Uusi, päivitetty NHL - "Katselin vuoden 1991 finaalia enkä voinut uskoa silmiäni"

NHL / Haastattelu
Mario Lemieux'n taituroima osuma vuoden 1991 finaalien toisessa osaottelussa on eräs tunnetuimmista maaleista koko NHL:n historiassa.
Kuva © Getty Images
23-vuotisen NHL-uransa aikana Recchin voidaan sanota pelanneen kahta aivan eri ääripään jääkiekkoa. Tämän lisäksi kanukki kertoo ajatuksiaan sekä liigan tuoreimmista sääntöuudistuksista että niistä tietyistä säännöstöistä, jotka kaipaisivat pikaista päivitystä.

Mark aloitti NHL-uransa vuonna 1988 ja päätti sen noin 23 vuotta myöhemmin keväällä 2011. Näiden vuosien aikana hyökkääjä sai kokea koko pohjoisamerikkalaisen jääkiekon muutoksen. Kovat otteet ja tuima kahvaus muuttui nopeatempoiseen ja taitoa kunnioittavaan jääkiekkoon.

- Pelinopeus on nykyään paljon dynaamisempaa ja se on nykykiekossa ehdottomasti parasta. Peliä on aina mukava seurata. Katselin itse asiassa tässä yksi päivä vuoden 1991 finaalimatsia enkä voinut uskoa silmiäni. Koko matsi oli pelkkää sitomista, kahvaamista ja roikkumista eikä mistään vihelletty edes jäähyjä.

- Pelin jälkeen tekstasin Mario Lemieux'lle, että ei ihme, että sinun selkäsi oli huonossa kunnossa. Sinähän jouduit kantamaan yhtä vastustajaa reppuselässä koko matsin ajan, Mark nauraa.

Vaikka peli onkin muuttunut viihdyttävämpään suuntaan, eivät kaikki asiat ole niin hyvin kuin pitäisi.

- Ennen vanhaan kaukalossa kunnioitettiin vastustajia paljon enemmän. Jos silloin haluttiin tapella, niin sitten tapeltiin. Nykyään pienemmät pelaajat pystyvät piiloutumaan turhan paljon muiden taakse. Tämä on se asia, mitä kaipaan eniten vanhan ajan lätkästä nykyiseen malliin.

Joni Pitkänen on pohjoisamerikkalaisen pitkä kiekko -säännön viimeisimpiä uhreja.
Joni Pitkänen on pohjoisamerikkalaisen pitkä kiekko -säännön viimeisimpiä uhreja.
Kuva © Getty Images

Lääkkeet tämän ongelman parantamiselle olisivat aivan käden ulottuvilla.

- Jos saisin päättää, ottaisin instigator-säännön pois käytöstä, kehäkettu lataa.

Instigator-aiheen lisäksi pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa koskeva pitkä kiekko -sääntö on ollut jatkuva väittelyn aihe. Kiivaissa kilpaluistelutilanteissa loukkaantumisriski kasvaa, eikä vakavilta vammoilta ole vältytty. Muun muassa Carolina Hurricanesin suomalaispuolustaja Joni Pitkänen mursi viime kaudella kantapäänsä juurikin tällaisessa tilanteessa.

- Olen tämän säännön suhteen vähän molempien osapuolten kannalla. Jos nämä vakavat loukkaantumistapaukset vain jatkuvat ja jatkuvat, pitää silloin asialle ehdottomasti tehdä jotain. Muokata sääntöä johonkin suuntaan, jotta näiltä vältyttäisiin.

- Nykyisellä säännöllä on monia hyviä puolia, mutta siihen liittyy myös jonkin verran näitä huonompia piirteitä. Kun huonot piirteet voittavat ne hyvät puolet, on asialle tehtävä muutos.

Pitkä kiekko -aiheen ohella myös muut vakaviin loukkaantumisiin johtavat seikat ovat olleet esillä pohjoisamerikkalaisissa kiekkopiireissä. Päähän kohdistuneet taklaukset ja vakavat aivotärähdykset ovat nousseet rumasti tapetille viimeisten vuosien aikana. NHL onkin tehnyt sääntömuutoksia, joilla pelaajien turvallisuutta pystyttäisiin parantamaan.

Recchillä on päähän kohdistuneisiin taklauksiin yksinkertainen ratkaisu.

- Kurinpidon täytyy pysyä tiukkana koko ajan. Se on se tie, millä pitää jatkuvasta olla. Näin pitää tehdä, sillä ennen pitkää pelaajat tajuavat, ettei sitä ja tätä kannata välttämättä tehdäkään. Lopulta viesti menee perille, kunhan kurinpito vain pysyy jatkuvasti järkkymättömänä.

Tämä tilanne herätti koko NHL:n pohtimaan visiirien käytön tarpeellisuutta.
Tämä tilanne herätti koko NHL:n pohtimaan visiirien käytön tarpeellisuutta.
Kuva © Getty Images

NHL:n uusin sääntömuutos koskee visiirien käyttöä. Useiden silmävammojen myötä liiga päätti vihdoin, että asialle täytyi tehdä jotain. Menneen kauden pahin tapaus oli Marc Staalin loukkaantuminen hänen saadessaan kovan laukauksen suoraan silmäänsä. Silmä tuskin koskaan paranee täysin ennalleen, mutta uraansa Staal pystynee silti jatkamaan tulevaisuudessa.

Pahemminkin olisi voinut käydä.

Liiga päätti, että jokaisen pelaajan tulee käyttää visiiriä kypärässään 26 ensimmäisen NHL-ottelunsa ajan. Tämän jälkeen päätös visiirin käytöstä siirtyy pelaajalle itselleen. Uusi sääntö on askel kohti turvallisempaa NHL:ää, mutta väittely kiekkomaailmassa jatkuu edelleen. Monien mielestä visiirien käyttö voitaisiin laittaa suoraan pakolliseksi jokaiselle pelaajalle.

- En usko, että täyttä visiiripakkoa tulee koskaan NHL:ään. Itsekään en pitänyt visiiriä kypärässäni kuutena tai seitsemänä ensimmäisenä vuotenani. Opin asian kuitenkin kantapään kautta, sillä erään kerran sain lämärin silmääni, eikä tuo silmä toiminut lainkaan puoleentoista päivään.

- Tuon jälkeen käytinkin aina visiiriä.

Seuraava "Mark Recchi"?

Yksi Markin kuudesta lapsesta oli keväällä pelaamassa Espoossa järjestetyssä kansainvälisessä kiekkoturnauksessa. Cameronina tunnettu 12-vuotias poika pelasi kuin isäukkonsa - tehden hartiavoimin töitä eikä koskaan lopettanut luistelua.

Itse asiassa Cameron teki töitä ikäisekseen vähän liikaakiin. Vastustajat nousivat seinille jatkuvalla syötöllä, ja poika olikin jäähypörssissä varsin pienillä sijoilla.

- Turnauksen viimeisinä päivinä hän [Cameron] oli rättiväsynyt, Mark naurahtaa.

Isä ja poika. Jäämme odottamaan kuinka korkealle Cameron ponnistaa kiekkourallaan.
Isä ja poika. Jäämme odottamaan kuinka korkealle Cameron ponnistaa kiekkourallaan.
Kuva © Ville Hokkanen

Cameronia kaukalossa seuratessa ei ole epäselvää, ketä hän pitää omana esikuvanaan. Pelityylissä, luistelussa ja tietynlaisessa suoraselkäisyyssä on paljon yhtymäkohtia erääseen 21 kauden NHL-veteraaniin.

Mark kertoo, että on parhaansa mukaan pyrkinyt neuvomaan jälkikasvuaan jääkiekkoharrastuksen parissa. Neuvoista tärkein on kuitenkin se kaikkein yksinkertaisin.

- Olen aina ohjeistanut häntä tekemään kovasti töitä ja pitämään samalla hauskaa. Siinä se. Samaa minun oma isänikin painotti aikanaan minulle. Hän [Cameron] ei aina kuitenkaan kuuntele minua, mutta sanon hänelle aina, että hauskaa pitää olla, Mark kertoo hymyillen.

- Teet vain kaiken aina niin hyvin kuin vain osaat, nautit samalla hommasta täysillä ja katsot mihin se riittää.

Menestymiseen ei siis tarvita mitään poppakonsteja. Pelkällä kovalla työnteolla voi päästä jo pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle