Tuluksessa kytee monen lajin kipinä

Muut Sarjat / Haastattelu
Bluesin ja JYPin tiukat väännöt ovat tulleet Tulukselle (vas.) tutuksi.
Kuva © Jani Maukonen
Sotšin jälkeen siivu vakiintuneita arvokisakävijöitä irtautui naisleijonista ja teki tilaa uudelle sukupolvelle. Bluesin naisiin viime kaudella loikannut Noora Tulus on yksi potentiaalisista kevään kisakoneeseen nousevista uusista kasvoista, jonka kaulasta löytyy jo MM-pronssi – jääpallosta.

Moni meistä on elämänsä aikana kokeillut useita harrastuksia, eikä ensimmäinen laji ole välttämättä aina se oikea. 19-vuotiaan Noora Tuluksen tie jääkiekon pariin alkoi kuten monella muulla kiekkoilevalla tytöllä, mutta rinnalla kulkivat myös jääpallo, jalkapallo ja ringette.

– Jääkiekon aloitin noin 6-vuotiaana, Tulus muisteli.

– Pelailtiin veljen kanssa pihapelejä, ja kun hän pelasi jääkiekkoa, niin sitten minäkin halusin. Jääkiekko tuntui vain siltä oikealta ja sitä oli kiva harrastaa. Ehkä sen kautta siitä tuli ykköslajini.

Muut lajit toivat harjoitteluun monipuolisuutta, eikä treenaaminen tuntunut yksitoikkoiselta. Iän myötä velvollisuudet luonnollisesti lisääntyivät, eikä aika riittänyt kaikkeen. Ensiksi jäivät pois ringette ja jalkapallo, ja viimeisen neljän vuoden aikana myös jääpallo on jäänyt vähemmälle.

– Viime kaudella pelasin HT-Bandyn naisjoukkueen mukana ja olin siitä todella iloinen, että sain käydä siellä pelaamassa, Tulus kertasi olympiavuoden tekemisiään.

– Jääpallo on kuitenkin ollut minulle aina niin sanotusti toinen laji, jota olen halunnut pelata yhtä paljon kuin jääkiekkoa. Jääpallon kautta olen saanut myös paljon ystäviä ja tietenkin senkin takia harmittaa omasta puolesta, etten ehdi pelaamaan jääpalloa.

Tällä kaudella Tulus joutui luopumaan jääpallosta ajanpuutteen vuoksi. Pelihalujen lisäksi myös taitoja olisi riittävästi, sillä hän edusti viime talvena Suomea naisten jääpallomaajoukkueessa, joka nappasi Lappeenrannassa järjestetyissä MM-kisoissa pronssimitalin. Viimeisessä ottelussa kaatui Norja lukemin 3–2, ja Tuluksen tehot olivat mairittelevat 1+1.

Suomen mestarista Euroopan parhaaksi?

Nyt Tulus on omistautunut Espoon Bluesille, joka on SM-sarjassa toisena. Tulus saapui joukkueeseen edellisellä kaudella KJT:stä ja korjasi palkintokaappiinsa jääpallopronssin rinnalle jääkiekon SM-kultaa sekä Eurooppa Cupin kolmannen sijan. Vaikka Euroopan parhaiden naisjoukkueiden kohtaamisesta syntyi positiivisia muistoja, turnauksesta jäi myös paljon hampaankoloon.

– Tavoitteena oli enemmän mitä sieltä saimme, Tulus summasi ja on valmis revanssiin, kun Blues lähtee joulukuussa jälleen hakemaan paikkaa turnauksen finaaliin.

– Eurooppa Cupin karsintapeleistä odotan tiukkoja otteluita. Odotan myös, että joukkueena saamme kokonaisuudessa hyvät pelit pelattua ja lopputulos on sen kautta hyvä.

Mitään kevyttä iltapuhdetta joukkueelle ei ole luvassa, sillä kolmen päivän aikana Blues kohtaa joukkueet niin Kazakstanista, Italiasta kuin Ruotsistakin.

– Tietenkin jaloissa pitää tuntua viimeisen pelin jälkeen, että jotain on tehtykin, mutta eiköhän kaikki meidän joukkueesta tiedä mitä pitää tehdä, että palautumiset ovat kunnossa.

Finaaliottelut, mikäli joukkue niihin selviää, ovat ensi vuoden puolella. Myös SM-sarjan otteluohjelma alkaa lähestyä loppuaan, sillä marraskuun jälkeen Bluesilla on ohjelmassa enää yhdeksän peliä. Piste-ero sarjaa johtavaan JYPiin on melkoinen, mutta Tulus on optimistinen.

– Runkosarjaa on vielä monta peliä jäljellä, joten mitä vain voi tapahtua. Tietenkin toivon ja itse haluan, että Blues on runkosarjan ja myöskin kauden jälkeen ensimmäisenä.

Siitä ei ole takuita jatkuuko Tuluksen kausi SM-finaalien jälkeen Ruotsissa järjestettävissä naisten jääkiekon MM-kisoissa. Malmön kisojen suhteen Tulus ei ole asettanut itselleen vielä tavoitteita, mutta takaraivosta löytyy nelivuotissuunnitelma.

– Korean olympialaiset ovat "kaukaisin" tavoitteeni tällä hetkellä ja sitä kohti tehdään töitä tärkeiden välitavoitteiden avulla.

» Lähetä palautetta toimitukselle