Tuomo Ruutu: ”Maajoukkuepelit ovat elämän parhaita aikoja”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Useista loukkaantumisista ja suoranaisesta epäonnesta urallaan kärsinyt Tuomo Ruutu on nyt ollut pitkään kunnossa. MM-kisoihin valmistelevissa maaotteluissa hän on pelannut ykkösketjussa, joten hänelle on luvassa iso ruutu arvokisapeleissä.

Tuomo Ruudun kenraaliharjoitus MM-kisoihin meni nappiin. Hän sai nautiskella pelikavereiden loistavista poikittaissyötöistä, joiden tuloksena oli kaksi tyylikästä maalia Kanadaa vastaan.

Tampereella pelatussa ottelussa keskushyökkääjä Ruudun ketjukavereina olivat Ville Peltonen ja Tony Salmelainen. Erkka Westerlund on kuitenkin tehnyt niin monenlaisia ketjukokeiluja, että koostumuksen pysyvyyden kestoa on vaikea arvioida.

- Ei ollut huono koostumus. Kaikkien kanssa on hyvä pelata. Tänään meillä oli hyvä draivi, syötöt tulivat hyvin lapaan ja siinä oli hyvä pelata, Ruutu maiskutteli.

Ruutu on välillä pelannut myös laitahyökkääjänä, mutta yksin hän ei nyt pelinrakentelusta joutunut vastuuta ottamaan, vaan alhaalta kiekko hakenut Peltonen osallistui aktiivisesti rakenteluun. Ketjun toimivuuden kannalta oli selkeästi etua myös siitä, että mukana oli yksi oikealta laukova pelaaja.

- Se toi hyvää variaatiota. Meillä on hyvä ”Speedy Gonzalez”-Tony, jolle hyvä heittää kiekko eteen, niin hän luistelee sen kiinni. Meillä oli tänäänkin monta hyvää give and go -tilannetta.

- Paremmin Ville tekee peliä kuin minä. Mun on varmaan parempi mennä maalille.

Terveydellisesti ehjä kausi, pelillisesti hajanainen

Chicago Blackhawks on taapertanut viime kaudet NHL:n alakastissa. Ruudulle ei jäänyt erityisen hyvää makua suuhun tästäkään kaudesta. Pisteitä hän teki 17+21.

- Joukkueena raskas kausi. Ei ollut edes kovin tiukalla, että olisimme päässeet playoffeihin, vaan tilanne varmistui jo aikaisin ennen kauden loppua. Muutaman vuoden tahkoamisen jälkeen haluaisi olla voittavassa joukkueessa, että olisi jotain porkkanaa.

- Omalta osaltani oli aika tasapaksu kausi. Tuli liikaa vaihtelua: oli hyviä pelejä, mutta toisaalta välillä tosi huonoja pelejä. Ei ollut kyllä helppo asetelmakaan. Olin ollut remontissa kaksi vuotta, joten ajattelen positiivisesti, että pelasin 71 peliä. Uskon, että pystyn parantamaan ja niin aion myös tehdä.

Kun NHL-kausi päättyi runkosarjaan, Ruutu ei kauan vaivautunut miettimään, lähteäkö MM-kisoihin vai ei.

- Olen aina sanonut sen itselleni ja varmaan valmentajillekin, että jos ei ole loukkaantumisia tai mitään sellaista, olen aina käytettävissä. Mulla on aina ollut täällä hemmetin hauskaa. Se on ollut ihan parhaita aikoja elämässä aina kun on maajoukkueessa, pelaamassa kentällä ja sen ulkopuolella, hän vuodatti.

Kohti oikeita pelejä

Tiistain ottelussa suomalaiset olivat välillä vaikeuksissa isokokoisten kanadalaisten pitelemisessä. Härkämäinen taistelu ei kuitenkaan riittänyt, vaan Suomi otti voiton, ja siitä suuri kiitos kuuluu Tuomo Ruudun viimeistelytaidolle.

- Oli aika perus-Kanada. He pystyvät varmasti vielä tuosta aika paljon parantamaan. Kuulemma olivat matkustaneet eilen, ja se kyllä vaikuttaa peliin. Tai ainakin minulla vaikuttaa.

Väsyneenäkin Kanada pystyi tarjoamaan hyvän vastuksen, ja harjoitusmaaotteluksi pelin taso oli korkea. Perjantaina Suomen MM-avauksessa luvassa on luonteeltaan erilainen. Vastustaja Ukrainalla ei ole lähimainkaan samanlaisia yksilöitä kuin Kanadalla, mutta ottelussa on jo selvästi panosta.

- Erilaista siinä on se, että ne pelit [MM-kisaottelut] ratkaisevat jotain. Me kuitenkin vedämme kaikki pelit täysillä ja yritämme saada pelin hiottua kuntoon. Alkulohkossa kun ottaa riittävästi voittoja, ollaan äkkiä pudotuspeleissä, Tuomo Ruutu laskeskeli.

» Lähetä palautetta toimitukselle