Toni Rajala – raskas kausi kunnialla loppuun

LIIGA / Haastattelu
Ilveksen kausi 2011–2012 on ollut vaikea. Valmentajan erottamista, pelaajien kauppaamista, pitkiä tappioputkia, henkilökohtaisia pettymyksiä ja lista jatkuu. Laitahyökkääjä Toni Rajalan mukaan joukkueen pelaamisen on parannuttava, jotta kauden päätös ei johda pahimpaan vaihtoehtoon.

20-vuotias laitahyökkääjä Toni Rajala pukee Ilveksen vaaleaa vieraspaitaa päälle Raksilan jäähallissa Helmikuun toiseksi viimeisenä päivänä. On alkamassa kauden 54. ottelu. Sarjataulukkoa Rajalan on turha vilkaista. Joukkue on sillä sijoituksella, jossa se on ollut jo tovin – viimeisenä. Samainen sijoitus jää Ilveksen haltuun myös runkosarjan loputtua, ilman suurempaa yllätystä. Teoriassa viimeinen sija on vielä vältettävissä, mutta oljenkorsista ei edes enää puhuta.


Rajalan ja Ilveksen kausi on ollut haasteita täynnä.

Raksilan jäähallin digitaalit pysähtyvät toisessa erässä kohtaan 5.15. Numeroa 25 paidassaan kantava Rajala on tehnyt hyvän esityön Arto Tukion tekemään 3-2-kavennusmaaliin. Rajala saa pienen henkilökohtaisen palkinnon hyvästä, henkilökohtaisesta, ottelusta. Henkilökohtainen on oikea toteamus, sillä joukkueena suoritus jää jälleen huonoksi. Ilme on hyvä, mutta tulos on jälleen karu. Kauden 39. tappio on tosiasia.

Yksi ottelu ja yhden pelaajan suoritus kertovat paljon koko Ilveksen kaudesta. Tappio pyyhkäisee kuin lumivyöry onnistuneet asiat allensa ja vain kaivamalla voi löytää pois hangesta. Rajalan henkilökohtaisesti hyvä peli ei kerää suurempia otsikoita, ne otsikot keskittyvät Kärppiin ja osa Ilveksen tappioon numero 39. Hyvät suoritukset ja väläytykset eivät laiturille itselle riitä ja puheet viittaavat koko joukkueen suorittamiseen.

– No joo, muutama hyvä väläytys joo. Mutta ei, pitää pystyä parempaan ketjun ja koko joukkueen kanssa. Ei se auta, että siellä muutama pelaaja pystyy tekemään jotain, vaan kyllä tässä joukkueena pelataan.

Kommentoija on siis Toni Rajala, tämä huippulupaus menneiltä vuosilta. Rajala, joka on jäämässä varjoon uusien nuorten noustessa niihin parrasvaloihin, joissa Rajala viiletti aiemmin urallaan. Alle 18-vuotiaiden kisojen piste-ennätyksen rikkonut laitahyökkääjä pelaa parhaillaan toista kokonaista kautta SM-liigan puolella. Huippulupaus kävi kokeilemassa siipiään WHL:ssä, joka ei kuitenkaan sopinut täydellisesti nuoren laiturin urakehitykselle. Paluu SM-liigaan tapahtui Ilveksen paidassa, jossa toinen kausi on mennyt ison aallon harjalla.

– Vähän on ollut samanlaista mitä koko joukkueella, ailahtelevaa. Viime kauteen nähden olen maaleja pystynyt tekemään ihan hyvin. Se on kuitenkin vaikea pelata yksilönä hyvin, kun koko joukkue pelaa huonosti. Sieltä on silloin hankala nousta esiin, mutta parhaani olen yrittänyt. Kausi kunnialla loppuun ja katsotaan sitten tulevaa.

15+12 tehot tällä kaudella kasaan saanut Rajala on ollut yksi positiivisimmista Ilveksen tapauksista. Tupsukorvien sisäisen pistepörssin toiselta sijalla keikkuva laitahyökkääjä on pystynyt tuomaan joukkuetta mukaan voittotaisteluihin, mutta ei se ole riittänyt. Tappioita tappioiden perään, vaikka illan suoritus olisikin positiivinen henkilökohtaisesti.

– Kyllähän sitä aina miettii, että mitä pystyisi tekemään paremmin, mutta ei ole vielä mitään hirveitä lääkkeitä löytynyt. Ei se auta, vielä on kuusi peliä, lataa niihin kaikki paukut ja yrittää vielä saada joukkueelle hyvän loppukauden aikaan.

Kuuden pelin rypistys

Kolmestatoista ottelusta kaksi voittoa, kuuden ottelun tappioputki ja kruununa kymmenen ottelun tappioputki. Jälkimmäinen ja synkin putki katkesi 25.2. kotipelissä Bluesia vastaan. Silloin juuri Rajala oli se, joka löi ensitahdit Ilveksen ottelun lopun kirille. 58.38 ajassa syntynyt kavennusmaali ja jatkoa ajassa 59.52 Kai Kantolan osumalla. Kun voittomaalikisassa Jesse Niinimäki onnistui taituroimaan tarvittavan osuman, oli aika hyvästellä surullinen putki.

Hankalat hetket ja pitkien tappioputkien henkiset lamaantumiset ovat olleet mukana Ilveksen ja Rajalan arjessa koko kauden ajan.

