BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

TUTO esitteli NHL-Winchesterin: "Kiekollisempi rooli olisi täydellistä vaihtelua"

MESTIS, NHL / Haastattelu
Jesse Winchester on Mestiksen uusi NHL-vahvistus.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Turussa viikon aikana tullut, nähnyt, voittanut, loukkaantunut ja lähtenyt Matt Bradley sai tiistaina virallisesti korvaajan. Muutaman vuoden nuorempi Jesse Winchester debytoi TUTOn paidassa ja ykkösketjussa keskiviikkona. Mestis-sopimus on viime kauden vakavasta aivotärähdyksestä toipuneelle kanadalaiselle mahdollisuus päästä paremmin tehopisteiden makuun.

Kaksi viikkoa sitten Kupittaalle tupsahtanut Matt Bradley esiintyi TUTO-nutussa vain yhdessä ottelussa. Kotidebyyttiä ei lopulta tapahtunut koskaan, sillä Bradley loukkaantui toisessa ottelussaan jo alkulämmittelyssä. Bradley palasi kotiin ja viikkoa myöhemmin päävalmentaja Juhani Tamminen istui jo paikkaajan vieressä.

- Aikanaan sovimme, että tämä ei ole mikään elämän kovuutta itkevä TUTO. Jos kiekko ei mene häkkiin, mietitään mikä mättää. Nyt sitten Jesse Winchester on täällä ja olen vähintään yhtä mielissäni kuin Bradleyn tullessa. Saimme parhaassa iässä olevan timantinkovan pelaajan, Tamminen puhkui keskiviikkona iltapäivällä.

29-vuotias Winchester on pelannut koko tähänastisen NHL-uransa Ottawassa. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tehnyt alempien ketjujen kahden suunnan hyökkääjä istutetaan Turussa suoraan joukkueen kirkkaimmalle tontille.

- Kävimme tänään ylivoimia läpi ja huomenna Jesse menee meidän ykkösketjun keskelle Derek Famularen ja Antti Virtasen väliin. Kannattajat pääsevät näkemään heti ensimmäisestä aloituksesta millainen pappa on tullut taloon, linjasi Tamminen.

Tyytyväinen oli myös valmentaja Kai Ortio. Vuorokauden Suomessa viipynyt Winchester ehti näyttää viitteitä tasostaan jo ensimmäisillä aamujäillään.

- NHL-mies on NHL-mies, sen näkee heti kun sellainen ilmestyy ovesta sisään. Kun siitä sarjasta tulee pelaaja tähän sarjaan, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Bradley oli enemmän fyysisen osaston kaveri ja vaikka Jessekin pystyy varmasti jakelemaan pommeja, saimme nyt kiekollisemman pelaajan, Ortio sanoi.

- Syy sille, että tänään voi olla vaikea saada unta, on että tässä on meille myöskin aloitusvirtuoosi. Meillä on pelissä paljon korjattavaa, mutta aloittaminen on yksi asia missä emme ole olleet kovin hyviä. Toinen asia on alivoimapeli: se ei ole ollut huonoa, mutta haluan saada sinne yhden ekspertin lisää. Huomenna tullaan näkemään, että hän tuo Ortion mainitsemien asioiden lisäksi taitoa myös näille osa-alueille, jatkoi vielä Tamminen.

Tuntuma takaisin Turussa

Winchesterin viime kausi oli kaukana täydellisestä. Ottawa-sopimuksen viimeinen sesonki katkesi vuodenvaihteessa, kun Buffalon Paul Gaustad kolasi Winchesterin laitaan. Aivotärähdys piti miehen ensin toipilaana ja sitten kokoonpanon ulkopuolella pudotuspelien kynnykselle.

- Kausi oli hankala. Olin sivussa yli puolet runkosarjasta aivotärähdyksen ja sitä seuranneiden oireiden vuoksi, mikä oli hyvin raskasta. Vamman jälkeen en enää saanut tarpeeksi aikaa toipua kunnolla ja vakiinnuttaa paikkaani joukkueessa, Winchester muisteli.

- Pääsin vasta kesällä takaisin kuntoon ja työpaikan löytäminen on ollut vaikeaa. Pitkä pelitauko ei helpottanut. En oikein välitä sarjatasosta, jääkiekko on aina jääkiekkoa ja nyt pääsen tekemään sitä, mitä rakastan. Tämä mahdollisuus oli siten otollinen ja pääsen vihdoin taas pelaamaan. Nyt sitä tuntumaa pitäisikin saada vähintään tarpeeksi, kun ohjelmassa on neljän ensimmäisen päivän aikana kolme peliä, hyökkääjä taustoitti siirtymistä Suomen toiselle sarjatasolle.

Aivovamman lisäksi Winchesterin vuotta on vaikeuttanut NHL:n epäonninen tilanne. Työsulun myötä Winchester ei ensinnäkään ole päässyt takaisin kiinni kiekkoilijan arjen rutiineihin ja hidastempoiset neuvottelut ovat estäneet myös työpaikan löytämisen. Tällä hetkellä Winchester on ilman NHL-sopimusta.

- Tähän mennessä olen harjoitellut lähinnä vanhan juniorijoukkueeni kanssa. Kävin heidän kanssaan jäällä muutaman kerran viikossa ja autoin myös valmennuksessa. Pysyin siten kosketuksissa pelin kanssa, mutta kokonainen syksy ilman otteluita on todella vaikea.

"NHL:ssä roolikseni jäi lähes aina puolustaminen"

TUTO-pesti ei ole Winchesterille vain ensimmäinen muutamaa päivää pidempi työkeikka Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Kokemukset Euroopasta ovat muutenkin minimissä ja Senatorsin muutaman vuoden takainen matka Ruotsiin oli Winchesterin ensimmäinen visiitti Kanadan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Maailman toiselle puolelle siirtyminen ei silti ollut kovinkaan vaikea päätös. Maana Suomi oli helppo valinta, sillä SM-liigan monet Senators-kytkökset tarjosivat tietoa ja tukea uudesta työympäristöstä. Kyle Turris, Erik Karlsson, Jarkko Ruutu, Corey Locke ja Peter Regin ovat muutamia viime kuukausien aikana pohjoiseen lähteneitä nykyisiä ja entisiä Ottawa-pelaajia.

- Vietin itse asiassa iltaa Karlssonin ja Turrisin kanssa noin viikkoa ennen kuin Erik lähti tänne. He olivat molemmat innoissaan maisemanvaihdoksesta ja saamastaan mahdollisuudesta. Lisäksi Jarkko Ruutu oli paras ystäväni silloin kun hän vielä pelasi Ottawassa, joten tänne oli paljon yhteyksiä. Tavallaan Suomi oli siis ihan luonnollinen suunta, Winchester pohtii.

Kuten mies itsekin totesi, sarjatasolla ei tässä tilanteessa ollut suurta merkitystä. Toisin kuin SM-liiga, Elitserien tai Sveitsin liiga, Mestis kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden suureen hyökkäyspään rooliin. Alivoimapelaajana ja työmyyränä Kanadassa tunnetulle Winchesterille pistetykin rooli olisi lähempänä Colgaten yliopiston vuosia.

- Olen ollut nyt neljän kauden ajan raataja ja työläinen pitämässä omaa maalia puhtaana ja kiekollisempi rooli olisi tähän väliin täydellistä vaihtelua. NHL:ssä roolikseni jäi lähes aina puolustaminen. Menin jäälle puolutuspään aloituksiin, tapoin jäähyjä ja pelasin jarrukentissä.

- Colgatessa sen sijaan olin hyökkäävä pelaaja ja pääsin rakentamaan tilanteita, joten se on aina ollut osa omaa peliäni. Täällä pääsen toivottavasti toteuttamaan sitä puolta vähän enemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle