Vahalahti on yhä huipulla

LIIGA / Haastattelu
Vahalahti palasi Turkuun tähtenä.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Tuoko 91. kerta kunnian? Ville Vahalahti päätti huiman marraskuunsa odotetulla paluulla Turkuun.

Neljän Suomen mestaruuden, yli 700 ottelun ja viidentoista vuoden jälkeenkin Ville Vahalahti voi saavuttaa kotimaan kaukaloissa jotain uutta. Kuukauden pelaajan tittelin pitäisi nimittäin olla Lukko-hyökkääjän.

Vahalahti aloitti marraskuun tekemällä kolmessa ottelussa maalin per peli. Sen jälkeen hän syötti kolme Lukon neljästä maalista vierasottelussa Kärppiä vastaan, ennen kuin laukoi raumalaisille 2-1-jatkoaikavoiton Jokereista syötettyään ensin avausmaalin.

Satakunnan derbyssä kuun viimeistä edellisellä viikolla verkko heilui ylivoimalla ensimmäisessä erässä. Kaksi seuraavaa ottelua poikivat 1+2-tehot ja johdattivat kauden kolmannen kuukauden päätepisteeseen.

Tässä tapauksessa käsikirjoitus oli kunnossa, ja se tarkoitti paluuta Turkuun. Ensimmäinen ottelu Turkuhallissa vierasjoukkueen pelipaidassa oli odotettu tapahtuma paitsi turkulaisyleisölle, myös Vahalahdelle itselleen. "Meidän Ville" -huudoillaan areenan päätöserässä täyttäneet raumalaiskannattajat kuitenkin hautasivat turkulaishuudot alleen.

- Se kuuluu kannattajakulttuuriin. Kivaltahan se kuulostaa, kun omat kannustavat ja turkulaisetkin vähän huusivat nimeä, Vahalahti tuumi Lukon 5-2-voiton jälkeen.

Vahalahden osalta ottelu näytti päättyvän etuajassa kultakypärän saadessa kiekosta kasvoihinsa. Muutaman pukukopissa vietetyn minuutin jälkeen hän kuitenkin palasi kaukaloon viimeistelemään ratkaisumaalin tyhjään rysään.

Voiko tätä miestä sivuuttaa marraskuun parasta liigapelaajaa nimettäessä?

- Yksilöiden pisteet kulkevat käsi kädessä voittojen kanssa, Lukon sisäistä pörssiä kirkkaasti johtava veteraani pyörittelee.

Entäs jos sama yksilö on mukana joka toisessa joukkueen maalissa?

- Niin sen vähän pitääkin mennä. Ylivoimavastuun mukana kasvaa tulosvastuu, muuten muut menevät pyörittämään, Vahalahti jatkaa ja kääntelee jääpussia puoli poskea peittävän kuhmun päällä.

Ulkopuolisen on helppo vastata hänen puolestaan. Ei voi.

Yhdeksän ottelua, seitsemän maalia ja kolmetoista pistettä. Vahalahden pitkän uran aikana Liigan kuukauden pelaaja on valittu 90 kertaa, mutta toistaiseksi arpa ei ole osunut paraislaisen kohdalle. Lukon joukkueeseen palkinto meni viimeksi tasan vuosi sitten.

Ennätysvire

36-vuotiaana Vahalahti on kovemmassa pistetahdissa kuin yhdelläkään 14 aiemmasta liigakaudestaan. Uran piste-ennätys, 50, on nykymenolla rikkoutumassa helmikuun puolivälissä.

Siitä piste-ennätyksestäkin on aikaa vasta vajaat kaksi vuotta. Vahalahti teki 21 maalia TPS:n kapteenina. Viime talven tehot olivat vaisuimmat seitsemään liigakauteen, ja kevään tapahtumat ovat oma, jääkiekkoyleisölle tuttu tarinansa.

Vahalahti sai iskeä luun viisi kautta kipparoimansa seuran kurkkuun jo kuukausi takaperin. Lukko möyhensi TPS:n kotijäällään ja veteraani värkkäsi kolme tehopistettä.

- Tehot ovat suoraan verrannollisia joukkueen suorituksiin, perinteisesti vaatimaton laituri toteaa Lukon venytettyä voittoputkensa viiden ottelun mittaiseksi.

Vahalahden onnistumiset Raumalla alkoivat jo Pitsiturnauksessa, eikä meno ole hyytynyt kesän vaihtuessa syksyksi ja peli-iltojen pimentyessä talveksi. Tällä hetkellä raumalaisten numero 82 paistattelee parrasvaloissa Liigan pistekärkenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle