Väänänen: "Menestys ei ole taikuutta"

KHL / Haastattelu
Ossi Väänänen on Jokereiden tärkeimpiä johtajia.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Jokereiden kokenut puolustaja Ossi Väänänen pitää helsinkiläisten KHL-ryhmää yhtenä uransa parhaimmista joukkueista. Joukkueen menestys rakentuu rennosta, mutta kunnianhimoisesta tekemisestä ja uuden sarjan tuomista yhteisistä kokemuksista.

Jokerit valmistautuu lauantai-illan vierasotteluun Medveščak Zagrebia vastaan. Joukkueen saavuttua perjantaina Kroatiaan, Ossi Väänäsellä oli aikaa pohtia joukkueen yhteenkuuluvuuden kehittymistä. Monissa liemissä keitetty Väänänen pitää KHL-Jokereita yhtenä uransa parhaista joukkueista.

− Ei menestykseen ole taikatemppuja. Meillä on ennen kaikkea samaan suuntaan meneviä sitoutuneita ja voitonhaluisia pelaajia, jotka haluavat kehittyä. Eri joukkueita on vaikea verrata, mutta kyllä tämän kauden Jokerit on yksi parhaista, missä olen ollut mukana, Väänänen tiivistää.

Uusi sarja ja uusien joukkueiden kohtaaminen illasta toiseen rakentavat yhteisiä kokemuksia, jotka tiivistävät joukkuetta.

− Yhteiset kokemukset luovat sitä hyvää henkeä. Iso osa tapahtuu kaukalossa, mutta myös sen ulkopuolella. Matkustamisen kautta olemme paljon tekemisissä ja sieltä se rakentuu. Koko ajan tulee uusia joukkueita, kaupunkeja ja paljon uutta. Se luo varmasti intoa tähän touhuun.

Erkka Westerlund ja Kalle Kaskinen juonimassa kuvioita.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Ei norsunluutorneja

Moni valmentaja, etenkin venäläinen, luottaa edelleen vahvaan auktoriteetilla johtamiseen. Erkka Westerlundin maailmassa se on historiaa.

− Erkka ei usko norsunluutornista johtamiseen, vaan nöyrään työympäristöön.

Jokerit onkin erinomaisesti roolitettu joukkue, jossa on kaksi selkeää tuloksentekoyksikköä ja kaksi puolustamisen kautta peliä rakentavaa ketjua.

− Joukkueen hyvä tunnelma rakentuu siitä, että kaikki ovat tärkeitä ja osallistuvat tekemiseen.

Vaikka Westerlund onkin päävalmentajana otsikoissa, myös valmennuksen osalta kyse on tiimityöstä. Johdon hyvä henki säteilee suoraan joukkueeseen.

− Apuvalmentajilla on todella suuri merkitys. Erkka heiluttaa tahtipuikkoa, mutta valmennustiimissä jokaisella on oma tärkeä roolinsa oli kyseessä sitten treenit tai peli. Hantta [Hannu Virta] hoitaa pakkeja, Kaskisen Kalle tekee paljon töitä hyökkääjien ja analyysin kanssa. Make [Markus Ketterer] pitää huolta maalivahdeista.

Suurimmat haasteet liittyvät tasonvaihteluun

Jokereiden joukkue on kokenut, pelaajien keski-ikä on lähes 30 vuotta. Siihen on syynsä. Jotta pystyy pelaamaan illasta toiseen korkealla rutiinitasolla, pohjan pitää olla tukeva.

− Kun pelaajalle annetaan vastuuta, se pitää ottaa vastaan. Joka pelissä pitää olla hereillä ja pelaajilta vaaditaan parasta tekemistä joka ilta. Se tuo haasteen ammattiylpeydelle, jonka jokainen joukkueessa haluaa saavuttaa joka ilta. 

− Mukavoituminen ja vastustajan aliarviointi ovat vaarallisia kliseitä, mutta niihin emme voi missään nimessä sortua. On mahdotonta olla parhaimmillaan joka ilta. Mutta kun perustekemisen taso on hyvä ja tasonvaihtelut eivät ole hirveän suuria, luodaan pohja menestymiselle. 

Kypärän alla on ihminen

Myös ammattijääkiekkoilija on ihminen, jonka tekemiseen vaikuttavat samat tekijät kuin kaikkiin muihinkin maan päällä tallaaviin. Tervettä jännitystä tarvitaan, mutta kohtuudella.

− Jokaisella on peliin valmistautumisessa oma tyylinsä. En usko, että lataus on kovan työn takana ja vaatii tunteja pyyhe päällä keskittymistä. Pelaamisesta on turha tehdä liian raskasta taakkaa, se syö henkisesti.

Väänäsen vinkit hyvään valmistautumiseen löytyvät rentouden puolelta.

− Itse pyrin lähestymään jokaista peliä samalla tavalla. Keskityn olennaiseen ja niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. Kausi on pitkä, urat ovat pitkiä. Pitää pelata sovittujen juttujen mukaisesti ja nauttia, mutta ennen kaikkea vain pelata. Turha jännittäminen syö vain energiaa.

Laadukkaan tekemisen pohja rakentuu jo kotoa. Väänäsen mukaan lajin hienous on siinä, että saa touhuta yhdessä kavereiden kanssa.

− Ei kai kukaan odota teinipelaajan olevan valmis, mutta se pohjatyö tehdään kotona ja junioreissa. Kun on halua kehittyä ihmisenä, kehittyy samalla myös pelaajana.

− Hyvä jääkiekkoilija on hyvä toimimaan joukkueessa, jota viedään yhdessä eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle