TAP - LUK
TOR - WSH 2.30
MTL - ARI 2.30
COL - MIN 4.30
VGK - NSH 5.00
ANA - STL 5.00
VAN - CAR 5.30

U18: Pikkuleijonien ensimmäinen vaihe valmis - "Meillä on hyviä taitoelementtejä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Viimeksi Suomi sai mitalin alle 18-vuotiaiden MM-kisoista vuonna 2013.
Kuva © Andreas Robanser
Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Mika Marttila avasi harjoittelujaksoa, joukkuettaan ja tavoitteita kohti ikäryhmän MM-kisoja. Kaksiosaisen haastattelun ensimmäisessä osassa käydään läpi Pikkuleijonien ensimmäistä harjoitusleiriä, pelillisiä asioita sekä puolustusta ja maalivahteja.

Tähän mennessä Pikkuleijonat on jo kokoontunut leireilemään yhdessä reilun viikon ajaksi. Kisojen alkamista edeltävänä lauantaina, eli 11. huhtikuuta, joukkue nousi lentokoneeseen ja jätti kotikonnut taakseen kohteenaan alle 18-vuotiaiden MM-kisat.

Ennen varsinaista koitosta joukkue kuitenkin leireilee vielä Sveitsissä ja vielä tippuu pelaajia pois kisakoneesta. Ohesta löytyy Pikkuleijonien joukkue Sveitsin toiselle harjoitusleirille, joista lopulliset pelaajat valitaan.

Pikkuleijonat toiselle harjoitusleirille Sveitsiin

Maalivahdit
 Veini Vehviläinen  JYP
 Christian Heljanko  HIFK
 Nico Viksten  Ilves
  Puolustajat
 Juho Rautanen  HIFK
 Markus Niemeläinen  HPK
 Jesper Mattila  Ilves
 Otto Leskinen  KalPa
 Juuso Välimäki  Ilves
 Henri Jokiharju  Jokerit
 Vili Saarijärvi  Green Bay Gamblers
 Veeti Vainio  Blues
  Hyökkääjät
 Sebastian Aho  Kärpät
 Kasper Björkqvist  Blues
 Joonas Niemelä  Blues
 Petrus Palmu  Owen Sound Attack
 Arttu Ruotsalainen  Kärpät
 Aleksi Saarela  Ässät
 Jonne Tammela  KalPa
 Sami Tavernier  HIFK
 Jesse Puljujärvi  Kärpät
 Teemu Väyrynen  Blues
 Julius Nättinen  JYP
 Patrik Laine  Tappara
 Julius Mattila  Ilves
 Topi Piipponen  KalPa

Pikkuleijonat pelasi harjoitusotteluita läpi kauden vaihtelevalla menestyksellä. Maalinteko nuorukaisilta onnistui varsin hyvin, mutta omissa soi turhankin usein.

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Mika Marttila on kuitenkin luottavainen, että puolustuspelaaminen on saatu viisikkona toimimaan.

− Voittavan pelin ykkösjuttu on se, että pystyy hyvin puolustamaan ja sitä kautta tekemään laadukkaita hyökkäyksiä. Puolustaminen on koko viisikon työtä, Marttila tiivistää.

− Meidän täytyy pystyä hyödyntämään vielä paremmin meidän eturivin leveyttä. Täytyy puolustaa korkealta, aggressiivisesti, taklata ja saada irtokiekkoja. Pitää toimia niin, että mahdollisimman vähän vietetään aikaa omissa, Marttila availee teesejään.

Hyökkäyspelaamiseen päävalmentaja on kuitenkin ollut tyytyväinen kauden harjoitusotteluissa.

− Meillä on tänä vuonna joukkueessa hyviä taitoelementtejä. Olemme pystyneet hyökkäämään uskottavasti, mistä kertoo 3,8 tehdyn maalin keskiarvo ottelua kohden.

Ensimmäisellä leirillä teemojen kautta

Pikkuleijonat aloitti MM-kisoja valmistavat leirinsä 2. huhtikuuta Kisakalliossa. MM-kisoja valmistavan leirin ensimmäinen vaihe kesti kuusi päivää. Valmennusjohto oli rakentanut jokaiselle päivälle oman teemansa.

Leirin ensimmäisenä päivänä joukkue kokoontui ja harjoitteli hyökkäysvauhtia. Sitä seurasi kolme teemapäivää.

− Perjantaina hioimme suoria hyökkäyksiä ja keskialueen ylittämistä. Lauantaina harjoittelimme puolustusta ja nopeita kääntöjä ja sunnuntaina erikoistilannepelaamista. Sunnuntaina oli myös hiukan rennompaa jään ulkopuolista hommaa ja joukkuehengen nostelua.

Pikkuleijonat on kunnostautunut maalinteossa kuluneella harjoituskaudella.
Pikkuleijonat on kunnostautunut maalinteossa kuluneella harjoituskaudella.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Marttila avasi myös, miten yksi harjoituspäivä esimerkiksi toteutettiin.

− Päivä alkoi niin, että katsoimme ensin videolta aiempia otteluita, joista oli poimittu hyviä suorituksia. Tämän jälkeen puolustajat ja hyökkääjät laitettiin erikseen jäälle, eli harjoittelimme pienemmissä ryhmissä.

− Myöhemmin päivällä harjoittelimme vielä yhdessä taktisia asioita, hyökkääjien ja puolustajien yhteistyötä sekä viisikkona pelaamista.

"On tärkeää, että saatiin kansainvälisen tason vastus"

Kisakalliossa vietetyn ajan jälkeen Pikkuleijonat siirtyi Vierumäelle, jossa se pelasi kaksi kokonaista harjoitusottelua alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan.

Päävalmentaja oli tyytyväinen, että sai nämä kaksi kovaa ottelua alle jo ennen Sveitsin leiriä.

− Onneksi saatiin ottelut järjestettyä, kun pääsiäisen aikana se ei ole itsestään selvää. Jukka Jalosella oli onneksi alkamassa 20-vuotiaiden kanssa uusi projekti ja hänellä oli uusia pelaajia, joten tämä palveli myös heitä.

− Saatiin peleihin hyvä lähtökohta, kun oli kilpailua pelipaikoista. Meillä oli kuitenkin ennen peliä viisi kentällistä pelaajia, joista vielä neljä tiputettiin poiskin, Marttila kertoo.

Pelit pykälää ylempää ikäryhmää vastaan eivät tokikaan ole helppoja, vaikka alle 20-vuotiaiden maajoukkue kokoontui ensimmäistä kertaa Jalosen alaisuudessa. Näistä pyrittiinkin ottamaan oppia kansainvälisen tason pelaamisesta.

− Pelillisesti haimme sitä, että kansainvälisen tason luistelutempo löytyisi joukkueelle. Oli meille myös hyvä fyysinen testi, kun leirin päätteeksi maanantaina oli ilta ottelu kello seitsemän ja tiistaina päiväottelu kello yksi.

Alle 18-vuotiaat veivät ensimmäisen ottelun lukemin 3-2 voittomaalikilpailussa, mutta toisen vei nimiinsä alle 20-vuotiaat nousemalla 2-1-tappioasemasta 4-2-voittoon päätöserässä. Kokonaisuutena otteluista jäi kuitenkin hyviä asioita käteen Pikkuleijonille.

− Pitää kuitenkin nähdä myös numeroiden taakse. On tärkeää, että saatiin kansainvälisen tason vastus, jolloin täytyy luistella ja kamppailla jokaisessa tilanteessa. Pelissä näkee aina parhaiten, miten viisikot toimivat ja yksilöt näkyvät. Se on tärkeää meille valmentajille, Marttila tietää.

Pikkuleijonat kohtasi hiljattain Jukka Jalosen alaisuuteen siirtyneen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kahdesti.
Pikkuleijonat kohtasi hiljattain Jukka Jalosen alaisuuteen siirtyneen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kahdesti.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

− Saimme paljon peliä tasakentällisin, jossa sai viilailtua viisikkopelaamista ja päätypelaamista sekä puolustamista. Lisäksi tuli sitten ylivoimaa, alivoimaa, jatkoaika ja rankkaritkin, eli koko paketti käytiin läpi, kertaa Pikkuleijonien pääkäskijä.

Joukkueessa monipuolisuutta - "Maalivahdeilla on iso rooli"

Lyhyissä turnauksissa pienet asiat ratkaisevat. Yhdestä poikki -systeemillä pelattaessa jokaisen palikan tulee olla kohdallaan jokaisessa ottelussa. Marttila korostaakin, että maalivahdit ja erikoistilanteet ovat olennainen osa kokonaisuutta.

− Maalivahtipeli on tärkeää arvoturnauksissa. Se ei voi olla ok, vaan sen täytyy olla huipputasolla. Erikoistilanteihin panostammekin toisella harjoitusleirillä enemmän. Olennaista on myös maalineduspelaaminen, sillä sieltä tehdään 80 prosenttia maaleista. Siitä se kokonaisuus syntyy.

"Muutama aivan profiilipelaajakin on tässä turnauksen alla loukkaantunut"

Suomen veskaripari turnauksessa on Veini Vehviläinen ja Christian Heljanko, joista kummallakin on hyvä kausi alla.

Vehviläinen on päässyt kokoilemaan torjuntakykyjään Mestiksessä JYP-Akatemian riveissä, kun taas Heljanko pelasi pirteän kauden HIFK:n A-nuorissa.

Puolustusosastolla Pikkuleijonat koki kolauksen, kun Jokerien A-nuorissa pelaava yksi ikäluokkansa lupaavimmista puolustajista Olli Juolevi joutuu jättämään kisat väliin polvivamman takia. Myöskään Kingston Frontenacsissa pelaava Jarkko Parikka ei pääse akillesjännevamman vuoksi eikä Ilveksen Ville Järvinen polvivamman vuoksi.

− Pahoja menetyksiähän nämä ovat. Muutama aivan profiilipelaajakin on tässä turnauksen alla loukkaantunut, Marttila harmittelee.

Vaikka takaiskuja onkin tullut, niin Pikkuleijonista löytyy silti äärimmäisen paljon kiekollista osaamista myös takalinjoille. Vahvistusta tuli myös, kun Green Bay Gamblersin Vili Saarijärvi liittyi alle 20-vuotiaita vastaan pelattuihin otteluihin joukkueen leipälistalle.

− Vili on ikäluokkansa kärkipuolustajia. Hän on hyvä kiekollinen ja kevytjalkainen rightin pelaaja, joka pystyy pelaamaan ylivoimaa ja hoitaa puolustusvelvoitteensa, Marttila kehuu nuorukaista.

Saarijärvi pelasi Otto Leskisen pakkiparina alle 20-vuotiaita vastaan. Kaksikon peli onnistui varsin mainiosti. Pitkälti yli 20 minuuttia ottelua kohden KalPan A-nuorissa kellottanut Leskinen sai myös kehuja päävalmentajalta.

− Otto pelasi KalPassa hyvän ja tasaisen kauden. Hän oli meidän mukana marras-, joulu- ja helmikuun turnauksissa ja pelasi ruutunsa hyvin.

Vili Saarijärvi liittyi Pikkuleijonien vahvuuteen ensimmäisen leirin päätösotteluihin.
Vili Saarijärvi liittyi Pikkuleijonien vahvuuteen ensimmäisen leirin päätösotteluihin.
Kuva © Green Bay Gamblers

Puolustajistosta löytyy muutaman liigaottelun kauden aikana pelannut Bluesin Veeti Vainio, joka edustaa selkeästi kiekollista osaamista. Mukana on myös 16-vuotiaaksi varsin kookas ja fyysinen puolustaja Markus Niemeläinen, jolla on ikäänsä mennessä kertynyt varteen mittaa kunnioitettavat 193 senttiä. Tämä kaksikko on myös aiemmin pelannut yhdessä maaotteluissa.

Lisäksi Pikkuleijonille on tarjolla myös valmis tutkapari Ilveksestä. Jesper Mattila ja Juuso Välimäki ovat pelanneet yhdessä myös seurajoukkueessa, joka edesauttaa kemioita merkittävästi.

− Heillä on 50 ottelua pelattuna yhdessä seurajoukkueessa ja myös otteluita pakkiparina maajoukkueessa. Onhan se niin, että toisen kaverin täytyy auttaa aina toista. Sitäkin silmälläpitäen olemme puolustajapareja suunnitelleet.

Lisäksi Pikkuleijonien toisen leirin puolustuksesta löytyy Jokerien Henri Jokiharju ja HIFK:n Juho Rautanen, joista etenkin Rautanen edustaa enemmän oman pään puolustusosaamista.

− Meillä on nyt kahdeksan pakkia toisella harjoitusleirillä. Yksi tulee sitten harjoitusleirin lopussa kotiin, eli seitsemällä mennään. Katsotaan sitä sitten leirin lopussa, Marttila avaa.

− Hyvä luotto on pelaajiin. Kaikilla on kokemusta näistä kovista peleistä ja turnauksista.

Huomenna maanantaina julkaistavassa haastattelun toisessa osassa käsitellään Pikkuleijonien hyökkääjistöä, asetelmia lohkossa ja joukkueen tavoitteita.

» Lähetä palautetta toimitukselle