteluvoimaan. Leveä ja monipuolinen pelaajarinki nostattaa kuitenkin kysymyksen: kuka mahtuu kokoonpanoon ja kuka ei?

− Pakkien osalta tilanne ei ole niin tiukka. Hyökkääjillä on kuitenkin jonkunlaista painetta, sillä se materiaali on todella leveä. Itsestäänhän se on lopulta kiinni, koska pelipaikka täytyy ansaita. Voi olla, että nuorilla hyökkääjillä on suurimmat paineet niskassaan, nuorukainen kuvailee tilannetta. 

Keskiviikkona vieraspelillä Kiekko-Vantaata vastaan kautensa aloittavat mustaoranssit ovat onnistuneet voittamaan kaikki paitsi viimeisen harjoituspelinsä.Tie kevääseen on kuitenkin pitkä ja kuoppainen, joten kaiken täytyy olla hiottuna huippuunsa saakka. Laakson mielestä onnistumisen jyvä löytyy elokuun ensimmäisten otteluiden asenteesta ja kovuudesta. 

− Parannamme sarja-avaukseen viime otteluiden ilmeestä, sillä pelimme on ollut hieman laiskaa. Ensimmäisissä harjoituspeleissä blokkasimme ja taklasimme paljon, joten niiden elementtien on tultava takaisin. Olemme puolustaneet ja pitäneet alivoiman hyvin koossa, montaa maalia ei ole mennyt omiin. Ei kai siinä muuta, täydellä asenteella sarjan avaukseen, Laakso ennakoi innostuneena. 

» Lähetä palautetta toimitukselle