Traktoritehtaan päällikkö

MESTIS / Haastattelu
Jukka Ahvenjärven JYP-Akatemian kausi päättyi pettymykseen.
Kuva © Samppa Toivonen
JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärveä ei ole pitkästä urastaan huolimatta nähty suurissa otsikoissa. Tästä huolimatta etenkin suomalaisella juniorikiekolla olisi paljon opittavaa miehen analyyseistä.

Tunnelma Hippoksen käytävillä on seesteinen. JYP-Akatemia on juuri päättänyt vapaaehtoisen aamujään, ja kaukaloon on astelemassa taas suurin odotuksin kevään pudotuspeleihin valmistautuva liigamiehistö. Neljän viikon lomajaksoa viettävä Mestiksen nuorin joukkue ei ole jäänyt kuitenkaan laakereille makaamaan, vaan pukukoppi on täyttynyt vapaaehtoisesti harjoittelevista tulevaisuuden lupauksista.

- Henkisesti tämä on varmasti pelaajille raskasta, mutta heillä on nyt hyvää aikaa rakentaa kroppaansa kuntoon ja mahdollisuus tehdä erilaisia taitoharjoitteita paljon enemmän kuin sarjan aikana, muistuttaa JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

Sarjan päättyminen jo helmikuun alussa yhdeksänteen sijaan on vaatinut myös valmennukselta veronsa.

- Kausi päättyi pettymykseen, sillä meidän selkeä tavoite oli olla runkosarjassa kuuden joukossa. Itselläni oli myös vahva usko, että tämän joukkueen kanssa mennään pudotuspeleihin. Tässä on nyt vaatinut hieman voimia lähteä tekemään tätä kevättä loppuun, myöntää hurrikaaninuttujen valmentaja.

Tavoitteiden epäonnistuminen olisi helppoa laittaa ulkoisten tekijöiden piikkiin. Etenkin tammikuun tappioputken aikana nuori joukkue kärsi ankarasta pelaajapulasta loukkaantumisten ja JYPin liigaringissä vauhtia kokeilleiden pelaajien vuoksi. Ahvenjärvi ei lähde kuitenkaan turhia selittelemään, vaan katse on suunnattu omaan peiliin.

- Se joukkue, jolla pelataan sinä päivänä, on aina se paras kokoonpano, ja valmentaja ei pystynyt saamaan siitä ryhmästä enempää irti. Siinä suhteessa meidän valmistautuminen otteluihin oli huono, ja se menee minun mielestäni kyllä valmennuksen piikkiin.

Kehitysapua isoveljelle

Akatemian määrätietoisen työn tuloksia on päässyt nauttimaan myös hallitseva Suomen mestari. Esimerkiksi Akatemian riveissä alkukaudesta pelanneet Markus Nenonen ja Mikko Salmio ovat vakiinnuttamassa paikkaansa JYPin liigamiehistössä kevään pudotuspeleihin siirryttäessä.

- Meillä on ollut ihan ainutlaatuinen pelaajien kehittäminen, liikkuminen ja mahdollisuus mennä eteenpäin. Pelaajat ovat ymmärtäneet, että heillä on mahdollisuus nousta SM-liigaan pelaamalla hyvin ja tekemällä kovasti töitä Akatemiassa, toteaa Ahvenjärvi tyytyväisenä.

Me olemme jäämässä jälkeen Keski-Euroopan maista juniorikiekon osalta.

Akatemian kohtaloksi jäi jäädä toista kautta putkeen pudotuspelien ulkopuolelle. Viidettä kautta Mestistä JYP-Akatemian peräsimessä valmentavan Ahvenjärven usko ja halu menestyä joukkueena eivät ole kuitenkaan haalistunut, vaikka joukkue on profiloitunut nuorten pelaajien kehittäjänä.

- Meidän joukkueen perustehtävä on auttaa pelaajia päivittäisessä työskentelyssä, harjoittelussa ja laadukkaassa pelaamisessa, mikä mahdollistaa pelaajan tulemisen ammattilaiseksi. Se ei kuitenkaan sulje missään vaiheessa sitä, että tämä joukkue ei pystyisi menestymään.

JYP-Akatemiasta on muodostunut Mestiksen eräänlainen musta lammas. Yhteistyö SM-liigassa porskuttavan JYPin kanssa jakaa mielipiteitä, mutta nuorten lupausten kanssa työskentelevän päävalmentajan näkemys asiaan on ehdoton.

- Me ollaan nimenomaan ansaittu pelaamalla paikkamme tässä sarjassa. Me ollaan noustu pelaamalla tänne ja säilytetty paikkamme tässä sarjassa pelaamalla, eikä millään kabinettipäätöksillä.

Minne menet Suomi-kiekko?

Nuorten pelaajien kehittäjänä Ahvenjärvi on ehdotonta kärkipäätä suomalaisessa jääkiekossa. Pelirohkeasti pelitavastaan tunnetulla valmentajalla on selkeä näkemys kehittymisen edellytyksistä ja ennakkoluulottoman pelitavan siirtämisessä nuorten jokapäiväiseen tekemiseen.

- Kysymys on pelaajien itseluottamuksesta. Pelaajien täytyy olla sitoutuneita, heillä täytyy olla oikeanlainen intohimo tekemiseen ja visio, mihin kohti he ovat menossa. Kun se visio on oikein luotu pelaajille, niin se tekeminen ei ole niin sanotusti nuolen ampumista sumuun, analysoi Akatemia-käskijä.

Myös oikean sarjatason löytyminen pelaajalle nousee Ahvenjärven puheissa tärkeään rooliin.

- Suomi-kiekolle ja jopa koko kansainväliselle jääkiekolle on äärimmäisen tärkeä juttu, että pelaajalle pystytään tarjoamaan oikea paikka, missä hänen kulloinenkin fyysinen, taidollinen ja henkinen tila antaa mahdollisuuden pelata hänen omilla vahvuuksillaan.

28 vuotta eri jääkiekko-organisaatiossa toimineella pitkänlinjan valmentajalla on huoli suomalaisen junioritoiminnan nykytilasta. Myös valmentajakunta saa omat terveisensä.

- Meidän pitäisi pystyä palkkaamaan ammattivalmentajia enemmän junioritasolle varsinaiseen kenttätoimintaan. Me olemme pikkuhiljaa jäämässä jälkeen Keski-Euroopan maista juniorikiekon osalta.

- Valmentajalle ei pitäisi olla pelkästään itsetarkoitus, että olet valokeilassa jossain SM-liigassa. Se on tietenkin yksi vaihtoehto, mutta vain osa tätä jääkiekkoa, Ahvenjärvi jatkaa.

Mies näyttämöverhojen takaa

Pitkään jääkiekon parissa toiminut Ahvenjärvi on jäänyt suurelle yleisölle hieman tuntemattomaksi suuruudeksi. Valmentajalle itselleen ammatin suola löytyykin näyttämöverhojen takaa.

- Isoin palkinto itselleni on ollut saada työskennellä näiden pelaajien kanssa ja nähdä heidän menevän eteenpäin urallaan. Tämän ammatin hienous on ollut nähdä nuorten pelaajien ammattimaisuus ja sitoutuminen tekemiseen.

Omat tulevaisuuden suunnitelmansa Ahvenjärvi jättää vielä avoimeksi. Valmentajan oma ideologia nousee kuitenkin tässäkin asiassa parrasvalojen kirkkautta tärkeämmäksi.

- Tärkeintä itselleni on, missä olosuhteissa teet töitä, organisaation visio ja sen sitoutuminen työntekoon. Organisaation täytyy olla myös sitoutunut valmentajaan ja sen toimintaan. Ne painavat vaakakupissa enemmän kuin se, että onko se paikka Mestiksessä, SM-liigassa vai ulkomailla.

» Lähetä palautetta toimitukselle