Uudenkaarlepyyn virolaissuomenruotsalainen raketti – Gornostajev tärkeässä roolissa Viron yllätyksessä

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Viron maajoukkuehyökkääjä Artjom Gornostajev edustaa seuratasolla MUIK Hockeyta.
Kuva © Mika Pukkinen
IB-divisioonan MM-kisat alkoivat isolla yllätyksellä, kun Viro onnistui nipistämään pisteen ennakkosuosikki Japanilta jatkoaikatappion jälkeen. Virolle tuo piste voi turnauksen edetessä merkitä paljon säilymisen kannalta, ja toisaalta pisteen menetys on Japanin nousuhaaveiden kannalta takaisku.

"Onnistuuko suomeksi?"

- Ei kyllä oikein. Svenska?, virolaishyökkääjä Artjom Gornostajev vastaa kysymykseen.

Viron maajoukkuehyökkääjä Gornostajev on oppinut uusikaarlepyyläisille tavoille. Ruotsi löytyy miehen kielivalikoimasta, koska hän on pelannut ruotsinkielisellä alueella uusikaarlepyyläisessä MUIK Hockeyssä Suomi-sarjaa ja II divisioonaa kohta puoli vuosikymmentä.

Peruskeskustelu onnistuu suomeksikin, mutta syväluotaava analyysi pelistä lähti lopuksi englanniksi. Gornostajev kertoo, että peli oli haastava.

- Oli todella vaikea peli, ja otimme liikaa jäähyjä. Piti luistella todella paljon. Viro ei ole tainnut saada Japanilta koskaan pisteitä, joten tämä oli meiltä oikeastaan hyvä suoritus, Gornostajev miettii.

Gornostajev tunnetaan Suomen alasarjoissa enemmän pistetehtailijana kuin duunariosaston edustajana, mutta maajoukkueessa hän kaivaa työhaalarit kentälle. Ylivoimapaikka on irronnut maskimiehenä, ja muutenkin työtehtäviin kuuluvat blokkaaminen, purkaminen ja paineistus.

"Yritämme parhaamme mukaan pysyä täällä mukana"

- Sellaista peliä pyrin pelaamaan. Blokkaan laukauksia, toimittaman kiekon pois alueelta ja annan painetta, virolainen luettelee.

Gornostajev eteni tänä vuonna Suomi-sarjassa liki piste per peli tahdilla, jonka voidaan sanoa olevan kelvollinen suoritus etenkin lähtökohtiin nähden. Uusikaarlepyyläisjoukkueen suorittaminen ei nimittäin ollut kovinkaan lohduttavaa. MUIK eteni lähes tappiosta tappioon, vaikka olikin lähellä säilyttää sarjapaikkansa karsintojen kautta.

- Meillä oli ensinäkin hyvin vähän pelaajia ja toisaalta todella vähän pelaajia, joiden taso riitti Suomi-sarjaan. Meillä oli kuitenkin hyvä joukkuehenki ja hyvä fiilis tappioista huolimatta, hän kertoo.

IB-divisioonan MM-kisat kuulostavat tavan jääkiekkoseuraajalle luultavasti vain nimihirviöltä. 1. divisioonan jääkiekkoturnaukset ovat kuitenkin jo vertailun kestävää jääkiekkoa, jossa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pelaajia on mukana isommistakin sarjoista.

- Mielestäni täällä on paljon kovempi taso kuin Suomi-sarjassa: pelaajat ovat nopeampia ja taitavampia. On paljon pelaajia, jotka pelaavat ammattilaisina. Yritämme parhaamme mukaan pysyä täällä mukana, Gornostajev hymyilee.

Viron talkoot jatkuvat huomenna, kun vastaan asettuu Ukraina. Ukraina tippui viime vuonna IA-divisioonasta IB-divisioonaan, ja tähtää takaisin ylöspäin. Virolaiset ovat jälleen kovan paikan edessä, mutta ainakin Gornostajev lähtee ottelun levollisesti.

- Katsellaan videoita, keskustellaan ja levätään, virolainen tiivistää valmistautumisaikeensa.

» Lähetä palautetta toimitukselle