Tommi Taimen paluuprojekti: Kokemus takana, pelit edessä

LIIGA / Haastattelu
Taimi on palannut riemulla pelikentille, vaikka ilme onkin keskittynyt.
Kuva © Julia Heino - julia.heino@jatkoaika.com
Viime torstaina päättyi monen kuukauden mittainen piina. Keväällä polvensa telonut ässäpakki Tommi Taimi kurvasi Isonmäen jäälle pelipaita päällään.

- Tietenkin se paluu jännitti, kun edellisestä ottelusta oli niin pitkä aika. Edellisiltana alkoi jo tuntua pientä jännitystä, eikä se pelipäiväkään tainnut mennä ihan normaalien rutiinien mukaan, Tommi Taimi hymähtää.

Puolustajan paluuottelun tunnelmat vaihtuivat pelin lopussa iloisista katastrofaalisiin. Kärpät iski voittomaalin alivoimalla 15 sekuntia ennen päätössummerin soimista.

- Tulihan sitä tilannetta mietittyä kopissa. Meille sattui siinä pieni vaihtovirhe ja Kärpät pääsi tulemaan neljällä minua ja Shaun Heshkaa vastaan. Mutta näitä sattuu, ihan turha niitä on murehtia jälkikäteen. Ilves-pelin jälkeen olikin sitten aika paljon parempi fiilis. Mietimme ennen sitä kamppailua joukkueen kanssa, että jospa tässä alettaisiin hiljalleen napsia voittojakin.

Taimi ei tunnusta palanneensa etuajassa siksi, että Ässien meno oli alavireistä ja kaipasi muutosta. Puolustaja muistuttaa myös sairauslomien pituuksien olevan yleensä laskettu melko varovaisesti.

- Heh, ei nyt sentään, vaikka mahdollisimman ison roolin tietysti haluan ottaakin. Minä selvisin neljän ja puolen kuukauden huililla, mutta on hyvinkin tavallista, että tällaisten vammojen jälkeen ollaan pelikunnossa jo viiden kuukauden kuluttua. Se alun perin paluuajankohdaksi ilmoitettu marraskuun loppu oli sellainen "silloin viimeistään" -aikataulu.

Puolet rightin pakeista katosi

Taimen loukkaantuminen aiheutti ässävalmennukselle harmaita hiuksia, sillä terveitä oikealta ampuvia puolustajia oli rivissä yksi. Nolla liigapeliä pelannut Shaun Heshka.

- Fysiopuoli piti meitä kyllä hyvin ajan tasalla, joten tiesimme Tommin mitä todennäköisimmin palaavan ennen marraskuun loppua, ässävalmentaja Mikael Kotkaniemi taustoittaa.


Harjoituksissa Taimi on ahkerana.

Paluu pelikentille ei siis tapahtunut hätiköidysti. Taimi ehti harjoitella joukkueen kanssa jäällä kuukauden verran. Pari viimeistä viikkoa hän sai vetää ihan normaaleja harjoituksia, joissa ei tarvinnut varoa kontaktia. Lopulta Taimi ja Ässien fysioterapeutti Hero Mali löivät viisaat päänsä yhteen.

- Totesimme Heron kanssa, että tässähän voisi ruveta palailemaan pelihommiin, kun kerran polvessa ei kipuja tuntunut. Hero varmisti keskiviikkona polven kunnon ja kaikki oli hyvin. Pelipäivänä sovimme, ettemme puhu Heron kanssa jalasta mitään. Siten minun oli helpompi keskittyä peliin, kun ajatukset eivät harhailleet turhaan epäoleellisuuksiin. Eikä polvi sitten kyllä pelin aikana mielessä käynytkään kertaakaan.

Sarjataso vaihtui lennossa

Se, että Taimen paluu tapahtui juuri Kärpät-ottelussa, ei ollut ennalta suunniteltua. Tiistaina SaiPalle Lappeenrannassa kärsitty tappio kääntyi Taimen eduksi.

- Meidän oli tarkoitus lähettää Tommi pariksi peliksi LeKiin Kärpät-ottelun jälkeisenä päivänä. Paluulennolla Lappeenrannasta mietimme Karri Kiven kanssa, että helvetti, laitetaanpas poika kehiin jo Kärppiä vastaan, menee miten menee. Mitään riskiä siinä ei ollut, koska tiesimme Tommin olevan äärimmäisen kovassa tikissä. Ja jostainhan se pelaaminen taas on aloitettava, Kotkaniemi kertoo.

- Ja hyvinhän se menikin. Tommi pelasi kuin ei olisi poissa ollutkaan.

Nuori puolustaja on käynyt kevään, kesän ja syksyn aikana kovan koulun kuntoutumisprosessissaan. Vielä hän ei osaa eritellä sen kummemmin viimeinkin taakse jäänyttä kokemusta.

- Jaa-a, pitkä juttuhan se ainakin oli. Voi hyvin olla, että siitä oli minulle jotain hyötyäkin, kun jouduin käymään tällaisen läpi ja olemaan sivussa normaalista joukkuetoiminnasta. Sitä tulee varmaankin mietittyä tarkemmin sitten kauden jälkeen, nyt on liian kiire keskittyä pelihommiin, Taimi nauraa.

Ai niin, selvennetäänpä vielä yksi asia. Juttusarjan edellisessä osassa Taimi lähetti terveisiä Tapio Sammalkankaalle, sitä kun kuulemma oli toivottu. Mistäs tässä oli kyse?

- Sain läpi kesän kuulla kuittailua, että "taas oli juttua Jatkoajassa". Sammalkangas pyysi lähettämään itselleen terveisiä, joten tein työtä käskettyä. Sitten se ei edes uskonut, että tein niin.

- No kun ihan kaikkea kopissa kuulemaansa ei kannata uskoa, Sammalkangas puolustautuu antaen kuitenkin tunnustusta nuoremmalle kollegalleen.

- Kova ukko se on, kun palasi tositoimiin noin nopeasti noin pahan vamman jälkeen. Mutta on se sen eteen hommia tehnytkin.

Juttusarja päättyy tähän. Jatkoaika toivottaa Tommi Taimelle terveyttä ja menestyksekästä kautta.

Juttusarjan aiemmat osat:

Kontaktitilanteisiin tutustumista (10.10.2012)
Puolustajan treenipuhde kuvina (27.9.2012)

Kontrollia ja arvuuttelua (11.9.2012)
Kohtalotoveri syysmaisemista (28.8.2012)

Mannertenvälinen polvituki ja ropisevat Mestis-palkinnot (14.8.2012)

Harjoitusotteluita ja turnaushuumaa (31.7.2012)
– Alpo Suhonen: ”Mennään leikkimään ja pelaamaan jotain mukajääkiekkoa”
Kuntoutusta ja omatoimijaksoa (17.7.2012)
Ässäpakilla satanen lasissa (2.7.2012)


» Lähetä palautetta toimitukselle