Tuukka Rask - A-nuorten marraskuun pelaaja

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
A-nuorten SM-liigassa jaetaan tänä vuonna kuukauden pelaajan palkintoja. Marraskuussa kuukauden pelaajaksi valittiin Ilveksen vasta 16-vuotias maalivahtilupaus Tuukka Rask, joka on seurajoukkueensa lisäksi loistanut myös alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa.

A-nuorten SM-sarjassa jaetaan jokaisessa ottelussa tähtipelaajia, aivan kuten aikuistenkin liigassa. Kuukauden aikana eniten tähtiä kerännyt pelaaja valitaan kuukauden pelaajaksi. Rask keräsi kahdeksassa ottelussa yhdeksän tähteä. Näissä otteluissa Ilves saalisti 11 pistettä ja Rask torjui pronsentilla 91,4.

- Onhan se hieno titteli, varsinkin kun pelaa vasta ekaa kautta, nuorukainen toteaa.

- Olen ollut kaikin puolin tyytyväinen omaan peliini ja luottoakin on tullut paljon.

Vielä viime keväänä Tuukka pelasi SaPKossa C-nuorten ykkösdivaria. Kesällä oli kuitenkin edessä muutto Tampereelle.

- Viime joulukuussa Ilveksen kykyjenetsijä Sirenin Ville soitti mulle, kertoi Ilveksen olevan kiinnostunut ja tarjosi paikkaa. Ei muista seuroista suoraan mulle soitettu, toki tarjouksia tuli muualtakin, mutta ne soittivat isälle.

Kun kyse oli vasta 16-vuotiaasta pojasta, oli vanhemmilla luonnollisesti huoli miten poika pärjää.

- Kyllä ne aluksi miettivät ja epäröivät, mutta itsellä oli niin kova halu päästä muualle kehittymään, että eivät ne loppujenlopuksi pistäneet vastaan.

Tuukkaan vaikutuksen tekivät tarjottu vastuu, tutut ihmiset ja se, että seurasta otettiin suoraan yhteyttä häneen.

- Sillä oli merkitystä, että nimenomaan Siren itse soitti ja tarjosi paikkaa. Ja tietysti sillä oli merkitystä, että tarjosi paikkaa nimenomaan A-junioreihin, eikä B:hen. Ja täällä on tietysti Pajuojan "Juupe" valmentajana, joka tunsi mut ennestään.

- Tuskin olisin lähtenyt johonkin muualle, jossa ei olisi ollut ketään tuttuja, ei pelaajia, eikä valmentajia. Täällä on kuitenkin aika paljon maajoukkueesta tuttuja pelaajia. Tampere on kaikin puolin hyvä paikka ja Ilves perinteikäs seura.

Raskin mielestä seuranvaihtoa harkitsevan kannattaa miettiä millaiseen seuraan on menossa ja mitä sillä on tarjota.

- Se riippuu paljon siitä millainen se oma seura on. Jos kotiseura pelaa vaikka Mestis-tasolla ja sinne rinkiin olisi mahdollisuus päästä, niin henkilökohtaisesti siinä tapauksessa varmasti jäisin kotikaupunkiin. Jos oma seura taas on huonompi, niin kyllä silloin kannattaa lähteä. Ei se muualle lähteminen ole varmaan koskaan haitaksi, varsinkin jos pääsee liigaseuraan. Näissä joukkueissa on kuitenkin kaikki ammattimiehiä ja saat varmasti hyvää valmennusta.

Kotiutuminen Tampereelle helppoa

Rask on nyt kesästä asti asunut Tampereella. Paikat alkaa olla tuttuja ja kun Ilvekseen muutti aiemmin Savonlinnasta saman ikäinen puolustaja Juho Mielonen perheensä kanssa, on täällä jo valmiiksi saman kylän poikia. Tuukka ei kuitenkaan asu yksin, vaan hänet on sijoitettu Suomen alle 17-vuotiaiden joukkueenjohtajan Hannu Soron luo asumaan.

- Hannu on hyvä tyyppi ja hyvin olen viihtynyt.

Nuorelle pelaajalle saattaa usein unohtua, että kiekkoura voi katketa ennen aikojaan ja joku koulutus kannattaisi hankkia. Tuukka opiskelee Pirkanmaan taitokeskuksessa ja Soro valvoo, että läksyt tulee tehtyä.

- Hannu on lukiossa opinto-ohjaajana, joten se vaatii, että kouluhommat hoidetaan hyvin eikä katsele hyvällä löysäilyä.

Jossain vaiheessa on aika muuttaa asumaan yksin, mutta ainakaan vielä mitään hirveää hinkua ei äänestä päätelleen ole.

- Sen nyt näkee, muutanko ens kaudelle yksin vai en. En usko, että se yksinasuminen tuottaisi mitään ongelmia.

Tuukka ei ole käynyt kotona sen jälkeen kun muutti Tampereelle.

- Ei ole koti-ikävää. Viikon päästä pääsen käymään Savonlinnassa. Kesän jälkeen en ole käynyt ollenkaan.

Kun tavalliset ihmiset keskittyvät joulunviettoon, matkustaa 18-vuotiaiden maajoukkue Kanadaan turnaukseen. Ja heidän mukanaan Tuukka Rask.

- Olishan se kiva olla joulu kotona, mutta kiva on lähteä Kanadaankin.

Maajoukkuetta, A:ta ja B:tä

Rask on pelannut tällä kaudella 18-vuotiaiden maajoukkueessa, A-junioreissa ja B-junioreissa. Joukkueiden vaihtaminen jatkuvalla syötöllä voi olla vaikeaa maalivahdille.

- A:n ja maajoukkueen välillä hyppääminen ei tunnu suurelta. B:ssä on vaikeampaa, ei tunne pelaajia ja pelaajien taso on aikalailla erilainen. Siellä voi tapahtua melkein mitä vaan, peli on aikalailla erilaista A-junnujen ja B-junnujen välillä.

Uusi maalivahti aina väkisinkin pudottaa yhden jo mukana olleen pois pelaavasta kokoonpanosta.

- Ei ollut mitään ongelmia sen suhteen, hyvin ovat Antila ja Harjula ottaneet vastaan. Se pelaa joka treenaa parhaiten.

analyysi

Ilveksen nuori maalivahtikalusto
[lue valmentajan arviot]

A-nuorissa vanhimmat pelaajat ovat jo parikymppisiä, mutta mukana pyörii myös 16-vuotaitakin. Tuukan mielestä ikäerosta voi olla hyötyäkin.

- Kyllä vanhemmat aika lailla kuittailee, ei tartte paljoa leijua niin putoaa äkkiä maan pinnalle.

Viime kaudella Tuukka pelasi omanikäistensä maajoukkueessa yhteensä viisi ottelua Oulun ja Tampereen turnauksissa. Tänä vuonna hän on ollut mukana kuitenkin vuotta vanhempien maajoukkueessa Sveitsin turnauksessa ja on lähdössä siis myös Kanadaan. Rask keräsi kehuja Sveitsin turnauksessa, jossa piti ainoassa pelaamassaan ottelussa Suomea pystyssä.

- Ihan hyvin ovat maajoukkuepelit menneet, vaatimaton nuorukainen tuumasi.

Nuorella maalivahdin tämän kauden päätähtäin onkin maajoukkueessa. Keväällä pelataan alle 18-vuotiaiden MM-kisat ja niissä Tuukka aikoo olla mukana. Myös Ilves-paidassa tavoitteita on.

- Joukkeena ei olla keskusteltu tavoitteesta, mutta kyllä hinku on pudotuspeleihin. Mitä sitä turhaan pelata, jos ei sitä tavoittele.

Henkilökohtaisella tasolla Raskin tavoite on päästä liigaan ensi vuonna, mutta korostaa, että kiirettä ei ole.

- Itse asiassa minua kysyttiin tuuraamaan Pitkämäkeä, mutta katsottiin paremmaksi, että saan pelejä alle junioreissa kuin että avaisin luukkua liigassa.

- Olisin kyllä valmis menemään vaikka heti, hän kuitenkin vakuuttaa.

Kesällä Tuukka oli liigajoukkueen mukana, mutta nyt harjoittelee A-junioreiden kanssa. Yhteistyö liigajoukkueen maalivahtivalmentaja Arto Koiviston kanssa on tiivistä.

- Tosi tiiviisti ollaan Artsin kanssa yhteydessä, soitellaan paljon. Ja veskariharjoitukset ovat kerran viikossa, se neuvoo paljon ja jutellaan kaikenlaisista asioista.

A-nuorilla on myös oma maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila, joka hoitaa päivittäiset harjoittelut, koska Koivistolla on kiireitä liigajoukkueen ja siviilityönsä kanssa.

- Parkkila tekee paljon yhteistyötä Koiviston kanssa ja samoja asioita käydään A:ssa läpi kuin mitä Artsin kanssa.

Omina vahvuuksinaan Rask pitää liikkuvuutta ja refleksejä.

- Olen myös aika isokokoinen, siitä on hyötyä monessa paikassa.

Varmasti 16-vuotiaalle maajoukkueessakin esiintyneelle pelaajalle NHL on haave, ehkä jopa realismia, mutta Tuukka ei ole vielä uhrannut sille paljoakaan ajatuksia, hän haluaa mennä kausi kerrallaan. Kysyttäessä millaiseen organisaatioon hän haluaisi, vastaus kuitenkin saadaan.

- Menisin sinne missä saisi pelata paljon, vanhempana kerkiää sitten parempiin seuroihin jos pelit kulkee.

Vai että vanhempana.. eli kolmekymppisenä? Vierestä seuraamalla voisi kuvitella, että tälle miehelle termi vanhempana tarkoittaa 25-vuotiasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle