Valko-Venäjä kävi katastrofin partaalla: ”Toivottavasti näin ei tapahdu enää koskaan”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Vasta voitto Ranskasta pelasti Valko-Venäjän paikan ylimmällä tasolla myös vuoden päästä. Oleg Jevenko ei voitonkaan jälkeen silti lähtenyt tuulettamaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Valko-Venäjä kävi lähellä tippumista alempaan divisioonaan, jossa se on pelannut viimeksi vuonna 2005. Ranskasta tulleen ratkaisevan voiton jälkeen tunnelma valkovenäläisleirissä oli samaan aikaan huojentunut ja pettynyt.

Tappio Unkarille oli käydä Valko-Venäjälle kohtalokkaaksi. Valko-Venäjän oli saatava vähintään piste päätösottelussa Ranskaa vastaan, jotta joukkue ei tippuisi IA-divisioonaan ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Ranska kaatui lopulta 3−0-lukemin.

− Olihan se valtava voitto. Ei tässä tilanteessa voi silti tyytyväinen voi olla, vaikka olisihan tulos voinut olla paljon huonompikin. Saatoimme itsemme aivan karmivaan tilanteeseen, Valko-Venäjän puolustaja Oleg Jevenko puhisi ottelun jälkeen.

Ranskalla ei ollut ottelussa panosta, sillä puolivälieräpaikka oli jo karannut. Jevenko allekirjoitti väitteen, että Valko-Venäjä halusi ottelussa voittoa paljon Ranskaa enemmän.

"Olo on hiukan huojentunut, hiukan pettynyt."

− Meillä oli enemmän syitä voittaa ja he pelasivat eilen, joten kokonaisuudessaan kertoimet olivat meidän puolellamme. Tiesimme kuitenkin, että ei ottelusta helppoa tule, Jevenko pohti.

− Ensimmäinen maalimme oli valtava, sillä meillä on ollut ongelmia maalinteossa. Myös alivoimapelaamisessa meillä on ollut huolia, mutta tänään tapoimme kaikki alivoimamme, vaikka teimmekin virheitä.

Tunnelma ei Valko-Venäjän joukkueessa ollut voitosta ja säilymisestä huolimatta mitenkään juhlava.

− Olo on hiukan huojentunut, hiukan pettynyt. Mutta olen hyvin iloinen, että pystyimme kokoamaan itsemme tähän otteluun. Vain muutaman kuukauden päästä meillä on äärimmäisen tärkeät olympiakarsintaottelut, ja jo nyt tiessämme oli iso pomppu, Jevenko puhisi.

Oleg Jevenko (numero 25) pystyi kaivamaan voiton Ranskasta tärkeällä hetkellä.
Oleg Jevenko (numero 25) pystyi kaivamaan voiton Ranskasta tärkeällä hetkellä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Itseluottamus romuttui jo turnauksen alussa

"Toivottavasti tämä toimii meille opetuksena tulevaisuudessa."

Valko-Venäjän sysäsi lähelle tippumista vaikeat ensimmäiset ottelut sekä Unkari-ottelun notkahdus. Joukkue aloitti MM-kisat tappioilla Suomelle, Yhdysvalloille ja Kanadalle.

− Meillä oli hyvin vaikea alku, kolme ehkä parasta joukkuetta vastassa ensimmäisten neljän päivän sisään. Pahinta oli se, että emme saaneet itseluottamustamme kuntoon niissä otteluissa. Silloin turhautuminen hyppäsi kelkkaan mukaan, järkälemäinen Jevenko kuvaili.

Vaikka seuraavassa ottelussa joukkue kaivoi voiton Slovakiasta, sitä seurannut Saksa-ottelu painoi viimeistään itseluottamuksen pakkaselle, mikä näkyi katastrofaalisena 2−5-tappiona Unkarille.

− Epäilimme itseämme ja joukkuettamme. Mietimme, että pärjäämmekö, pelaammeko oikein tai toimiiko pelitapamme. Emme pystyneet pelaamaan ehjää 60 minuuttia kuten olisimme halunneet.

Etenkin erikoistilanteissa Valko-Venäjällä oli ongelmia.

− Pystyimme haastamaan vastustajiamme, mutta meillä oli hankaluuksia kurinalaisuuden ja jäähyjen kanssa. Ylivoimakaan ei ollut hyvää. Kaiken kaikkiaan se tuli ulos turhautumisena, emmekä olleet hyviä.

Lopulta kaikki kääntyi Valko-Venäjälle parhain päin, kun sarjapaikka säilyi myös ensi vuodelle.

− Toivottavasti tämä toimii meille opetuksena tulevaisuudessa, Jevenko puhisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle