Tuukka Mäkelä Heinolassa: "Äidin talo on tuossa vieressä"

MESTIS / Haastattelu
Mäkelän viimeisin pysäkki oli Heinolassa. Tulevaisuus on vielä avoin.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
Tuukka Mäkelällä, 31, on rautainen kädenpuristus. Rautaiset ovat otteet myös kaukalossa, kuten kovin moni miestä vastaan pelannut on saanut todistaa. Parrakas Mäkelä saapui Heinolaan kahden ottelun sopimuksella.

− Erinäisten vaiheiden jälkeen päädyin tänne, kuntoa tässä rakennellaan. Asun tuossa Lahdessa perheen kanssa, Tuukka Mäkelä taustoittaa.

Mäkelä on ehtinyt syksyn aikana kiertämään monessa joukkueessa. Järkälemäinen puolustaja oli alkusyksystä sopinut siirrosta Keski-Eurooppaan, mutta asian lykkäytymisen jälkeen sponsorit löivät rahavirran lopullisesti tukkoon, ja puolustaja jäi Suomeen.

− Hetken sen jälkeen mietin, että onko tässä enää mitään järkeä. Tuli vähän fiilis, että olenko jo liian vanha tähän hommaan. Kyllä se veri kuitenkin vetää takaisin kaukaloon.

Seuraavaa sijaintia etsiessään Mäkelä kävi treenailemassa päijäthämäläisten joukkueiden mukana. Mies nähtiin niin junioreissa kuin Nastolassakin.

− Pääsin sitten onneksi Pelicansin A-junnujen mukaan aamujäille treenaamaan, heille iso kiitos. Nyt käytän tilaisuuden hyväkseni ja kiitän myös NasKia ja HC Huikkaa, joiden kanssa sain käydä treenailemassa.

Sateisille saarille vanhaa kaveria moikkaamaan

Kovin moni suomalainen ei lähde Englantiin pelaamaan jääkiekkoa, kyseinen maa kun tunnetaan paremmin ihan muista lajeista. Mäkelälle kuitenkin aukesi mahdollisuus lähteä, eikä hän sen hetken tilanteessa halunnut kieltäytyä.

− Viime kauden joukkuetoveri soitteli Englannista, että heillä olisi Continental Cup Italiassa, ja joukkueessa on paha loukkaantumistilanne. Siellä oli vain kolme pakkia rivissä, ja kaveri kysyi sitten, että kiinnostaisiko lähteä tekemään keikkatyötä, taustoittaa puolustaja.

Seuraavat kolme viikkoa vierähti sateisella saarella pelirytmiä hakien. Kun Mäkelän edustama Nottingham Panthers kohtasi Fife Flyersin, oli vastassa tuttu kaveri Suomen kamaralta. Matt Nickersonin tapaaminen ei jäänyt vain moikkaamiseen. Mäkelä itse suhtautuu kohtaamiseen huumorilla.

− Kyllähän kaikki tietää, minkälainen "Matti" on, Mäkelä aloittaa lauseen ja naurahtaa.

− Matt kysyi siinä ihan rehellisesti pieneen poikapainiin. Tällä kertaa se meni Mattille. Ja sanotaanko nyt näin, että minulla se suurin testosteronikuohu on mennyt jo, eli minulla ei ole enää sellaisiin voimien mittauksiin tarvetta. Tottakai, kun tykkään jääkiekkoa pelata, niin välillä puhelin soi ja siihen pitää vastata.

Mäkelä on hanskannut Nickersonin kanssa myös Liigassa.
Mäkelä on hanskannut Nickersonin kanssa myös Liigassa.

Englannin visiitin jälkeen oli jälleen edessä joukkueen etsiminen. Vaihtoehtoja oli paljon, mutta mitkään niistä eivät sopineet Mäkelälle. 

− Olihan siinä vähän neuvottelua sinne tänne. Mutta kun tuntui, että tarjoukset olivat Kazakstanista ja Venäjän kakkosliigan puolelta, niin olisivat olleet vähän hankalia ratkaisuja, kun on perhettä ja lapset koulussa. Rahallisesti varmaan olisi ollut fiksua.

Heinolaan kuntoa hakemaan

Sitten vaihtoehdoksi selvisi Heinola ja Mestis. Päätös oli lopulta helppo tehdä. Visiitti olisi alkanut jo toissa viikolla, mutta vakuutusasiat olivat vielä epäselvät.

− Nyt sitten viime viikolla saatiin asiat hoidettua. Mikäs tässä, äidin kotitalokin on tuossa vieressä tien toisella puolella. Äitini maille, sanotaanko näin, velmuilee Mäkelä.

Peliittoihin ei Mäkelä ole vielä ehtinyt tutustumaan, mutta tuttuja pukukopista löytyy silti. Kokenut puolustaja osaa silti kehua Peliittoja vilpittömästi.

− Tässä nyt on tälläinen kuherruskuukausi menossa, kun tutustun jätkiin. On tuossa Koposen Vellu (Ville-Matti Koponen) ja Keinäsen Keikka (Jani Keinänen) tuttuja jätkiä. Pesosen Anssin kanssa pelasin Hämeenlinnassa. Kyllä jätkät duunia tekee ja kaikki laittaa parhaansa likoon. Mukavia jätkiä nämä kiekkoilijat yleensä on.

Tavoitteista ja tulevaisuudesta kysyttäessä Mäkelä kuitenkin ottaa rauhallisesti.

− Suurin tavoite nyt on saada pelikuntoa päälle, ja sitähän saa pelaamalla. On se sitten täällä tai jossain muualla, niin pelejä yritetään hakea alle.

− Tottakai, kun ammatiksi tätä tehdään niin jossain vaiheessa pitäisi tehdä rahastakin tätä. Pelataan nyt nämä pelit täällä ja katsotaan sitten, että mihin menen, valotti kookas puolustaja suunnitelmiaan ennen Peliitat-sopimuksensa päättymistä.

Mäkelä kertoo myös terveisiä heinolalaisille ja kehottaa kansaa saapumaan hallille.

− Tulkaa ihmeessä kannustamaan näitä jätkiä, näillä on kova yritys päällä ja tuki kelpaa. Kyllä täällä pojat tekee kaikkensa heinolalaisen kiekkoilun eteen. Koko seura tekee parhaansa, että peli kulkee ja olisi show'ta katsojille, päättää Mäkelä.

» Lähetä palautetta toimitukselle