TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

Ulkomaalaiskaksikko viihtyy Turussa

MESTIS / Haastattelu
Mestiksessä ulkomaalaisvahvistukset eivät ole rajallisista budjeteista johtuen itsestäänselvyys. TuTossa pelaa alkavalla kaudella kaksi ulkomaalaista. Jatkoaika jututti molempia.

Näitä kahta pelaajaa yhdistää muukin kuin pelkkä ulkomaalaisvahvistuksen status. Nimittäin molempien vanhemmat ovat kotoisin eri maista. Paul Erikssonin isä on ruotsalainen ja äiti venäläinen, Derek Famularella on kanadalainen isä ja suomalainen äiti.

– Tuntuu hyvältä olla täällä. Äitini ja hänen perheensä on Turusta kotoisin, se on helpottanut asioita todella paljon. Kaupunki tosin on minulle jo entuudestaan tuttu, kävin täällä joka kesä kun olin pienempi. Mutta suomalaisesta jääkiekosta minulla ei juurikaan ollut käsitystä ennen kuin saavuin tänne.

– Aloitin jääkiekon pelaamisen neljävuotiaana, ensimmäiseen joukkueeseen liityin viisivuotiaana. Etenin askel kerrallaan ja unelmani täyttyi, kun pääsin pelaamaan QMJHL:ään.

– Pelasin siellä neljä kautta, se oli uskomaton kokemus. Ehdottomasti tähänastisen elämäni neljä parasta vuotta. Sain noiden neljän vuoden aikana pelata todella hyvien pelaajien kanssa.

– Noilta vuosilta jäi monta hyvää ystävää. Oli todella hienoa pelata samassa joukkueessa vaikkapa Marco Scandellan ja Maxime Sauvén kanssa. He ovat päässet jo kolkuttelemaan NHL:n portteja. Olemme edelleen paljon yhteyksissä ja vaihdamme kuulumisia.

Famulare ei ole toistaiseksi miettinyt uraansa tätä kautta pidemmälle, mutta myöntää, että SM-liiga kiinnostaa tulevaisuudessa.

– Kun tulin tänne, tavoitteenani oli ainoastaan saada pelipaikka ja onnistuin siinä, mies muistelee sopimuksen syntymistä.

– Ehkä SM-liigaan parin vuoden päästä, se jää nähtäväksi.


Derek Famulare viihtyy Turussa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Neljäs hyökkääjä

Toinen TuTon ulkomaalaisvahvistuksista, Paul Eriksson, aloitti myös jääkiekkoilun hyvin nuorena.

– Aloitin kiekkoilun Djurgårdenin junioreissa muistaakseni neljävuotiaana. Jossain vaiheessa vaihdoin kuitenkin maisemaa vähän pohjoisempaan ja liityin Timrån organisaatioon. Ja nyt olen siis täällä, Paul taustoittaa tietään Kupittaalle.

Hyökkäyspainotteisesta pelityylistä huolimatta Eriksson on aina pelannut puolustajan paikalla. Moni valmentaja on yrittänyt saada häntä pelaamaan hyökkääjänä, mutta Paul on pitänyt päänsä. Syykin tähän on varsin selvä.

– Puolustajat saavat paljon enemmän jääaikaa, hän nauraa.

– Nautin toki hyökkäämisestä ja se on selkästi yksi vahvuuteni. Ruotsissa kehotettiin pelaamaan varmemmin ja enemmän virheitä välttäen, kun taas suomalaiseen pelityyliin omat kykyni sopivat paremmin ja täällä minulta odotetaan ratkaisuja.

– Äitini on kotoisin Pietarista ja olisi upeaa jonain päivänä pukea SKA:n pelipaita päälle, valottaa Paul omia unelmiaan ja tavoitteitaan.

Hyvässä hengessä

Hyvä joukkuehenki ja sopeutuminen käy ilmi, kun kysyimme heiltä mielipidettä toinen toisistaan. Hetken miettimisen jälkeen Derek kuvailee ruotsalaista joukkuetoveriaan seuravaasti.

– Eipä tuo mikään kummoinen joukkuekaveri ole, huonoimmasta päästä. Olen nähnyt paljon parempiakin puolustajia, hän sanoo nauraen.

– Vakavasti jos puhutaan, Paul on meille todella tärkeä pelaaja. Hän on käsittämättömän taitava kiekon kanssa ja välillä tuntuu siltä, että hän pystyy tekemään kiekolla mitä tahansa.

– Derek erottuu joukosta meihin eurooppalaisiin verrattuna. Otteissa on jotain Pohjois-Amerikkalaista. Hän on vahva, rauhallinen, lukee hyvin peliä ja toimittaa kiekon varmasti maalille. Varmasti tärkeä pelaaja kauden mittaan meille, kehuu Eriksson joukkuetoveriaan.

Famulare on muodostanut harjoitusotteluiden perusteella TuTon toimivimman hyökkäysketjun yhdessä Patrik Moision ja Arttu Reposen kanssa. Ketjun sisällä roolit ovat hyvin selvillä.

– Moisio saa usein karvattua kiekon vastustajalta pois ja taklaa mielellään paljon. Reponen haistaa hyvin maalipaikat ja minun tehtäväkseni jää kiekon toimittaminen joko hänelle tai Moisiolle.

Suomen kieltä hyvin ymmärtävän ja kohtalaisen hyvin puhuvan kanadalaisen otteet ovat parantuneet kaukalossa ottelu ottelulta ja hyvät otteet ovat poikineet lisää peliaikaa erityisesti ylivoimapelissä. Nerokkaat syötöt löytävät perille hyvällä prosentilla, joten tehopisteitä on lupa odottaa.

Pisteitä voi totisesti odottaa myös Paul Erikssonilta. Sulavasti luisteleva hyökkäävän roolin puolustaja on Mestikseen ja TuToon tervetullut lisä. Pelaamissaan otteluissa Eriksson oli vakuuttava. Ensimmäinen maali näki päivänvalon ottelussa KooKoota vastaan ja yhteispeli ykkösketjun takana on ollut toimivaa.

Viimeisistä harjoituspeleistä sivussa ollut Eriksson vakuuttaa ettei isommasta loukkaantumisesta ole kyse, joten hän vahvistanee joukkuetta heti sarjan ensimmäisiltä kierroksilta lähtien.

» Lähetä palautetta toimitukselle