U18: Jonatan Tanus: "Hyvä maku jäi pronssimitalista"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jonatan Tanus pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen kakkosketjussa.
Kuva © Miika Arponen
Jonatan Tanus oli yksi Suomen kärkihyökkääjiä pronssimitaliin päättyneissä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Seitsemään otteluun kolme maalia ja kaksi syöttöpistettä kerännyt Jonatan Tanus oli lopulta tyytyväinen pronssimitaliin, vaikka joukkueen ainoa tavoite kisoihin lähdettäessä olikin kultamitali.

- Totta kai hyvä maku jäi pronssimitalista, vaikka aika karvas tappio olikin välierässä. Kyllä se nyt maistuu hyvältä jo, mutta vähän jäi kolottamaan, kun ei sitä kirkkainta saatukaan, Tanus kertoo.

Tanus ei osaa sanoa, mikä joukkueelta lopulta jäi uupumaan kultamitalista.

- Vaikea sanoa. Ehkä tämä vaan oli meidän taso, me olemme tämän ikäluokan kolmanneksi paras maa maailmassa, Tanus miettii.

- Tietysti vähän paremmalla tuurilla olisimme voineet olla finaalissakin. Kanada-pelissä tuli se hylätty maali ja muutenkin olisi voinut pomppia vähän meille. Mutta ihan rehti kolmossija tämä on. En näe, että olisimme pelanneet mitenkään huonosti.

Me olemme tämän ikäluokan kolmanneksi paras maa maailmassa 

Pronssiottelussa Venäjää vastaan oli paikalla yli kymmentuhatpäinen venäläisyleisö. Meteli hallissa oli parhaimmillaan korviahuumaava, ja Tanus kiitteleekin ottelun tunnelmaa.

- Kyllähän se tietenkin tuo lisälatinkia siihen pelamiseen, kun yleisö elää mukana. Vaikka se olikin heidän kotiyleisönsä, niin kyllä se tunnelma välittyy meillekin.

Voiton resepti Venäjää vastaan oli yksinkertainen.

- Puolustimme hyvin. He kuitenkin pelaavat pitkälti vain yksilötaidolla, ja saimme heidät aika hyvin kuriin. Juuse [Saros] otti sitten loput kiinni, niin hyvä näin, Tanus analysoi.

- Juuse oli kyllä ehdottomasti meidän paras pelaaja näissä kisoissa, emme me olisi ilman Juusea olleet edes pronssiottelussa, Tanus kehuu Suomen ykkösvahtia.

Venäjä on hyvin erilainen maa verrattuna moniin länsimaihin. Venäjän kisoissa kävijöiltä on aiempina vuosina riittänyt tarinaa kerrottavaksi, Tanuksella ei kuitenkaan ole valittamista kisajärjestelyistä.

- Ei ole kyllä mitään valittamista. Aivan viimeisen päälle halli ja pukukopitkin. Ja kun pari kertaa pääsi pelaamaan Venäjää vastaan, niin yleisöäkin oli tosi hyvin ja tunnelma oli kohdallaan, Tanus kehaisee.

"Kyllä se juniorisarjan taso vähän yllätti"

Tappara-kasvatti Tanus siirtyi viime kaudeksi OHL:ään Petersborough Petesin joukkueeseen.

- Loppujen lopuksi jäi ihan hyvä kuva kaudesta, vaikka loppu ei ollutkaan kovin kiva. Jäimme lopulta pisteen päähän playoffeista. Alkukausi oli sekä joukkueella että itsellänikin huono. Mutta hyvä maku siitä lopulta jäi, kun pelasimme hyvän toisen puolikkaan, Tanus miettii.

Kanadan junioriliigat ovat jääneet suomalaisille vähän etäisiksi, vaikka sieltä nousee joka vuosi useita pelaajia suoraan NHL:ään hyvälle tasolle.

- Tiesin, että taso on siellä todella kova, mutta kyllä se silti vähän yllätti. Siellä on niin kova intensiteetti ja pelaajilla sellaista himokkuutta ja halukkuutta, mitä ei Suomessa junioreissa ehkä ole, Tanus kertoo.

- Suomessa on kuitenkin vielä A-junioreissakin mukana pelaajia, jotka eivät ole niin kiinnostuneita ammattilaisurastakaan. Kanadassa taas joka ikisellä on ainoana tavoitteena NHL, ja se kyllä näkyy sekä peleissä että treeneissä.

Kanadan kiekkokulttuuri on Suomeen verrattuna aika erilainen. Junioripeleissä käy suuria määriä yleisöä ja otteluita televisioidaan jopa valtakunnallisilla kanavilla.

- Kyllähän ne oheisjutut kuten yleisö on siellä sellaisia mitä Suomessa ei ole missään junioritasolla. Meillä oli parhaassa pelissä 11 000 katsojaa. Onhan se ihan uskomatonta, että pääsee juniorina pelaamaan tuollaisessa, Tanus ihmettelee.

NHL ei päälimmäisenä mielessä

Myös NHL on juniorisarjoissa ihan eri tavalla läsnä kuin Suomessa.

- Siellä taitaa jokaisessa pelissä olla vähintään parikymmentä skouttia paikalla aina. Kyllä siellä näkyvillä saa olla, vaikka ei sitä kauden aikana niin tule ajateltuakaan.

Tanus on tänä kesänä ensimmäistä kertaa varattavissa NHL:ään. Miehen jalat ovat kuitenkin vielä maassa sen suhteen.

- En ole itse jutellut vielä minkään NHL-joukkueen kanssa. Agentti on kai jotain keskusteluja käynyt muutaman joukkueen kanssa, Tanus kertoo.

- En aio ottaa varauksesta mitään stressiä. Se tulee jos on tullakseen, ei maailma siihen yhteen päivään kaadu, jos sitä ei tule.

Varaustilaisuus menee miehellä kuitenkin seurantaan.

- Kyllä ajattelin ykköskierroksen katsoa TV:stä joka tapauksessa, kun Sasha [Barkov] varmaankin varataan siellä kärjessä ja muutenkin tuttuja nimiä on sen verran varattavissa.

Tanuksen omat jatkosuunnitelmat ovat vielä täysin auki.

- En osaa vielä yhtään sanoa ensi kaudesta. Voi olla että palaan Kanadaan, voi olla että en palaa. Kyllä Petes haluaisi että siellä jatkaisin, mutta en ole vielä vastannut heille mitään, Tanus kertoo.

- Pelasin nyt nämä kisat tässä ensin alta pois ja sitten pidän vähän lomaa. Sen jälkeen pitää sitten miettiä tarkemmin, ei tässä ole mitään kiirettä kuitenkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle