Trent Yawney: Joukkue nopeasti yhtenäiseksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jatkoaika tapasi Kanadan joukkueen valmentajan, Chicago Blackhawksiakin urallaan valmentaneen, Trent Yawneyn Lempäälän jäähallilla joukkueen ensimmäisen harjoitusottelun jälkeen. Seuraavassa Yawneyn mietteitä Ruotsia vastaan 2-2 -tasapeliin päättyneen ottelun jälkeen.

Kanada oli melko vaisu Ruotsia vastaan avauserässä, mutta paransi peliään erä erältä. Trent Yawneyn mukaan joukkueen koostumus pysyneekin samanlaisena myös itse turnauksessa.

- Kokoonpano alkaa olla tässä. Meiltä puuttui vain yksi pelaaja kokoonpanosta. Hyökkääjä Colton Gillies oli poissa kokoonpanosta aiemman pelikieltonsa vuoksi. Hän sai sen WHL:ssa pelatessaan.

Kanadan joukkue on kasattu – aikuisten kisajoukkueiden tapaan – pelaajista, joiden kausi on jo päättynyt. Yawney vakuuttaa tästä huolimatta olevansa tyytyväinen käyttöön saamistaan pelaajista.

- Olen tyytyväinen joukkueeseen. Meillä on muutamia hyviä pelaajia. Olemme olleet yhdessä vasta vuorokauden, joten yritämme parantaa päivä päivältä. Joukkue osaa todella luistella. Hyökkääjistömme on myös erittäin, erittäin nopea. Maalivahtimme ovat myös erittäin luotettavia, kohtelias kanadalainen listaa joukkueensa vahvuuksia.

Kanadan joukkueessa on yksi silmiinpistävä erityispiirre. Joukkueen hyökkäyskalusto suorastaan vilisee senttereitä. Muun muassa QMJHL:n Victoriaville Tigresin jättikokoinen (196cm) Keven Veilleux pelasi laidalla taklaajan roolissa.

- Meillä on paljon keskushyökkääjiä joukkueessa, joiden tarvitsee pelata laidalla pelaajatilanteemme vuoksi. Valitsimme parhaat hyökkääjät välittämättä siitä ovatko nämä laitureita vai senttereitä. Siksi esimerkiksi Veilleux pelaa laidassa, Yawney selventää valintojaan.

Suurempi kaukalo ei pelota

Kanadan juniorisarjoissa pelataan NHL:stä tutuissa pienissä kaukaloissa. Siirtyminen suurempiin eurooppalaisiin kaukaloihin ei kuitenkaan huoleta Yawneytä.

- Isommat kaukalot eivät suuremmin vaikuta pelaamiseen. Olemme päässeet harjoittelemaan näissä ja nyt saamme muutaman harjoituspelin alle. Uskonkin, että joukkue luistelee niin hyvin, että isompi kaukalo ei vaikuta.

Kanadalaiset joukkueet ovat tunnettuja aggressiivisesta karvauspelistään ja kovista taklauksista. Vaikka tämänkertaisessa ryhmässä ei Veilleuxia ja Luke Schenniä lukuunottamatta varsinaisia pommikoneita olekaan, niin kandan valmentaja Trent Yawney toivoo joukkueensa kykenevän perikanadalaiseen kiekkoiluun.

- Toivon todella, että näemme joukkueelta agressiivista karvauspeliä. Meillä on taitavia pelaajia, mutta myös nopeita pelaajia, jotka pystyvät älykkääseen taklauspeliin.

Ketään ei ole varaa aliarvioida

Vaikka Kanada on perinteisesti yksi suurimmista ennakkosuosikeista kisoihin lähdettäessä, haluaa Trent Yawney vetää matalaa profiilia tavoitteiden asettelussa.

- Täällä on paljon hyviä joukkueita. Meidän on edettävä ottelu kerrallaan ja pidettävä huolta siitä, että ajatus ei karkaa liian pitkälle eteenpäin. Tällaisissa turnauksissa ei ikinä tiedä mitä tapahtuu. Monet joukkueet ovat olleet pitkään yhdessä ja valmistautuneet hyvin.

- Pelaajamme ymmärtävät hyvin, että osa turnauksen annista on tutustuminen uusiin maihin ja ihmisiin ja näiltä oppiminen. Meidän on muotouduttava joukkueeksi nopeasti tai olemme ulkona turnauksesta, Yawney jatkaa kysymykseen valmistautumisajan vähyydestä.

Monet odottavat Kanadan olevan automaattisesti jatkossa alkulohkostaan, mutta Yawney jaksaa korostaa huolellisuuden merkitystä pienempiä vastaan pelatessa.

- En tunne näitä pienempiä joukkueita hyvin, mutta emme voi ottaa heitä kevyesti. Kaikki ovat täällä edustamassa maataan, eivätkä halua nolata itseään. He pistävät meidät varmasti koville.

Kanadan kokoonpano Ruotsia

Steven Stamko – Zac Boychuk – Brandon Sutter

John Negrin – Drew Doughty



Kyle Turris – Jamie Arniel – Logan Couture

Mark Katic – Luke Schenn



Keven Veilleux – Angelo Esposito – Dion Knelsen

Yann Sauve – Eric Doyle



Zack Torquato – Olivier Fortier – Yves Bastien

Alex Grant



Trevor Cann (Braden Holtby)

» Lähetä palautetta toimitukselle