Ulkojääharjoitukset toivat Roineelle muistoja mieleen - "Siellä on varmasti suurin työ tehty"

LIIGA / Haastattelu
Miika Roineelle ulkojäällä pidetyt harjoitukset maistuivat.
Kuva © Tero Liikanen
Mikkelin Jukurit aloitti tiistaipäivänsä pitämällä aamuharjoituksensa ulkojäillä. Kentällä vauhtia riitti ja siellä nähtiin myös pikkupoikamaista, aitoa onnistumisen riemua, kun mikkeliläisjoukkueen jäsenet painelivat menemään harjoitteiden parissa.

Jukureiden tiistaiaamun harjoituksiin sisältyi vauhdikkaita luisteluharjoituksia, hyökkäyskuvioiden viilaamista ja tunnin session päättänyt laukauskilpailu. Jukureiden kapteeni Miika Roineen mukaan ulkojääharjoitukset toivat mukavaa vaihtelua normirutiineihin.

− On se kyllä hauskaa. Oli vielä aivan huippukeli: vähän pakkasta, eikä tule lunta, Roine totesi.

− Nyt kun me vasta torstaina pelataan, niin pystyttiin ottamaan tämmöinen vähän erilainen päivä tähän. Tämä hyvin rytmittää viikkoa. Jos ihan tavallisesti olisi vedetty, niin olisi ollut aika pitkä viikko ennen peliä. Mikä ettei näitä voisi pitää useamminkin, jos vain sopiva sauma sattuu.

Mikkeliläisjoukkue toteutti vastaavan ulkojääharjoituksen myös viime talvena. Muutoin ulkojääpelit ovat jääneet Roineelta vähemmälle vanhemmalla iällä.

− Viime talvena käytiin samalla tavalla harjoittelemassa, mutta muuten ei ole hirveästi vapaa-ajalla tullut ulkojäillä käytyä. Se oli nuorempana se juttu, mutta nyt se on vähän jäänyt, kertoi Roine.

Juniorivuosina Roine omien sanojensa mukaan oli ulkojäiden suurkuluttaja ja tiistaiaamun harjoitukset toivatkin muistoja mieleen nuoruusvuosilta. Vapaa-ajalla jäällä vietetyllä ajalla on ollut JYP-kasvatille iso merkitys oman urankin suhteen.

− Sen ainakin muistaa, että ihan sama kuinka paljon oli pakkasta ja paleli, niin jäälle piti aina päästä. Se melkein meni aina siihen, että äiti tuli väkisin repimään kotiin, että joko riittäisi. Siellä tuli kyllä melkein asuttua. Koulun jälkeen aina suoraan mentiin ja iltamyöhään oltiin, muisteli Roine.

Nykyisissä joukkuekavereissakin on Roineelle lapsuudesta tuttu kaveri, Janne Kumpulainen. Lapsuusaikojen pelejä jukurikapteeni muisteli hymyssä suin.

− Silloin kun oltiin vielä niin nuoria, että pelattiin puolikkaalla kentällä, niin oli viikonlopputurnauksia, joita aina odotti innolla. Sitten kun pääsi pelaamaan, niin se oli ihan huippujuttu. Pelien välissä vaihdettiin luistimet kuomakenkiin ja syötiin makkaraa, minkä jälkeen pelattiin taas uudestaan. Se oli aika huoletonta ja mukavaa aikaa, Roine sanaili.

Hauskanpito edellä jäälle

Roine on lähtöisin Jyväskylästä ja käynyt läpi JYPin eri ikäryhmät. Hyökkääjä kuitenkin korosti, että omalla tekemisellä on joukkueharjoitusten ohella iso merkitys kehitykseen.

− Onhan ulkojäillä käymisen merkitys iso. Nuori pelaaja, kun harjoittelee joukkueen kanssa, niin se on se tunti jäällä ja siellä on se 20-30 muutakin junioria. Siinä toistot eivät kuitenkaan niin suureksi tule. Näen, että se on varsinkin nuoremmassa iässä tosi tärkeää, jos haluaa itseään kehittää.

− Kyllä se on ollut se paikka, missä varmasti suurin työ on tehty. Totta kai joukkueharjoitukset olivat nuorempanakin tärkeitä, mutta kyllä se oman ajan käyttö on ollut se juttu, minkä takia on pystynyt uraakin tekemään.

Hän kuitenkin myös muistutti, että pakottamalla ei saa tuloksia aikaan.

− Siinä on kuitenkin oltava se oma halu ja palo, ei sinne väkisin kannata mennä. Sen pitää olla hauskaa ja tulla sen hauskanpidon kautta. Jos sen kokee sellaisena, niin silloin siitä voi tulla jotain.

Jukurit harjoitteli tiistaina ulkojäillä.
Jukurit harjoitteli tiistaina ulkojäillä.
Kuva © Tero Liikanen

Roineen omina juniorivuosina valmentajatkin kehottivat tekemään harjoitteita joukkueharjoitusten ulkopuolella. Nuori Roine ei suuremmin kehotteluja tarvinnut, sillä häntä on ohjannut oma halu pelata. Jukurihyökkääjällä lapsuudesta opittu ylimääräisen tekeminen on säilynyt tähän päivään saakka.

− Kyllä sitä aina muistutettiin, että jos vain kiinnostaa ja huvittaa, niin tehkää omalla ajallakin jotain. Itselleni sitä ei kyllä tarvinnut sillä tavalla toitottaa. Aina oli halu olla pelaamassa ja tekemässä jotain, että se tuli aika luonnostaan.

− Niinhän se menee edelleenkin. Kyllähän tässäkin porukka tekee edelleen paljon asioita omalla ajallaan. Ei välttämättä ulkojäillä, mutta muuta hommaa, että kyllä se on edelleen mukana.

Omat haasteensa ulkojääpeleille asettavat sää ja joissain paikoissa ulkokaukaloiden puute. Jukureiden harjoitukset pidettiin Hänninhaudan, tuttavallisemmin Hänskin kentällä, joka toimii tavallisesti jääpallojoukkue Kamppareiden kotikenttänä. Roine iloitsi, että kyseinen kenttä mahdollistaa nuorille pääsyn ulkojäiden pariin.

− Kelit luovat tietysti haasteita. Saattaa mennä hirveän pitkälle ennen kuin normaaleja luonnonjäitä edes saadaan, mikä on harmi.

− Täällä Hänskissä sitten esimerkiksi on kuitenkin aivan huippukunnossa jää ja tänne mahtuu todella hyvin porukkaa, tuolla nytkin koululaisilla on pelit menossa. Säälle tietysti kukaan ei mitään voi, mutta tietysti se on harmi, että se karsii mahdollisuuksia.

Jukureiden harjoitusten kanssa samaan aikaan viereisellä, pienemmällä jäällä oli koululaisryhmiä luistelemassa ja pelailemassa. Kentällä näkyi ja sieltä poistui useita iloisia kasvoja. Roine jakoikin lopuksi ohjeeksi nuorille hauskanpidon tärkeyden.

− Muistaa vain pitää hauskaa. Jos se on sitä ulkojäillä olemista ja pelaamista, niin sinne vain niin paljon kuin jaksaa ja ehtii. Se on tärkeintä, että on hauskaa ja tuntuu mielekkäältä. Sitä kautta se saattaa jopa vähän huomaamatta kehittääkin.

− Hampaat irvessä sinne ei kannata lähteä toistoja tekemään, että nyt pitää tehdä. Rennon letkeästi pelailemaan kavereiden kanssa ja pitämään hauskaa, niin se on hyvä.

» Lähetä palautetta toimitukselle