– Kyllähän se on ollut pääkopalle raskasta koko ajan, kun kymmenen pelin tappioputkea tulee ja niin edelleen. Kyllähän se raastaa tosi paljon mieltä. Mutta aina kun se uusi peli tulee, niin kyllä silloin pitää olla skarppina, eikä siinä auta lähteä sillä tavalla, että taas mennään häviämään.

Rajalan mukaan valmistautuminen aina seuraavaan otteluun on ollut haasteellista hankalien aikojen keskellä, mutta päättäväisyys ja tahto mennä eteenpäin ovat poistaneet liiallisia murheita taustalta.

– Uuteen peliin ladataan aina kaikki paukut ja yritetään parhaamme, mutta ei vaan tällä kaudella ole oikein tuntunut toimivan meillä. Todella vaikea kausi ollut.

– Tuskaista on, mutta yritetään vain painaa eteenpäin.

Tappioiden myötä jumbosija jää jo lähes varmuudella tupsukorvien haltuun. Viimeisetkin teoreettiset mahdollisuudet ovat kuihtumassa pois, eikä loppukaudeksi Rajalalla ja Ilveksellä ole enää sijoituksiin liittyvää panosta. Asenne viimeisissä otteluissa ei voi kuitenkaan olla pielessä, vaan loppukaudelle on selvä suuntaus ja tavoite.

– Vaikka nämä ovat vähän mitättömiä pelejä periaatteessa, niin ei sillä tavalla kannata lähteä valmistautumaan, vaan kyllä tässä pitää oma peli saada kuntoon.

Kuuden ottelun jälkeen vuorossa ovat putoamiskarsintaottelut. Haaste ei tänäkään vuonna tule olemaan kevyt ja helppo, varsinkin nykyiset realiteetit huomioiden. Mestiksen puolelta haastajaksi on nousemassa joukkue, jolla pelilliset asiat ovat mallillaan ja joukkueen takana on todellinen hurmos kannattajien toimesta. Ilveksessä tilanne on päinvastainen ja pelilliset asiat täytyy saada ennen sarjan alkua hyvälle mallille.

– Siellä karsinnoissa pelataan kuitenkin mestarijoukkuetta vastaan, joten pakkohan niiden on pelata hyvin. Emme voi lähteä sinne tällaisella pelillä.

Kärppiä vastaan Ilves esitti 15 minuutin verran hyvää jääkiekkoa, mutta tiukassa sarjassa sellainen ei riitä. Elementit tupsukorvien pelissä parempaan ovat olemassa, mutta oikea reitti niiden ratkomiseen on vielä hakusessa. Putoamissarjassa onkin suuri vaaraelementti putoamisen suhteen.

– Kyllä meidän on pakko pystyä parantamaan peliä vielä näiden kuuden pelin aikana. Ei sinne auta lähteä ”lätkimään”, sillä sitten sitä ollaan Mestiksessä vielä.


Rajalan katseet ovat jo tulevassa.

Työhaalarit päälle

Laitahyökkääjä Rajala onkin vaativalla asenteella liikenteessä. Ilveksen pelissä huokuu sopiva yritys, mutta se ei tällä hetkellä ja tällä kaudella ole riittänyt voittoihin. Parempaan on pystyttävä niin henkilökohtaisesti kuin koko joukkueena.

– Tässä tarvitsee kaikkien herätä ja alkaa tehdä duunia näiden kuuden pelin aikana. Pitää saada koko joukkue puhaltamaan yhteen hiileen. Okei, kyllä me olemme puhaltaneet, mutta sillä tavalla, että pelataan koko joukkueena vähän paremmin.

Ilveksen kannalta positiivinen asia on se, että työhaalareita ei ole jätetty pukukopin puolelle.

– Joukkueessa ei ole minkäänlaista luovuttamisen mentaliteettia. Kyllä me taistelemme ja joka ilta olemme taistelleet, linjasi päävalmentaja Seppo Hiitelä Kärpät-pelin yhteydessä.

Jokapäiväinen kova ja laadukas työ on se reitti, jolla Ilveksen on lähdettävä ratkomaan ongelmia loppukauden aikana. Ongelmia riittää muun muassa alivoiman, oman pään pelaamisen ja viimeistelyn saralla. Jälkimmäisen kohdalla tappioputkien tuomat henkiset rasitteet näkyvät oikeanlaisen rentouden ja viimeisen terävyyden puuttumisessa.

– Vähän on sellaista räiskintää välillä ja totta kai sitä on, kun itseluottamus on poissa välillä. Varsinkin kun tappioita tulee ja kun ei tunnu mikään onnistuvan. Kyllähän se raastaa joukkuetta paljon, mutta yritetään pelata nämä kuusi peliä hyvin ja sitten karsintoja kohti, tuumaa Rajala päättäväisesti tulevasta.

Realiteetit ovat Ilveksen leirissä selvät. Tulevat haasteet tulevat kuitenkin nopeasti, kun perjantaina ja lauantaina vuorossa ovat kovat pelit JYPiä ja Lukkoa vastaan. Joukkueen teemat ovatkin selvät tulevia otteluja varten.

– Kyllähän se realistista on, että karsinnassa pelataan, mutta ei siinä mitään. Vedetään nämä kuusi peliä kunnialla läpi, sitten katsellaan karsintoja.

– Niihin peleihin lähdetään vain täysillä ja totta kai voittoja lähdetään hakemaan. Joukkueena mennään, Rajala päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle