Uusien kokemuksien perässä Suomeen − Bourgeois odottaa innolla kauden alkua

MESTIS / Haastattelu
Fabien Bourgeois odottaa innolla alkavaa Mestis-kautta.
Kuva © Marie Brunel / Les Gothiques, http://www.lesgothiques.com
Jokipojat sai alkavalle Mestis-kaudelle mielenkiintoisen vahvistuksen, kun 22-vuotias puolustaja Fabien Bourgeois saapui kesällä Joensuuhun. Suomalaiseen pelityyliin ja elämänmenoon hyvin tottunut ranskalaisnuorukainen puhkuu jo intoa päästä pelaamaan.

− Olen todella innoissani. Aloimme harjoitella kahdeksan viikkoa sitten ja olen jo tottunut suomalaiseen kiekkoon, joten olen valmis jo aloittamaan, toteaa Fabien Bourgeois pian alkavasta kaudesta.

Aivan ongelmitta ei siirtyminen ranskalaisesta kiekosta suomalaiseen kuitenkaan onnistunut.

− Alussa oli hieman hankalaa. Kaksi ensimmäistä harjoituspeliä olivat minulle vaikeita, koska jääkiekko täällä eroaa niin paljon ranskalaisesta.

− Nopeus on suurin ero: kärkiketjuissa luistellaan todella nopeasti ja vanhoissa pelaajissakin on vauhtia. Ranskassa peli on paljon hitaampaa, Bourgeois tuumaa.

Täysin ummikkona Bourgeois ei kuitenkaan Suomeen tullut, sillä jääkiekkokavereiden kautta suomalaisia sarjoja on tullut seurattua.

− Seurasin jo Ranskassa hieman Liigaa ja Mestistä, koska minulla on ystäviä, jotka pelaavat siellä. Tiesin että sarjat täällä ovat hyviä ja siitä syystä tänne tulinkin.

− Rauman Lukossa pelaava ystäväni (Valentin Claireaux) antoi minulle neuvoja ja kertoi suomalaisesta jääkiekosta, Mestiksestäkin, kun tulin tänne, ranskalaispakki kertoo.

Vaikka Bourgeois allekirjoittaakin suomalaisten ujouden, on hän kuitenkin alusta asti tuntenut olonsa kotoisaksi, vaikka kaikki eivät kopissa olisikaan kaikista innokkaimpia englannin puhujia.

− Niin valmentajat kuin joukkuekaveritkin ovat olleet loistavia. En missään vaiheessa tuntenut itseäni ulkopuoliseksi, vaan kaikki ottivat minut hyvin mukaan.

− Suurin osa kopissa puhuu hyvää englantia. Suomalaiset ovat ujoja, minkä vuoksi he eivät aina puhu, mutta englannilla tulee kaikkien kanssa toimeen, pakki toteaa.

Joensuussa asuessaan Bourgeois jakaa asunnon kahden pelikaverinsa kanssa. Saman katon alla asuvat Tuukka Rajamäki ja Lassi Raitanen. Arki sujuu hyvin pienestä kielimuurista huolimatta.

− He eivät ehkä ole niitä kovimpia englannin puhujia, mutta kyllä he ymmärtävät, Bourgeois naurahtaa.

Harjoituskaudella Bourgeois muodosti useassa pelissä pakkiparin Roni Viirlaksen kanssa. Nähtäväksi jää, tuleeko Bourgeois-Viirlas-pakkiparista alkavalla kaudella jotain suurempaakin.

− Pelasimme seitsemän peliä yhdessä ja meillä meni todella hyvin. Saatamme hyvinkin aloittaa kauden yhdessä, mutta ikinä ei voi olla varma. Aina voi tapahtua loukkaantumisia tai valmentaja saattaa muuttaa ketjuja, ranskalaispakki kertoo.

Viirlas oli myös yksi niistä, jotka auttoivat ranskalaisvahvistusta pääsemään mukaan suomalaiseen arkeen.

− Hän on auttanut minua paljon käytännön asioissa. Alussa hän käänsi minulle kaiken. Siitä oli paljon apua, Bourgeois kiittelee.

− Jäällä olemme kuitenkin toistemme vastakohtia: hän on todella isokokoinen ja minä taas olen pieni. Hän on puolustavampi kun minä taas tykkään hyökätä.

Kaukana kotoa jo 15-vuotiaana

Bourgeois on kotoisin Thonon les Bains -nimisestä kaupungista itäisestä Ranskasta. 18-vuotiaana hän muutti Amiensiin, yli 700 kilometrin päähän kotikaupungistaan, pelaamaan kaupungin junnujoukkueeseen.

Muutto ei kuitenkaan ollut nuorukaisen ensimmäinen.

− Amiens ei ollut ensimmäinen paikka, joka oli kaukaa kotoa. Ennen sitä pelasin kaksi vuotta Ruotsissa, Bourgeois kertoo.

− Olin 15-vuotias kun lähdin Ruotsiin. Ei se siinä iässä ollut helpoin ratkaisu, mutta opin elämään omillani. Jälkeenpäin ajateltuna se oli hyvä liike.

Ruotsiin nuoren ranskalaisen vei mikäs muukaan kuin jääkiekko. Uudet kokemukset kiekon parissa on se, mikä ajaa Bourgeoisin uusien kulttuurien pariin.

− Tykkään nähdä uusia maita ja vieraita kulttuureita. Haluan kokea kaikkea uutta ja siitä syystä tännekin tulin.

Vaikka pääasiassa Bourgeoisin pitää liikkeessä jääkiekko, huolehtii hän myös kouluttautumisesta: peruskoulut on Ranskassa käyty ja tälläkin hetkellä opinnot ovat osa arkea.

− Opiskelen tällä hetkellä kaupanalaa nettikursseina. Yritän joka päivä tehdä senkin eteen töitä, mutta aina se ei onnistu.

Kovaa työtä ja rentoja hetkiä hyvässä suhteessa

Kovin paljosta ranskalaisnuorukainen ei joutunut luopumaan muutettuaan Suomeen. Kaikista rakkain harrastus, kalastus, on onnistunut loistavasti Pohjolassakin.

− Harjoittelukauden aikana meillä saattoi olla pitkiäkin vapaita, joten pääsin käymään kalassakin. Kalastaessa saan ajatukset pois jääkiekosta, Bourgeois kertoo.

− Ranskassa pelasin myös paljon tennistä, mutta täällä sää ei oikein anna periksi. Sen lisäksi katson jääkiekkoa ja paljon jalkapalloa.

Jos yllätyksiä tuli kaukalossa, tuli niitä myös sen ulkopuolella. Ihmetystä herätti esimerkiksi ruokakaupan hyvin erilainen tarjonta, mutta myös muutama muu asia.

− Suurin yllätys oli se, miten kallista Suomessa on elää. Toinen iso ero oli toki se, ettei täällä ole vuoria.

− Mutta luonto on kaunista, paljon puita ja järviä, pakki ylistää.

Mutta kun vapaa-ajan asiat ovat mallillaan ja pienistä kulttuurieroista on toivuttu, on hyvä keskittyä täysillä alkavan kauden kuvioihin. Miten ranskalaisvahvistus näkee uuden seuransa valmiuden?

− Haluamme pelata kiekollisesti ja hallita kiekkoa. Osaamme myös luoda painetta ja tulemme varmasti yllättämään monta joukkuetta.

− Joukkueessa on ahkeria tyyppejä, luistelemme hyvin ja aiomme olla kova vastus. Olemme se joukkue, joka tekee kaikki maalit, Bourgeois lupaa.

Runkosarjan tavoite on selkeä ja se on asetettu korkealle.

− Tavoitteenamme on olla neljän parhaan joukossa runkosarjassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle