BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Turkulainen vuoristorata tshekkisoturin silmin

LIIGA / Haastattelu
Keskushyökkääjä Tomas Plihal pelaa Turussa toista kautta. Menestyksekäs debyyttikausi TPS:n paidassa päättyi mestaruusjuhliin mutta vuoden 2010 loppu on ollut kylmää kyytiä. San Jose Sharks -varaus on ymmärrettävästi pettynyt alkukauden esityksiin mutta ei lähde pakenemaan selitysten taakse.

– Alku ei ollut hyvä. Ei joukkueelle, eikä minulle. Se on tietenkin ollut pettymys, mutta annan kaikkeni joka ottelussa ja toivon kurssin kääntyvän.

Kommentti, jonka voisi lisätä puhekuplaksi kenen tahansa kuluvan kauden TPS-pelaajan viereen, tulee tällä kertaa tshekkihyökkääjä Tomas Plihalin suusta. Huono alkukausi on pudottanut keväällä Suomen mestaruutta juhlineen TPS:n SM-liigan häntäpäähän ja turkulaisten kevätkauden ohjelmaan kuuluu liigakarsintojen välttämisen lisäksi myös alemmasta pudotuspeliviivasta erottavan kolmentoista pisteen eron kurominen. Plihal kuuluu joukkueen avainpelaajiin, joiden odotetaan nousevan ratkaisijoiksi tiukoissa paikoissa.

Plihal liittyi TPS:n hyökkääjäkalustoon kaudeksi 2009–2010 pelattuaan edelliset kolme kautta San Jose Sharksin organisaatiossa enimmäkseen AHL-yhteistyöseura Worcesterissa. NHL-pelejä Plihal pelasi 89 kappaletta tehden 16 tehopistettä, farmissa 256:ssa ottelussa Worcesterissa ja Cleveland Baronsissa Plihal teki 43 maalia ja syötti 58.


Muun TPS-miehistön tapaan myös Tomas Plihalin syksyssä ilonaiheet olivat vähissä.

TPS:n riveihin Plihal hankittiin vasta elo-syyskuun vaihteessa, lähinnä Yhdysvaltoihin karanneen Juraj Mikusin korvaajaksi. 27-vuotias Plihal on kuitenkin osoittautunut hyväksi hankinnaksi. HC Liberecin kasvatti teki debyyttikaudellaan 37 (19+18) tehopistettä 52:ssä ottelussa keräten ohessa myös 73 rangaistusminuuttia. SM-kultaan päättyyneissä pudotuspeleissä Plihal pelasi kaikki 15 ottelua iskien kahdeksan tehopistettä.

Toukokuussa Plihal teki Palloseuran kanssa yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen ja jäi Turkuun. Tällä kaudella varakapteenin A:n paitaansa saaneen Plihalin jatkopesti alkoi kesällä leikkauksella, kun kauan vaivannut polvi operoitiin. Toipumisensa jälkeen sentteri palasi TPS:n kokoonpanoon liigakautta edeltäneessä European Trophyssa, mutta pelit päättyivät jo kolmen ottelun jälkeen kun polvikivut pakottivat tshekin sivuun. Nyt vaivat ovat vihdoin kaikonneet pitkän piinan jälkeen.

– Polvi on nyt täydellisessä kunnossa, eikä siinä tunnu mitään kipua. Alkukaudella se oli vielä arka, mutta nyt se on sataprosenttisessa kunnossa, Plihal kertoo tyytyväisenä.

Itse European Trophy -turnausta Plihal pitää esikasteen pohjalta hyvänä ideana.

– Pelasin vain kolmessa ottelussa, mutta turnaus on hyvä konsepti. Pääsimme pelaamaan hyviä joukkueita vastaan ja näkemään vähän Euroopan muiden liigojen tasoa. Siksi onkin sääli että pärjäsimme European Trophyssa hyvin mutta itse liigakausi alkoi niinkin huonosti.

SM-liigassa pelatut 74 ottelua ovat antaneet Plihalista kuvan fyysisestä hyökkääjästä, eikä numeron 39 näkeminen vihellysten jälkeisissä rähinöissä ole harvinaista. Silti Plihal kykenee myös rakentamaan peliä ja tekemään maaleja itse.

– Olen aina pelannut samalla tavalla. Aika Yhdysvalloissa muutti tyyliäni hieman koska siellä minut laitettiin aina puolustavampaan rooliin, mutta tultuani Turkuun löysin heti itselleni sopivan paikan.

”Emme voi elää viime kauden menestyksellä tai piiloutua sen taakse”

TPS:n valmistautuminen uuteen kauteen koki suurimman kolauksen toukokuussa Kai Suikkasen karatessa Venäjälle. TPS-johto nimitti Heikki Leimen Turussa ylijumalan tasolle nousseen Suikkasen paikalle, mutta kohtalaisesti sujuneiden harjoituspelien jälkeen kuntokäyrä laski jo kaikkien tilastojen alapuolelle. Kun neljäntoista ottelun saldoksi jäi kolme sarjapistettä, sai Leime lähteä.

– "Kaitsu" oli omanlaisensa valmentaja mutta mielestäni alkukauden huono pelaamisemme ei ollut valmentajanvaihdoksen syytä. Heikki on hyvä valmentaja, mutta me vain pelasimme heikosti. Pelaajien on kyettävä toteuttamaan valmentajan ohjeita ja jos siihen ei pysty, ei voi voittaa, Plihal linjaa.

– Pelaajistomme muuttui täksi kaudeksi aika paljon ja myös harjoittelussamme oli pieniä muutoksia. Emme kuitenkaan voi elää viime kauden menestyksellä tai piiloutua sen taakse. Nyt esityksemme ovat parantuneet ja joukkue tuntee toisensa paremmin.

Leimen korvaajaksi TPS nosti apuvalmentajana sekä Suikkasen että Leimen aikana toimineen Riku-Petteri Lehtosen. Valmentajanvaihto piristi turkulaisia ainakin hetkellisesti, kun marraskuun ja joulukuun alun välissä TPS voitti seitsemän ottelua kymmenestä.

– Jokainen valmentaja tuo mukaan joitain uusia elementtejä. Nyt meillä on Riku-Petteri Lehtonen ja hän otti mukaan omia asioitaan. Nyt pelimme näyttää jo paremmalta ja toivottavasti kehitys pysyy nousujohteisena.

TPS:n pelillisiä ongelmia löytyy lähes jokaiselta osa-alueelta ja työsarkaa joukkueella riittäisi useammaksikin joulutauoksi. Kun Palloseuran maalivahtipeli palasi vihdoin uomiinsa, ongelmat painottuivat hyökkäystenrakenteluun, maalintekoon, liikkeeseen ja syöttelyyn. Plihal nimeää erityiseksi ongelmakohdaksi viimeisenä mainitun.

– Pyrimme harjoittelemaan tauolla kokonaisvaltaisesti, mutta pelissämme on tiettyjä ongelmia jotka vaativat korjaamista. Yksi niistä on syöttelymme, mikä ei taukoa edeltäneissä otteluissa ollut kovinkaan hyvää. Yritämme kuitenkin kehittää kaikkea.


Fyysinenkään peli ei ole Plihalille ongelma, tshekkisentteri on yksi TPS:n ahkerimmista hanskaajista.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

TPS:n otteluissa avausmaalin merkitys on ollut suuri, ja vain harva ottelu on päättynyt avausmaalin tehneen joukkueen tappioon. Palloseura on tehnyt omasta tilanteestaan välillä vain vaikeamman kun se on avausmaalin päästettyään antanut vastustajilleen uuden osuman heti perään, tai vastaavasti levännyt laakereillaan mentyään itse johtoon.

– Emme yksinkertaisesti ole keskittyneet heti ensiminuutista asti. Sitten taas kun keskityimme ja onnistuimme avausmaalin teossa, niin työntekomme loppui. Jäimme vain katselemaan ja odottamaan, jolloin vastustaja teki maalin. Hävisimme syksyllä paljon pisteitä keskittymisen puutteen ja huolimattomuuden vuoksi, harmittelee Plihal.

Pelillisten vaikeuksien lisäksi TPS kärsi etenkin alkukaudella pahasta loukkaantumissumasta. Kun loukkaantumisia kasaantui jokaiselle pelipaikalle, joutuivat turkulaiset käyttämään lisää rahaa uusien korvaajien hankintaan. Yhtenä uutena miehenä Turkuhallin pukukoppiin varusteensa kärräsi Tomas Kudelka, jonka myötä TPS:n kokoonpanosta löytyy kolme tshekkipelaajaa.

– Useamman ulkomaalaispelaajan hankinta samasta maasta helpottaa aina sopeutumista. Emme ole Tomasin ja Michalin [Birner] kanssa viettäneet hirveästi aikaa yhdessä pelien ja harjoitusten ulkopuolella, mutta etenkin oman äidinkielen käyttö on mukavaa ja siitä on hyötyä varsinkin jäällä.

Uuteen nousuun?

Joulutauolle lähdettäessä TPS:llä on kasassa 28 pistettä 32 ottelusta ja turkulaiset miehittävät jälleen SM-liigan viimeistä sijaa. Lähimpänä oleva SaiPa on napsinut kaksi pistettä enemmän, joskin myös pelannut yhden ottelun enemmän. Kahdentenatoista majailevalla Pelicansilla on samalla ottelumäärällä kolme pistettä Palloseuraa enemmän. Matkaa kymmenenteen sijaan on 13 pinnaa, TPS on tosin pelannut yhden ottelun vähemmän kuin valtaosa samoista sijoista taistelevista kilpakumppaneista.

– Tietenkään emme haluaisi olla pohjalla, vaan korkeammalla. Vasta lokakuussa tullut ensimmäinen voitto oli todella tärkeä ja se palautti joukkueen itseluottamuksen ja uskon omaan tekemiseen.

– Jokainen peli on joulun jälkeen todella tärkeä. Nyt voimme vain harjoitella ja alkaa voittaa. Kukaan meistä ei halua enää hävitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle