Väkeväinen viihtyy Kalajoen hiekkasärkillä

Suomi-sarja / Haastattelu
Heinolassa Mestis-uraa tehnyt Ville-Veikko Väkeväinen löysi uuden kodin Kalajoelta.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksestä tuttu väriläiskä Ville-Veikko Väkeväinen haki viime kaudella uusia tuulia ulkomailta, mutta löysi itsensä lopulta Kalajoelta. Hiekkadyynimaisemissa Väkeväinen viihtyi niin hyvin, että hän aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa JHT:n Suomi-sarjajoukkueessa.

Ville-Veikko Väkeväinen pelasi toissakaudella loistavan Mestis-kauden Heinolan Peliitoissa: 50 ottelua 10+23 tehopistettä ja 114 minuuttia tuomittuja rangaistuksia, minkä jälkeen Väkeväinen päätti lähteä jälleen kokeilemaan siipiensä kantavuutta ulkomailla. Ennen Heinolaan tuloaan puolustaja oli viettänyt kauden Itävallassa Lustenaun riveissä. Nyt tie vei ranskaan Morzine-Avoriaz-Les Getsin joukkueeseen.

Ranska jäi kuitenkin valloittamatta, ja muistoksi reissusta jäi kengänkuva takalistoon vain kuuden pelatun ottelun jälkeen. Työttömäksi jääneelle Väkeväiselle ottajia Suomen päässä riitti silti. Paras ja houkuttelevin tarjous tuli yllättäen Kalajoelta, jossa valmensi Heinolasta tuttu mies, Timo Keppo.

Loppukausi Suomi-sarjassa paikallisen JHT:n joukkueessa sujui mukavasti. 17 runkosarjan ottelussa tehoja kertyi 4+10 pisteen edestä ja kausi huipentui Mestis-karsintoihin. Niin hyvin Väkeväinen Kalajoella loppukauden viihtyi, että päätti jatkaa Kalajoella myös seuraavan kauden, vaikka Mestikseenkin miestä kovasti kosiskeltiin.

− Kepon kautta tulin tänne saatuani potkut ulkomailta. Heinolastakin oli kysyntää, mutta päätin jäädä tänne, koska kaipasin vaihtelua, enkä siksi halunnut takaisin vanhaan ja tuttuun ympäristöön. Tänne minut ehkä eniten haluttiin. Hyvin on kesä täällä Kalajoen komeissa hiekkadyynimaisemissa mennyt. Vietettiin täällä perheen kanssa koko kesä.

Perheellisenä 31-vuotiaana mies tuumaa seikkailun ulkomailla olevan taakse jäänyttä aikaa.

− En usko, että enää ulkomaille mennään. Lapsilla on koulut ja muuta, joten mennään nyt heidän ehdoillaan. Aiemmin ollaan menty minun ehdoillani.

Kalajoki on houkutellut viime vuosina useita pelaajia Heinolasta valmentaja Kepon lisäksi. Mitään yksittäistä syytä tähän Väkeväinen ei löydä, vaan tuumaa asioiden järjestyneen hyvin seurassa.

− En tiedä mikä täällä sitten pelaajia vetää... Kaikki perusasiat ovat täällä kyllä kunnossa, pelaajista pidetään huolta ja ehkä palkka on täällä vähän parempi kuin pienemmissä Suomi-sarjaseuroissa, ehkä se johtuu siitä.

Junkkarit tähtää neljän joukkoon

Aiemmin hyvin Junkkareina tunnetun JHT:n iskukykyyn Väkeväinen uskoo tälläkin kaudella.

− Itse olen pelannut vain pari harjoituspeliä ja yhden näytösottelun työkiireiden ja pikkuvammojen vuoksi. Sen mitä olen yhteyksissä Heinolaan päin ollut niin täällä meillä ollaan menty aika samalla treenitahdilla kuin Mestiksen Peliitat.

− Joukkue on viime kautta tasaisempi, jolloin Matti Kivisilta käytännössä vastasi maalinteosta yksinään. Nyt meillä on tasaisempi joukkue. Ratkaisijoita on kakkos-kolmoskentissä, joskin ne selvät kärjet meiltä puuttuvat.

Joukkueen tavoitteet ovat runkosarjan suhteen selvät.

− Kalajoella ei olla koskaan oltu Suomi-sarjan runkosarjassa neljän joukossa. Runkosarjassa tähtäin on neljän joukkoon ja kotiedun saaminen pudotuspeleihin. Sitten keväällä katsotaan tavoitteita tarkemmin, kunhan ensin sinne asti päästään.

Hullu kalajokelaisyleisö on jo jonkinlainen käsite alasarjakiekkoilussa. Väkeväinen vakuuttaa kotiyleisön elävän vahvasti joukkueen mukana.

− Ei tarvi kuin punasen puupenkin päälle päästä polkemaan, niin siitä se lähtee. Mutta sitten kun ei pärjätä, sieltä osataan kyllä antaa puukkoa selkään siinä missä muillakin paikkakunnilla.

Suomi-sarjan voittajasuosikiksi kokenut pelaaja nostaa monen muun tavoin Imatran Ketterän.

− Joku joukkuehan siellä juuri voitti avauspelinsä 12−0. Ketterä on ehdoton ykkönen. Siellä on laadukas joukkue. Nokian PYRY ja Oulun A.I.K tulevat olemaan kovia.

Sarjan vaarallisin hyökkäyskaksikko löytyy puolustajan mukaan Ketterästä.

− Jesse Juntheikki ja latvialainen Rudolf Maslovskis ovat vaikeita pideltäviä. S-Kiekon Henri Sandvik on myös entisenä SM-liigaa pelanneena kova luu. Suomi-sarjalle tekee hyvää, että tämän tason kavereita sarjasta löytyy.

Sarjan kovin suupaltti löytyy sen sijaan omasta pukukopista

− Niko Kivinen, Sanoo Väkeväinen silmääkään räpäyttämättä.

Thaimaan reissu sai valmentajan pois tolaltaan

Värikkäänä persoonana tunnetun Väkeväisen eräs kuuluisimmista tapauksista oli Heinolan Kiekon kanssa solmittu Mestis-sopimus, jossa oli pykälä lomamatkalle kesken kauden. Nyt kaukaloiden velikulta kertoo omin sanoin, kuinka kaikki tapahtui.

− Se oli vähän sellainen juttu, että olin tilannut Thaimaan-matkan jo vuotta aikaisemmin. Olin jo lopettamassa kiekkoilun ja tarkoitus oli pelailla seuraava kausi Heinolan Tinatuopeissa. Siellä matkan päälle olisi kyllä ymmärretty.

− Kävikin sitten niin, että HeKin valmentaja Janne "Jasi" Sinkkonen pyysi mukaan joukkueen testijaksolle. Pelit menivätkin hyvin ja pelaaminen alkoi taas maistua. Testijakson päätteeksi Jasi löi eteen kynän ja sopimuspaperin. Kynä kädessä kerroin sitten Jasille, että olisi yksi pieni juttu, kun on tällainen Thaimaan-matka. Olisittepa nähneet valmentajan naaman. Jasin ilme olisi pitänyt ehdottomasti kuvata.

Väkeväinen osasi vetää oikeista naruista saaden tiukan miehen maineessa olevan Sinkkosen jollain ilveellä hyväksymään sopimuksen, joka vapautti lahtelaisen löhölomalle keskellä kautta. Paluu lomilta vaati tosin pian veronsa.

− Seuraava peli pelattiin Mikkelissä. Oltiin pakkiparina erään italialaisen kaverin kanssa (Roland Hofer). Alla oli neljän minuutin vaihto, eikä päästy omista mihinkään vastustajan pyörittäessä. Vastustaja ehti vaihtaa lennossa kaikki neljä kenttäänsä, sillä jäälle ilmeistyi lopussa sama kenttä, joka oli meitä vastaan aloituksessa. Olimme niin puhki, että jaksoimme enää vain nojata tolppiin. Siinä kohtaa alkoi Thaimaan−loma painaa jaloissa.

Toinen paremmin tunnettu ja Heinolassa muisteltu legenda liittyy erääseen Kouvolassa ottelun jälkeen käytyyn pitkäksi venyneeseen rankkarikisaan. KooKoon George Nistas yritti ratkaisua monta kertaa peräjälkeen. Erinäisiä yrityksiä nähtiin useita, kunnes HeKin Ville-Veikko Väkeväinen ratkaisi ottelun laukomalla silmät kiinni lämärillä yläkulmaan. Mies pitää suoritusta muistettavimpana yksittäisenä onnistumisenaan.

− Kyllä kohokohta taitaa olla se Kouvolan pilkku. Silmät olivat kuitenkin ehdottomasti auki, Väkeväinen korjaa hieman lisäväriä fanien toimesta saatuun tarinaan.

Kiekkoilu-uran jatko on vielä auki. Lapset ja kunto asettavat omat rajoituksensa. Pelaamisesta nauttiva puolustaja ei myöskään innostu jämärooleista, vaikka tyrkyllä olisi pelipaikka Mestiksestä.

− Katsotaan, kuinka hyvin pysyn kasassa. En halua seitsemänneksi pakiksi. Se fiilis pitää olla, että tulee johtavaksi pakiksi joukkueeseen.

Tälläkin kaudella Väkeväinen saa nauttia vastuusta, sillä JHT:n Suomi-sarjan avausotteluun hänet on merkattu ykköskentän takamieheksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle