Twitterin kautta bongattu Mestiksen valopilkun luotsi on ihmistuntija, joka hyväksyy virheet: "Siitä kaikki lähtee"

MESTIS / Haastattelu
Maso Lehtonen luotsasi Ketterän Mestiksen debyyttikaudella puolivälieriin asti.
Kuva © Topi Lainio
Ketterän puolivälieriin Mestiksen debyyttikaudella luotsannut täysipäiväinen päävalmentaja Maso Lehtonen on avoimuuteen ja vuorovaikutukseen pyrkivä ihmistuntija. Hän ei räyhää pelaajilleen kopissa häviöpelin jälkeen. Lehtosen Ketterässä saa mokata, muttei toistaa samoja virheitä, jos niistä ei opi. Vasta 29-vuotias päävalmentaja näkee, että urheilu on mahdollisuus.

Viime viikon torstaina Imatran jäähallin neukkarissa käyty toimittajan ja Ketterä-luotsi Maso Lehtosen lähes tunnin mittainen juttutuokio jätti päällimmäisenä mieleen sen, että miesten sarjoissa ensimmäistä kauttaan luotsannut Lehtonen on ennenkaikkea sosiaalinen, avoin ja ennakkoluuloton - niin kuin koko Ketterä-yhteisö.

Imatralaisjoukkueen pelaajat tietävät Lehtosen jokaisen asian ja sen, kuka hän on. Tämän seurauksena myös pelaajat ovat vastaavasti avoimia luotsilleen.

− Ihmistuntemus on helvetin tärkeää, siitä kaikki lähtee. Joukkue on kasa ihmisiä, joista pyritään saamaan kaikki irti. Ihmistunteminen on kiinnostanut minua koko valmennusuran ajan, painottaa Lehtonen, jonka lauseissa korostuu nimenomaan ihmistuntemus useaan kertaan.

− Ihmistuntemus on helvetin tärkeää, siitä kaikki lähtee.

− Haluan kyetä ajattelemaan, mitä nuo jätkät ajattelevat. Millä tasolla ne menevät, ja mitä ne ajattelevat maailmanmenosta yleensäkin. Miten he haluavat heitä tai minua kohdeltavan, miten puhun heille, miten saan avoimuuden toimintaan olemalla päävalmentaja, mutta myös ikätoveri tekemällä tätä samaa asiaa.

Ihmisiä oppii tuntemaan rehellisyyden kautta. Lehtonen haluaa olla suojateilleen avoin, koska se tuo luottamusta luotsin ja pelaajien välille. Ketterässä virheitä saa ja jopa pitää tehdä, ja ne käydään jokaisen kanssa läpi eri tavalla.

Lehtosen ihmiskäsitys pelaajistaan hioutui ensimmäisen kauden aikana siihen pisteeseen, että hän tietää, miten kukakin suhtautuu esimeriksi "sä olit tänään tosi huono" -palautteeseen.

Osa on hiljaa. Osa saattaa sanoa vastaan. Joku saattaa mennä aivan lukkoon, josta seuraa epäonnistumisen pelko.

− Jos ei mene pieleen, niin ei voida kehittyä.

− Ketterässä saa näyttää tunteita. Uusia mahdollisuuksia saa, vaikka "keila kaatuu". Monta kertaa sama virhettä ei siedetä. Jos virheistä oppii, niin niitä saa tehdä uusiksi, Lehtonen filosofoi viitaten keilan kaatumisella treeneihin.

Jos keskialueella oleva keila ei kaadu treenissä, missä sen pitäisi kaatua ennen maalintekoon ponkaisemista, ei pelaaja ole antanut kaikkea. Silloin treeni tehdään uusiksi, kunnes pelaaja on antanut kaiken, eli keila on mennyt nurin.

Ennakkoluuloton Ketterä - some toimi siltana päävalmentajan pestille

Ketterän debyyttikaudella komeasti puolivälieriin johdattanut tamperelaislähtöinen luotsi pelasi urallaan maalivahtina päästen Tapparassa lähelle silloisen SM-liigan portteja. Yleisölle hän saattoi tulla parhaiten tutuksi Suomi-sarjassa KOOVEE:n sotisovasta.

Pelaajaura loppui kauteen 2011-12 ja sen jälkeen tie vei Vierumäki Unitedin vastuuvalmentajaksi A-nuorten Suomi-sarjaan ja Mestikseen.

− Koen, että se (nuorten valmentaminen) toi mukanaan oman ennakkoluulottomuuden. Tuossa on meillä Viljakaisen Joke, hän ollut Liigassa viime vuonna ja tietää, miten siellä ja täällä pelataan. Tuo omia juttuja sieltä, minulla on omia juttuja, Paulilla (Levokari) on omia juttuja, valmentajia kehuva Lehtonen kokee.

− Jokaisella on tietysti oma näkemys. Varmasti tuolla on kokeneempia jätkiä, jotka pystyvät reagoimaan nopeammin kuin minä, ja jotka näkevät peliä paremmin kuin minä. Ihan varmasti on pelitaktisesti viisaampia äijiä tässä sarjassa, avoimesti myös Ketterä-valmentajiin suhtautuva päävalmentaja jatkaa.

Maso Lehtonen viipyi Päijät-Hämeessä kolme kautta, kunnes edessä oli iso askel. Lehtosen steppi miesten sarjoihin kuluvaksi kaudeksi sai erikoisen alun.

Maso Lehtosen Ketterässä saa tehdä virheitä, jos niistä oppii.
Kuva © Topi Lainio

Ketterä etsi Lehtosen tyylistä valmentajaa, ja hänen nimi nousi esille. Aluksi kontaktointi tapahtui yllättäen Twitteristä ja sen jälkeen luotsin suhteen edettiin perinteisin konstein.

− Selvitettiin kaverista kaikki, mitä löytyi. Soiteltiin ympäri Jääkiekkoliittoa, pelaajille ja valmentajille. Selvitettiin taustat, urheilutoimenjohtaja Turkka Partanen taustoittaa.

Ennakkoluulottomuus pyöri haastattelutuokiossa moneen kertaan. Lehtonen haettiin somen kautta ei-niin-perinteisin keinoin ennakkoluulottomasti, ja tällainen mies on itsekin.

− Riskejä on tullut pelillisesti, organisaatio on ollut todella ennakkoluuloton. Itse olen viihtynyt hemmetin hyvin. Kaikki haluavat tehdä kaikkea tämän asian eteen. Voidaan koittaa uusia asioita, tehdä ja ideoida. Tämä on raikasta, fressiä toimintaa kaukalon ulkopuolella, kehuu luotsi, jota alkuajat Ketterässä mietityttivät:

− Jos sanoisin, että "ei kesän aikana muutamia öitä tullut valvottua ja mietittyä, että miten helvetissä tässäkin käy", niin valehtelisin. Ihan varmasti tuli, Nuorten Mestiksestä on aika pitkä matka miesten Mestikseen, Levokarin ja Viljakaisen merkitystä edelleen painottava Lehtonen muistelee.

− Riskejä on tullut pelillisesti, organisaatio on ollut todella ennakkoluuloton.

Ketterä-luotsin valmennusfilosofiaa kuvaa hänen Jatkoajalle taannoin antama lause: "Aina ei valmentajakaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, kun pojat lähtevät hyökkäyspeliä pelaamaan".

− Ei sitä tiedäkään. Pojat päättävät sen itse, pojat reagoivat. Sehän on jääkiekkoa ja pallopeliä hienoimmillaan. En voi pitää raiteita, kun pelaajat haluavat koittaa omia juttuja. Jos pidän ne raiteet, niin oppivatko ne tekemään mitään muuta, kuin menemään raiteita?

Lehtosen opein komeaa tulosta

Ketterän ensimmäinen kausi Mestiksessä oli menestys, vaikka se puolivälierissä putosikin. Runkosarjassa kolmanneksi päätynyt imatralaispoppoo oli luotsinsa näköinen joukkue - eli ennakkoluuloton.

− Meillä on määrätyt asiat pelissä niin hyökkäys- kuin keskialueellakin, joita pitää kunnioittaa ja noudattaa. Sen jälkeen anna mennä vaan, yritä. Jos epäonnistut, niin ihan sama, kun meillä on ne määrätyt asiat kunnossa, että me keretään puolustamaan ja paikkaamaan. Tiedät ainakin, että ensi kerralla et tee noin, vaan jotain muuta.

Ennakkoluulottoman lisäksi etenkin virheistä oppiminen korostuu Lehtosen vastauksissa useaan kertaan. Tekeminen Ketterässä on avointa.

− Avointa nimenomaan. Ollaan välillä pelaajien kanssa otettu yhteen, mietitty tai penkitetty kärkiäijiä. Jos ihmiselle antaa rajan, niin hän ei tiedä, missä se on, jos sitä ei käy koittamassa. On se sitten auktoriteetin tai minkä tahansa asian kohdalla, tamperelaislähtöinen luotsi järkeilee.

Jos pelaajat asettaa raiteille, niin oppivatko pelaajat menemään muita kuin niitä pitkin?
Kuva © Topi Lainio

Eli kun rajoja kokeilee, pelaajat tietävät, missä se menee. Ketterässä rajat tiedetään, myös lääkkeet menestymiseen ovat tiedossa - olkoonkin, että kausi päättyi perjantaina. Pitää muistaa, että kyseessä on sarjanousija, joka painoi runkosarjassa peräti kolmanneksi. Maaleja se teki toiseksi eniten, 180.

kun rajoja kokeilee, pelaajat tietävät, missä se menee.

− Mielestäni mikään ei ole yllätys, kun asioita tekee hyvin ja heittäytyy tuolle pelille. Se antaa myös joukkueelle. Potentiaalia on ollut ja noista jätkistä ollaan saatu revittyä se irti.

Irtisaaminen riitti Mestiksessä kelpokauteen. Lehtosen debyyttikausi sujui kaikkinensa mainiosti, olihan kyseessa debyttijoukkue ja debytanttivalmentaja miesten sarjoissa. Sitä ei voi liikaa painottaa.

− Jos mestarin saappaisiin olisi ensimmäisenä miesten vuotena joutunut, niin olisi ollut menetettävää. Itse käänsin asian siten, että tässä on vain mahdollisuuksia lähteä tekemään raikasta asiaa ja rakentamaan pelitapaa, jolla voidaan pärjätä ja kehittää pelaajaa, Lehtonen viittaa ensiesiintymiseen Mestiksessä.

Ja vaikka Ketterän kausi loppui puolivälierissä, ja seitsemästä viimeisestä ottelusta kertyi vain yksi voitto, ei Lehtonen korota ääntään. Ei edes kopissa. Tappioistakin voi löytää hyvää.

− Räjähdellään kesken pelin. Mitä se pelin jälkeen auttaa, menevät päät jumiin enemmän. Turha pelaajia on työntää syvemmälle. Jos pystyy sanomaan asioita rauhallisesti ja painottamaan tärkeitä asioita, on se huomattavasti tehokkaampi keino kuin huutaminen.

Nyt Ketterällä on edessä kesäloma ainakin peleistä. Matka on kuitenkin kesken, sillä täysipäiväisen luotsin pahvi jatkuu aina ensi kauteen asti.

− Urheilussa voi oppia joka puolelta: Yritysjohtajilta, kuinka johtaa tiimiä, telinevoimistelusta ketteryydestä, pikajuoksijoilta voi oppia räjähtävyydestä, Lehtonen pohtii.

Joskus oppi riittää voittoon, joskus ei. Imatralaisten kohdalla se riitti tällä kaudella puolivälieriin.

− Urheilussa voi oppia joka puolelta.

− Kun summeri soi, niin heti katsotaan tulevaan.

Ketterän osalta summeri soi viimeisen kerran kauden 2017−18 osalta siis viime perjantaina. Jokipojat meni mitalipeleihin voitoin 4−0. Jutun kirjoittaja kysyi Lehtoselta neljättä puolivälierää edeltävänä päivänä, muuttuuko tämän juttutuokion positiivinen mieli matalaksi, jos laulukuoro kutsuu jo ennen semifinaaleita.

Ei kuulemma muutu. Ensi kaudella jatkuva täysipäiväisen valmentajan matka on kesken, ja se jatkuu pienen tauon jälkeen jo ennen kesää - puolivälierätappioistakin voi oppia, sillä kuten analyyttinen, ennakkoluuloton ja ihmisistä selvää ottava Lehtonen sanoi, urheilu on mahdollisuus.

− Joka kerta kun hävitään, niin meillä on hieno mahdollisuus oppia.

» Lähetä palautetta toimitukselle